Теми статей
Обрати теми

Держслужбовець йде у щорічну відпустку: як визначити розмір грошової допомоги?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Державний службовець 07.02.2024 набув стажу держслужби понад 10 років. З 19.02.2024 він йде у щорічну основну відпустку з виплатою грошової допомоги. У державному органі у 2023 році було проведено класифікацію посад держслужби. Як визначити розмір грошової допомоги?

Для держслужбовців державних органів, які провели класифікацію посад державної служби, у 2024 році діють нові умови оплати праці. Детально усі зміни ми розглянули у статті «Оплатні умови для держслужбовців у 2024 році» // «Оплата праці», 2024, № 1.

Одним із основних нововведень для держслужбовців таких держорганів є новий порядок визначення розміру надбавки за вислугу років та грошової допомоги, що виплачується з наданням щорічної основної відпустки. Далі поговоримо про це детальніше.

Надбавка за вислугу років

Розмір надбавки. Згідно з абз. 2 п. 12 Прикінцевих положень Закону про держбюджет — 2024* надбавка за вислугу років для держслужбовців держорганів, які провели класифікацію посад держслужби, у 2024 році установлюється:

на рівні 2 % посадового окладу держслужбовця за кожен календарний рік стажу державної служби;

не більше 30 % посадового окладу.

* Закон України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 № 3460-IX.

Розміри надбавки за вислугу років залежно від стажу держслужби наведено у таблиці.

Розмір надбавки за вислугу років залежно від стажу держслужби

Стаж держслужби

Розмір надбавки, %

Стаж

держслужби

Розмір надбавки, %

Більше 1 року

2

Більше 9 років

18

Більше 2 років

4

Більше 10 років

20

Більше 3 років

6

Більше 11 років

22

Більше 4 років

8

Більше 12 років

24

Більше 5 років

10

Більше 13 років

26

Більше 6 років

12

Більше 14 років

28

Більше 7 років

14

Більше 15 років і далі

30

Більше 8 років

16

Стаж держслужби. У порядку визначення стажу держслужби для держслужбовців держорганів, які провели класифікацію посад держслужби, змін не відбулося.

Адже Закон про держслужбу* з 01.01.2024 застосовуються в частині, яка не суперечить Закону про держбюджет 2024 (абз. 4 п. 12 Прикінцевих положень Закону про держбюджет — 2024). А останній не встановлює якихось особливостей підрахунку держстажу для держслужбовців держорганів, які провели класифікацію посад держслужби. Тому тут орієнтуємось на норми ч. 2 ст. 46 Закону про держслужбу* та Порядку № 229**.

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889.

** Порядок обчислення стажу державної служби, затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 № 229.

Документами для визначення стажу держслужби є трудова книжка, копія послужного списку, військовий квиток та інші документи, які відповідно до законодавства підтверджують стаж роботи (довідки, виписки з наказів, дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, тощо).

До стажу держслужби зараховують:

— час перебування на посаді держслужби;

— час перебування на посаді народного депутата України;

— час перебування на посадах працівників дипломатичної служби;

— час перебування на посадах в органах місцевого самоврядування;

— час перебування на посадах суддів;

— час перебування на посадах прокурорів;

— час перебування на посадах, на яких присвоюються військові та спеціальні звання;

— час професійного навчання держслужбовця з відривом від служби, якщо не пізніше 75 днів після його завершення така особа повернулася на держслужбу, крім випадків, установлених Законом про держслужбу;

— період, коли держслужбовець не працював з поважних причин, але залишався у трудових відносинах з держорганом (відпустка без збереження зарплати, простій, призупинення дії трудового договору, військова служба тощо);

— час перебування держслужбовця у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, а в разі коли дитина потребує домашнього догляду — у відпустці без збереження зарплати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною 6 років;

— час перебування на посадах радників, помічників, уповноважених та прессекретаря Президента України, працівників секретаріатів Голови ВРУ, його Першого заступника та заступника, працівників патронатних служб Прем’єр-міністра України та інших членів КМУ, помічників-консультантів народних депутатів України, помічників та наукових консультантів суддів КСУ, помічників суддів, а також на посадах патронатних служб в інших держорганах.

Розмір надбавки за вислугу років держслужбовцям збільшується з дня набуття права на таке підвищення або з дня виникнення права на таку надбавку (див. листи Мінсоцполітики від 29.05.2017 № 985/0/102-17/28 та НАДС від 21.02.2018 № 1404/13-18).

Тож у нашому випадку держслужбовець з 07.02.2024 має право на виплату надбавки за вислугу років у розмірі 20 % посадового окладу (за набутий держстаж понад 10 років). А ось за період з 01.01.2024 по 06.02.2024 надбавка виплачується йому у розмірі 18 % окладу.

Грошова допомога до відпустки

Держслужбовцям обов’язково надається грошова допомога при виході у щорічну основну відпустку. При цьому з 01.01.2024 грошова допомога для держслужбовців держорганів, які провели класифікацію посад держслужби, виплачується у розмірі суми окладу, надбавок за вислугу років та ранг (абз. 3 п. 12 Прикінцевих положень Закону про держбюджет — 2024). Тобто потрібно взяти посадовий оклад, до нього додати «вислужну» надбавку та надбавку за ранг.

Для розрахунку розміру грошової допомоги слід брати посадовий оклад, надбавки за вислугу років та ранг станом на останній день місяця, що передує першому дню щорічної відпустки, незалежно від фактично відпрацьованого часу в місяці.

Розглянемо приклад за умовами нашого запитання.

Приклад. З 19.02.2024 держслужбовець йде у щорічну відпустку з виплатою грошової допомоги. З 07.02.2024 йому нараховується надбавка за вислугу років у розмірі 20 % посадового окладу. Припустимо, що посадовий оклад держслужбовця з 01.01.2024 становить 8591 грн. Також йому встановлена надбавка за 7-й ранг держслужбовця у розмірі 400 грн.

Відпустка держслужбовця починається в лютому 2024 року, відповідно розмір грошової допомоги визначаємо, орієнтуючись на посадовий оклад, надбавку за вислугу років та ранг у січні 2024 року. У січні надбавка за вислугу років нараховується йому у розмірі 18 % окладу.

Розмір грошової допомоги становить:

8591оклад + 400ранг + (8591 х 18 %)вислуга = 10537,38 грн.

Якщо не проведено класифікацію посад

Зауважимо, що усі цьогорічні нововведення не застосовуються для держслужбовців тих держорганів, які не провели класифікацію посад державної служби. Про це прямо зазначено у п. 13 Прикінцевих положень Закону про держбюджет — 2024.

Відповідно «вислужна» надбавка нараховується їм на рівні 3 % окладу за кожен рік стажу держслужби, але не більше 50 % окладу (ч. 1 ст. 52 Закону про держслужбу). А грошова допомога при виході у щорічну основну відпустку виплачується таким держслужбовцям на підставі ст. 57 Закону про держслужбу, тобто у розмірі середньомісячної зарплати.

Із останніми змінами у порядку розрахунку середньої зарплати для виплати грошової допомоги до відпустки ви можете ознайомитись у статті «Середня зарплата для матдопомоги: новий порядок розрахунку від Кабміну» // «Оплата праці», 2023, № 18.

Висновки

  • У 2024 році надбавка за вислугу років держслужбовцям у держорганах, які провели класифікацію посад, установлюється на рівні 2 % посадового окладу за кожен рік стажу держслужби, але не більше 30 % посадового окладу.
  • Грошова допомога при виході у відпустку для держслужбовців держорганів, які провели класифікацію посад, виплачується у розмірі суми окладу, надбавок за вислугу років та ранг.
  • Розмір грошової допомоги слід визначати станом на останній день місяця, що передує першому дню відпустки, незалежно від фактично відпрацьованого часу в місяці.
  • Держслужбовцям в держорганах, які не провели класифікацію посад держслужби, грошова допомога до щорічної основної відпустки виплачується у розмірі середньомісячної зарплати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі