Теми статей
Обрати теми

Довідка про доходи: що зазначати?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівник просить надати йому довідку про доходи. Одразу виникає купа запитань: що саме в ній вказати, чи є затверджена форма, в яких випадках роботодавець узагалі зобов’язаний її видавати? Відповіді на них є у нашій статті.

Закон вимагає

Роботодавці. Згідно з приписом ст. 49 КЗпП роботодавець зобов’язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на цьому підприємстві, в установі, організації із зазначенням:

— спеціальності;

— кваліфікації;

— посади;

— часу роботи;

— розміру зарплати.

Податкові агенти. Статтею 176 ПКУ установлені обов’язки платників податків та податкових агентів. Так, згідно з п.п. «в» п. 176.1 ПКУ платники податків (фізособи) зобов’язані подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за встановленою формою. Детальніше про тему декларування доходів громадян читайте в тематичному випуску «Декларування доходів — 2023» // «Податки & бухоблік», 2024, № 25. При цьому на вимогу контролюючого органу та в межах його законних повноважень платник податку також зобов’язаний пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку. Із цією вимогою тісно пов’язаний обов’язок податкового агента на вимогу платника податку надати відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку (п.п. «в» п. 176.2 ПКУ).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі