Теми статей
Обрати теми

Направляємо працівника у відрядження: оформлюємо документи

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Щоб відправити працівника у відрядження, потрібно підготуватися. Зокрема, оформити документи, на підставі яких працівник буде направлений у службову поїздку. Що це за документи, розкажемо у сьогоднішній статті.

Документи на відрядження

Щоб направити працівника у відрядження, потрібно оформити низку документів. Але перш ніж до них переходити, нагадаємо: головним документом, що регулює відносини між підприємством і працівником, направленим у відрядження, є КЗпП. Більш спеціальним документом щодо відрядження є Інструкція № 59*. А для визначення сум і складу витрат на відрядження використовується постанова № 98**.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 № 59.

** Постанова КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 № 98.

Водночас вимоги Інструкції № 59 поширюються тільки на бюджетників (державні органи та підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштів). Комерційні ж підприємства розробляють Положення про відрядження самостійно. Такий документ може як ураховувати норми Інструкції № 59, так і відрізнятися від неї.

Проте більшість роботодавців все ж таки орієнтується саме на Інструкцію № 59. Тому далі ми посилатимемось на її норми. Якщо ж у вашому Положенні про відрядження прописані інші правила, то керуйтеся ними.

Отже, перед кожною службовою поїздкою слід оформити наступні документи:

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі