Теми статей
Обрати теми

Закон № 2756 як додаток до Податкового кодексу: РРО, алкоголь, тютюн тощо

Редакція ВД
Стаття

Закон № 2756 як додаток до Податкового кодексу: РРО, алкоголь, тютюн тощо

 

Разом з Податковим кодексом було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України» від 02.12.2010 р. № 2756-VI. Цей Закон містить багато цікавих моментів, які стосуються переважно РРО, торгівлі алкоголем і тютюном, штрафів і перевірок. Про них, власне, і йтиметься.

 

Усе почалося в Новорічну ніч

Закон № 2756

набув чинності з 01.01.2011 р. — одночасно з ПК. А це означає: на сьогодні він уже діє, тому підприємцям важливо якомога швидше розібратися, що ж змінилося. Почнемо з РРО.

 

РРО-зміни: стисло про головне

РРО-зміни стали своєрідним новорічним подарунком для підприємців, оскільки значно зменшили їх обов’язки щодо застосування РРО. Якщо говорити точніше, то з 01.01.2011 р.

єдиноподатники та підприємці на фікспатенті можуть займатися будь-якою дозволеною їм діяльністю, не застосовуючи при цьому РРО або КОРО з РК .

Інакше кажучи, тепер єдиноподатникам і фікспатентникам дозволили

продавати пиво в пляшках і бляшанках, а також продавати вроздріб інші підакцизні товари, не використовуючи при цьому РРО або КОРО. Щоправда, при продажу алкогольних напоїв (зрозуміло, тих, які не належать до лікеро-горілчаних: вино, шампанське, коньяк тощо) РРО все ж таки доведеться застосовувати. Адже без РРО просто не вдасться оформити ліцензію на торгівлю алкоголем (частина 13 статті 15 і частина 7 статті 153 Закону № 481).

 

До 01.01.2011 р.

Починаючи з 01.01.2011 р.

Пункт 6 статті 9 Закону про РРО

«

Реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книги не застосовуються:
<…> при продажу товарів (наданні послуг) суб’єктами підприємницької діяльності — фізичними особами, оподаткування доходів яких здійснюється відповідно до законодавства з питань оподаткування суб’єктів малого підприємництва (в тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку), якщо такі суб’єкти не здійснюють продаж підакцизних товарів (крім пива на розлив), за умови ведення такими особами книг обліку доходів і витрат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України за поданням державного органу, уповноваженого провадити державну регуляторну
політику»

«Реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книги не застосовуються:
<…> при продажу товарів (наданні послуг) фізичними особами — підприємцями, які сплачують єдиний податок»

Пункт 5 статті 9 Закону про РРО

«

Реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книги не застосовуються:
<…> при продажу товарів (наданні послуг) суб’єктами підприємницької діяльності — фізичними особами, оподаткування доходів яких від такої діяльності здійснюється за фіксованим розміром податку шляхом придбання патенту відповідно до законодавства з питань оподаткування прибутковим податком з громадян, якщо такі суб’єкти не здійснюють продаж підакцизних товарів (крім пива на розлив)»

«Реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книги не застосовуються:
<…> при продажу товарів
(наданні послуг) фізичними особами — підприємцями, які сплачують фіксований податок»

 

Книга за формою № 10 в єдиноподатників

Зверніть увагу на таблицю: із

Закону про РРО зникло формулювання, яке приписувало єдиноподатникам вести Книгу обліку доходів і витрат відповідно до Порядку № 1269, розробленого Кабміном (на цьому раніше наполягали податківців, але ми їх думку ніколи не поділяли). З цього можна зробити такі висновки:

— по-перше, тепер у Книзі за формою № 10 точно не потрібно відображувати «суму вартості товарів, отриманих для їх продажу (надання послуг)»;

— по-друге,

податківці більше не зможуть залякувати підприємців штрафами (за відсутність обліку товарів) за статтями 20 і 21 Закону про РРО.

 

Відсутність цінників

Податківці вже не зможуть покарати підприємців за невиставляння цінників

на товар. З 01.01.2011 р. такий штраф мають право накладати лише захисники прав споживачів.

 

Штрафи згідно із Законом про РРО

І нарешті, ще один подарунок для підприємців —

пом’якшення штрафів за порушення, пов’язані з РРО (або КОРО з РК). Так, з 01.01.2011 р. каратиметься штрафом:

перше порушення протягом календарного року — 1 грн.;

друге порушення (за рік) — у розмірі 100 % вартості проданих з порушенням товарів (послуг);

третє порушення за той самий рік — у п’ятикратному розмірі вартості проданих з порушенням товарів (послуг).

Деякі РРО-штрафи взагалі скасовано. Також податківців позбавлено можливості «прискіпуватися» до тих суб’єктів, які на законних підставах застосовують непереведені у фіскальний режим роботи РРО.

Погано лише те, що РРО-штрафи виведено з-під сфери дії

статті 250 ГКУ. Отже, тепер податківців уже не буде обмежено будь-якими строками в питанні накладення РРО-штрафів і вони зможуть застосовувати їх навіть через рік з дня вчинення порушення.

 

Звітність з РРО

Що стосується

порядку подання РРО-звітності, то до 01.01.2012 р. він залишається незмінним. Однак після зазначеної дати з’являться особливості, пов’язані з поданням РРО-звітності до органів ДПС каналами дротового і бездротового зв’язку.

 

«Алкоголетютюнові» зміни

Що стосується торговців алкоголем, то їх не потішать зміни, передбачені

Законом № 2756. Насамперед це пояснюється посиленням штрафів за порушення у сфері алкогольної торгівлі:

— збільшено штраф за оптову або роздрібну торгівлю коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином

за цінами нижче встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін на такі напої — 100 % вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, але не менше 5000 грн. (раніше було — не менше 1000 грн.);

— додатково запроваджено штраф за

вивезення спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів з території акцизного складу або за транспортування такої продукції без позначки представника органу ДПС на ТТН про погодження відпуску — 200 % вартості продукції, що вивозиться або транспортується, але не менше 15000 грн.;

— установлено

штраф для тютюново-ферментаційних заводів за продаж тютюнової сировини не на експорт або невиробникам тютюнових виробів — 50 % вартості партії відвантаженого товару.

До речі, якщо до 01.01.2011 р. усі штрафи, установлені

Законом № 481 (у тому числі нові), на підприємців могли накладати лише працівники Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту етилового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, то тепер це може зробити будь-який податковий інспектор (частина 4 статті 17 Закону № 481).

Крім нових штрафів, у

Законі № 481 з’явилися й нові вимоги щодо упаковки та реалізації продукції. Отже, з 01.01.2011 р.:

1)

парфумерні рідини дозволено упаковувати у флакони місткістю не більше 255 куб. см (частина 3 статті 12 Закону № 481);

2)

спирт етиловий, який використовується як лікарський засіб, а також спиртові та водно-спиртові настоянки вроздріб можна продавати лише через аптеки у флаконах з медичного скла місткістю не більше 100 куб. см. Ця вимога не поширюється лише на лікарські бальзами.

 

Перевірки касових операцій

ПК

вирішив стару проблему з контрольними закупівлями та раптовими перевірками касової дисципліни в підприємців. Якщо раніше правомірність таких перевірок можна було хоча б оспорювати, то тепер вони набули статусу цілком законних.

Отже,

з 01.01.2011 р. податківці перевірятимуть правильність проведення касових операцій відповідно до статті 80 ПК. При цьому Закон про держнагляд такі перевірки не регулюватиме. Про це подбали законодавці: Законом № 2756 унесено відповідні зміни до Закону про держнагляд. Тому з 01.01.2011 р. перевірки касових операцій відбуватимуться за такими правилами:

1)

без попередження платника податків;

2) за наявності хоча б однієї з

підстав, передбачених пунктом 80.2 ПК (зокрема, у разі виявлення за результатами попередньої перевірки порушень правил ведення касових операцій, за письмовим зверненням покупця, у разі ненадання суб’єктом господарювання в установлений строк звітності з РРО тощо);

3) перед початком перевірки податківці зобов’язані

пред’явити тому, хто перевіряється, направлення на проведення перевірки та вручити йому копію наказу про проведення перевірки;

4) перед початком перевірки податківці

мають право провести контрольну закупівлю.

Документи консультації

ПК

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ГКУ

— Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

Закон № 2756

— Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України» від 02.12.2010 р. № 2756-VI.

Закон про РРО

— Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Закон № 481

— Закон України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів» від 19.12.95 р.
№ 481/95-BP.

Закон про держнагляд

— Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V.

Порядок № 1269

— Порядок ведення книги обліку доходів і витрат, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1269.

Матеріал підготувала Інеса Мокроніс

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі