Теми статей
Обрати теми

Паперова трудова книжка: загальні моменти

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Ще в далекому 2021 році роботодавці почали поступово переходити на електронні трудові книжки та передавати до ПФУ відомості, зазначені в паперових трудових книжках (далі — ТК). Проте цей процес ще не закінчений. А отже, забути про існування трудових книжок у паперовій формі поки що не вийде. Тому сьогодні не зайвим буде ще раз нагадати, як правильно вести та зберігати такі документи.

Коли потрібні ТК

З 10.06.2021 облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Реєстр застрахованих осіб) (ст. 48 КЗпП).

Усі необхідні відомості до такого Реєстру потрапляють із Об’єднаної звітності, що подається роботодавцем.

Ба більше, при укладенні трудового договору громадянин може надати роботодавцю або трудову книжку (у разі її наявності), або відомості про трудову діяльність з Реєстру застрахованих осіб (ст. 24 КЗпП).

Тобто паперова трудова книжка потроху втрачає статус основного документа про трудову діяльність працівника. А отже, здається, що вона взагалі не потрібна. Проте це не так. І на це може бути чотири причини.

Причина 1: дані ТК не передані до ПФУ. Щоб передати дані про трудову діяльність працівників до ПФУ, у роботодавця (або у самих працівників) є 5 років (до 10.06.2026). І, до речі, поспішати з цим не обов’язково. Головне — вкластися у встановлений строк. Тому деякі роботодавці не квапляться сканувати трудові книжки працівників і передавати їх до Пенсійного фонду.

У зв’язку з цим такі роботодавці мають (до передачі даних ПФУ) надалі зберігати, вести і заповнювати відповідним чином паперові трудові книжки працівників, які прийняті на роботу до 10.06.2021.

А якщо до роботодавця працевлаштовується працівник (після 10.06.2021), дані про трудову діяльність якого ще не передані до ПФУ, то — вимагати у нього паперову трудову книжку.

А отже, виходить, що роботодавці і досі мають знати, як правильно заповнити трудову книжку, які дані до неї вносити і як зберігати такий документ на підприємстві.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі