Теми статей
Обрати теми

Звільнення у простої та відпускна компенсація

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівниця від листопада 2022 року перебуває у простої з оплатою в розмірі 2/3 посадового окладу. 31 березня 2024 року вона звільняється за власним бажанням. Яку саме виплату надавати за день звільнення: оплату за час простою чи зарплату? Як правильно розрахувати відпускну компенсацію?

Звільнення у простої: чи законно?

Скажемо одразу: законодавство не забороняє звільняти працівників, які перебувають у простої. Причому незалежно від ініціатора розірвання трудового договору: чи то буде роботодавець, чи працівник, чи за угодою сторін.

Може виникнути ще одне питання: чи потрібно на день звільнення виводити працівницю з простою? Не потрібно, але можна, якщо для цього є потреба. Наприклад, якщо їй треба «закрити хвости», передати справи наступнику. У такому разі необхідно видати наказ (розпорядження) про припинення простою. І відповідно день звільнення буде робочим днем. Звісно, у цьому випадку зміниться і оплата такого дня. Про це — далі.

Зарплата чи оплата простою?

Яку саме виплату надати працівниці за день звільнення? Тут усе залежить від того, чи буде вона у цей день працювати, чи все ще перебуватиме у простої.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі