Теми статей
Обрати теми

З 01.04.2024 МЗП — 8000 грн: рахуємо відпускну компенсацію

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
З 1 квітня 2024 року розмір МЗП становитиме 8000 грн. Чи вплине таке підвищення мінімалки на розрахунок суми відпускної компенсації? З’ясуємо це в сьогоднішній статті.

Якщо відсутній розрахунковий період

Порядок розрахунку середньої зарплати для визначення суми відпускних / відпускної компенсації регламентує Порядок № 100*.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Відповідно до цього документа, якщо у працівника відсутній розрахунковий період, «відпускну» середню зарплату обчислюють виходячи зі встановленої у трудовому договорі тарифної ставки або посадового окладу такого працівника (абзац сьомий п. 2, п. 4 Порядку № 100).

Водночас якщо посадовий оклад менший за встановлений розмір МЗП, середню зарплату розраховують виходячи з розміру МЗП, встановленого на момент розрахунку.

Виходить, якщо дата звільнення працівника припадає на березень 2024 року і в такого працівника відсутній розрахунковий період, то при розрахунку «відпускної» середньої зарплати посадовий оклад такого працівника потрібно спочатку порівняти із розміром МЗП, установленим у березні 2024 року. Нагадаємо, що він становить 7100 грн.

Якщо посадовий оклад виявиться вищим за розмір МЗП, то для розрахунку відпускної компенсації використовуємо посадовий оклад. Якщо навпаки — то мінзарплату.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі