Теми статей
Обрати теми

ЄСВ-штрафи: війна війною, а відповідальність за розкладом

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
За останні 4 роки ми мали два великих звільнення від штрафів за порушення щодо нарахування, сплати та звітування з ЄСВ. Але треба пам’ятати, що вже пів року як усе стало на старі штрафні рейки. Тож давайте згадаємо все!

Карантинне звільнення

Ще у 2020 році до Закону про ЄСВ* внесли зміни, завдяки яким більше трьох років не застосовували штрафні санкції за певні порушення. Так, згідно з приписом п. 911.1 розд. VIII Закону про ЄСВ тимчасово штрафні санкції не застосовували за порушення, вчинені у період з 01.03.2020 по останній календарний день місяця (включно), в якому завершився COVID-карантин, установлений КМУ. Мова про такі порушення, визначені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ:

— несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;

— неповна сплата або несвоєчасна сплата суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів);

— несвоєчасне подання звітності до податкових органів.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Крім того, на цей же період платникам ЄСВ не нараховували пеню, а нарахована пеня за ці періоди підлягала списанню (п. 911.2 розд. VIII Закону про ЄСВ).

Отже, на період дії COVID-карантину було дозволено не виконувати своєчасно або в повному обсязі обов’язки платників ЄСВ у частині сплати цього внеску та звітування за нього.

Але з 01.07.2023 карантин на час боротьби з коронавірусом скасували. Тож мали перестати діяти звільнення від ЄСВ-штрафів. Проте паралельно ще у 2022 році почала діяти інша норма.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі