Теми статей
Обрати теми

Квартальна премія та відрядження: обчислюємо денну та середньоденну зарплату

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Як оплатити період відрядження, якщо в розрахунковому періоді або в місяці перебування у відрядженні нарахована квартальна премія? Відповідь на це запитання — у нашій статті.

Оплату праці відрядженого працівника здійснюють відповідно до умов, визначених у трудовому або колективному договорі, але не нижче середнього заробітку (ч. 4 ст. 121 КЗпП).

Для виконання цієї вимоги роботодавець обчислює денний заробіток працівника та його середньоденну зарплату, порівнює ці два показники і оплачує час відрядження виходячи з найбільшого. Детальніше про відповідні розрахунки ви можете прочитати у статті «Відрядження: як оплатити дні службової поїздки» // «Оплата праці», 2024, № 4.

Далі з’ясуємо, яку роль у цих розрахунках відведено для квартальної премії.

Квартальна премія і денний заробіток

Нагадаємо, що денний заробіток обчислюємо виходячи з повністю відпрацьованого місяця, в якому працівник перебував у відрядженні. До розрахунку денного заробітку включають усі елементи зарплати, які працівник отримає згідно з умовами трудового або колективного договору у місяці перебування у відрядженні. Сюди входять, зокрема, оклад, доплати, надбавки, премії, які не носять разового характеру тощо.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі