Теми статей
Обрати теми

Доплата за ведення вебсайту: чи можна встановити бухгалтеру?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
У закладі вищої освіти звільнився працівник, який був відповідальний за ведення вебсайту. З 01.04.2024 ці обов’язки були покладено на провідного бухгалтера. Чи можна йому встановити доплату за ведення вебсайту? Чи не стане на заваді той факт, що бухгалтеру вже встановлена надбавка за складність, напруженість у роботі у розмірі 50 % посадового окладу?

Надбавка за складність

У порядку встановлення доплат і надбавок для працівників, оплата праці яких базується на ЄТС, як правило, орієнтуються на норми постанови № 1298*. Відповідно до п.п. «а» п.п. 2 п. 3 цієї постанови працівникам можуть установлюватись надбавки в розмірі до 50 % посадового окладу:

— за високі досягнення у праці;

— за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);

за складність, напруженість у роботі.

* Постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298.

Аналогічну за змістом норму містить профільний для працівників освіти наказ № 557* (п.п. «а» п.п. 2 п. 4 цього наказу). При цьому в обох нормативних документах зазначено, що граничний розмір цих надбавок для одного працівника (сукупно) не повинен перевищувати 50 % посадового окладу (таке обмеження не поширюється на працівників національних закладів та установ). У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни їх розмір може бути зменшено або взагалі вони можуть бути скасовані.

* Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів та установ освіти» від 26.09.2005 № 557.

Як бачимо, можливість установлення надбавки за складність, напруженість у роботі передбачена для усіх працівників освітніх закладів, у тому числі й для бухгалтера.

Надбавка за складність не є обов’язковою виплатою та встановлюється за рішенням керівника в межах фонду оплати праці (див. лист Мінпраці від 14.08.2009 № 438/13/84-09)

Конкретний розмір такої надбавки визначає керівник закладу освіти за погодженням з профкомом. Детальніше про встановлення надбавки за складність і напруженість у роботі читайте у статті «Надбавка за складність: особливості встановлення» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 9-10.

Доплата за вебсайт

Ведення сайту закладу освіти — справа нелегка та потребує чимало часу. Вебсайт створюють для інформування батьків, учнів та громадськості. Його необхідно постійно наповнювати актуальною інформацією, новинами тощо. Тож цілком справедливо, що за виконання такої роботи відповідальним працівникам передбачено встановлення доплати.

Про встановлення доплати за ведення вебсайту закладу освіти не зазначено ані у постанові № 1298, ані у наказі № 557. Можливість її встановлення з’явилась не так давно — на початку 2022 року. Саме тоді було затверджено постанову № 1391*, яка окрім введення деяких нових виплат, об’єднала в один документ існуючі підвищення посадових окладів для педагогів та доплати для працівників закладів освіти, які були розкидані в різних нормативних актах.

* Постанова КМУ «Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти» від 28.12.2021 № 1391.

Доплата за ведення вебсайту встановлюється в розмірі 10 % окладу (розд. «Доплати за інші види діяльності» постанови № 1391*). Розраховувати на неї можуть учителі, викладачі та інші працівники закладів освіти, на яких покладено обов’язок виконувати цю роботу.

Доплата в розмірі 10 % посадового окладу може бути встановлена непедагогічному працівнику закладу освіти, зокрема, й бухгалтеру

Якщо працівник має право на підвищення посадового окладу (стосується педагогів), то доплата за сайт встановлюється на посадовий оклад з урахуванням належних підвищень.

Порядок установлення доплат і надбавок за виконання певних видів робіт та їх розміри доцільно передбачити в колективному договорі закладу освіти. Тоді як безпосередньо виплату доплат і надбавок працівнику слід здійснювати відповідно до наказу керівника.

Доплата + надбавка одночасно

Як ми вже з’ясували, надбавка за складність, напруженість у роботі та доплата за ведення вебсайту закладу освіти різні по своїй суті. Вони встановлюються окремими нормативно-правовими документами і є незалежними одна від одної. Законодавство не містить заборони на їх одночасне встановлення. А тому вони можуть одночасно встановлені одному працівнику.

Аналогічного висновку, але щодо одночасного встановлення надбавки за складність та доплати за суміщення посад дійшли фахівці Мінсоцполітики у листі від 05.01.2011 № 4/13/84-11. Також фахівці Мінекономіки у листі від 10.08.2023 № 4707-05/41414-09 зазначали, що працівнику може бути одночасно встановлена надбавка за складність та доплата за ведення військового обліку. Вважаємо, що зазначені роз’яснення можна застосовувати і для нашого випадку.

Тож провідному бухгалтеру закладу вищої освіти можна одночасно встановити як надбавку за складність, напруженість у роботі у розмірі до 50 % посадового окладу, так і доплату за ведення вебсайту у розмірі 10 % окладу.

Розглянемо приклад за умовами запитання.

Приклад. Посадовий оклад провідного бухгалтера становить 5815 грн (10-й тарифний розряд за ЄТС). Зазначеному працівнику нараховується надбавка за складність, напруженість у роботі 50 % посадового окладу. З 01.04.2024 йому встановлено доплату за ведення вебсайту у розмірі 10 % окладу. У квітні працівник відпрацював усі дні, передбачені графіком роботи.

Розмір надбавки за складність, напруженість у роботі дорівнює:

5815 грн × 50 % = 2907,50 (грн).

Розмір доплати за ведення вебсайту дорівнює:

5815 грн × 10 % = 581,50 (грн).

Усього зарплата працівника за квітень 2024 року становить:

5815 грн + 2907,50 грн + 581,50 грн = 9304 (грн).

Висновки

  • Надбавка за складність та напруженість у роботі не є обов’язковою виплатою та встановлюється за рішенням керівника в межах фонду оплати праці.
  • Доплата за ведення вебсайту в розмірі 10 % посадового окладу може бути встановлена бухгалтеру закладу освіти, на якого покладено обов’язок виконувати цю роботу.
  • Бухгалтеру закладу освіти можна встановити доплату за ведення вебсайту, навіть якщо він вже отримує надбавку за складність та напруженість у роботі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі