Теми статей
Обрати теми

«Оздоровчі» для працівників-ЄТСників

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Допомога на оздоровлення, як правило, виплачується працівникам при виході у щорічну відпустку. Сьогодні поговоримо про особливості надання такої допомоги працівникам з оплатою праці за ЄТС. З’ясуємо, хто має право на цю виплату, у якому розмірі та за яких умов.

Отримання працівниками бюджетної сфери всіх виплат, у тому числі і допомоги на оздоровлення (вона ж — «оздоровчі»), чітко регламентовано законами України, постановами КМУ та галузевими наказами. Важливі нюанси (порядок, умови, коло отримувачів тощо) прописують також і в Положенні про надання матеріальної допомоги, яке є додатком до колективного договору.

Для працівників, оплата праці яких базується на ЄТС (освіта, культура, спорт тощо) головним орієнтиром в оплатних питаннях є постанова № 1298*. Так, згідно з п.п. «б» п. 4 цієї постанови працівники-ЄТСники мають право на матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання. Галузеві працеоплатні документи містять схожі норми.

* Постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298.

Зауважимо, що для окремих категорій працівників надання допомоги на оздоровлення є обов’язковим. Водночас для тих працівників, для яких виплата такої допомоги не є гарантованою, її надання оформлюють згідно з рішенням керівника в межах фонду оплати праці. Але у будь-якому випадку «оздоровчі» надаються один раз на рік (мається на увазі календарний рік).

Далі розглянемо галузеві підстави для надання допомоги на оздоровлення та її розмір для різних категорій працівників-ЄТСників.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі