Теми статей
Обрати теми

Антивірусна медпільга з ПДВ

Солошенко Людмила, податковий експерт
Здешевити медпрепарати на час карантину, прибравши з них ПДВ, у депутатів вийшло з другої спроби. Тепер заспокійливе час пити бухгалтерам, оскільки знову усе вийшло цікаво…

Як з’явилася пільга

Що пільгується? Медпільгу з ПДВ ввів антивірусний Закон України від 17.03.2020 р. № 530-IX*, додавши тимчасовий пільговий п. 71 у підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Вона запрацювала з 17.03.2020 р., але спершу для імпорту. Оскільки спочатку від ПДВ звільнили тільки ввезення медтоварів (лікарських засобів, медвиробів, медобладнання), пов’язаних з коронавірусом. А ось про внутрішні постачання забули.

* Про нього див. «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 24, с. 24 і № 26.

Щоправда, навздогін пільгу причесали. І після Закону України від 30.03.2020 р. № 540-IX**, що виклав п. 71 у новій редакції, медпільгу поширили також і на постачання в Україні. Тому тепер

** Про нього див. «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 28, с. 2 і № 29.

від ПДВ звільняється не лише ввезення, але й внутрішньоукраїнські постачання ліків, медвиробів, медобладнання, пов’язаних з коронавірусом

А щоб усе виглядало чисто, приписали, що підкоригований п. 71 застосовується до операцій, здійснених з 17 березня 2020 року. Тож по факту вийшло, що для внутрішніх постачань медпільгу ввели заднім числом (на цьому ще зупинимося окремо).

Пільга — тимчасова. Зверніть увагу: пільга тимчасова (!) і діє протягом пільгового періоду. Спочатку передбачалося, що пільга діятиме з 17.03.2020 р. по 17.06.2020 р. Проте оновлений п. 71 встановив: пільговий період = з 17 березня 2020 року по останній календарний день місяця закінчення карантину (введеного на усій території України постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211). Тому поки за даними на сьогодні (з урахуванням продовження карантину до 24 квітня) виходить, що медпільга діє з 17 березня по увесь квітень (п. 11 листа № 8***).

*** Інформаційний лист ДПСУ від 03.04.2020 р. № 8 (див. за посиланням tax.gov.ua/data/material/000/324/414208/Informaciyniy_list_8.pdf).

Пільга — за Переліком. Врахуйте: пільгуються ввезення/постачання антивірусних товарів за Переліком, затвердженим постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224. Для інших товарів, що не потрапили в цей Перелік, пільги немає.

Щоправда, враховуючи, як вводилася пільга (спершу тільки для імпорту), не дивно, що і Переліку № 224 присвоїли аналогічну назву. І в ньому згадується про ввезення, а про українські постачання не згадується. Проте не переживайте,

пільговий Перелік № 224 працює і для українських постачань

І це підтверджує сама ДПСУ, роз’яснюючи, що пільга діє як щодо ввезених (імпортних) товарів, так і щодо товарів вітчизняного виробництва. При цьому головний критерій застосування медпільги для українських/імпортних товарівнаявність товару в Переліку № 224 (пп. 13, 10 листа № 8).

Для кого медпільга?

Відразу хочемо відмітити, що жодних обмежень по суб’єктному складу для тимчасової медпільги немає. Пільговим п. 71 вони не встановлені. Головне, щоб товари були в Переліку № 224. Тим паче, що у надзвичайній ситуації, що виникла, переслідувалася мета загально здешевити медпрепарати на час карантину.

Перешкоди на митниці. Втім, тривожні дзвіночки від читачів щодо імпорту сигналізують: митниці замало Переліку № 224 і митниця «загальність» пільги в деяких випадках не визнає. А для її застосування вимагає від імпортерів доказів, що медтовари ввозяться для боротьби з коронавірусом. Митники часом трактують пільгу вузько — як працюючу, передусім, при імпорті для об’єктів охорони здоров’я, лікарень і тому подібне. Тому для пільгового ввезення бажають бачити, наприклад, дозвіл від МОЗ. Інакше ввезення медпрепаратів з Переліку № 224 оподатковують ПДВ на загальних підставах ☹.

І це при тому, що сама ДПСУ вже проінформувала:

пільговий режим оподаткування ПДВ, установлений п. 71, застосовується на усіх етапах постачання товарів, уключених у Перелік № 224,

незалежно від дати їх виробництва і походження (вітчизняного або імпортного), а також незалежно від кола суб’єктів, що здійснюють такі операції, їх статусу як платників ПДВ і форми власності (п. 9 листа № 8). Так у чому ж справа?

Ввезення медобладнання, медвиробів, ЗІЗ. Схоже, умови диктують митниця спільно з МОЗ за заключним третім (найоб’ємнішим) розділом Переліку № 224, який іменується «Медичне обладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на COVID-19».

ДМСУ вже довела до відома нижчих за рівнем органів, що:

для пільгового митного оформлення медвиробів, лабораторного обладнання, витратних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень, засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) з Переліку № 224 мають бути подані декларація про відповідність таких товарів техрегламентам (чи повідомлення МОЗ/Держпраці про введення їх в обіг, якщо умови техрегламентів не виконані, див. постанову КМУ від 20.03.2020 р. № 226);

— критерієм того, що товари, включені в перелік медобладнання для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на COVID-19, поставляються саме з цією метою, може бути контракт (договір) на постачання виробів, лист-підтвердження від Департаменту охорони здоров’я або Управління охорони здоров’я держадміністрацій, лист-підтвердження від закладу охорони здоров’я, а також гарантійний лист про цільове використання таких товарів (лист ДМСУ від 26.03.2020 р. № 08-1/16-03-01/7/3189 і лист МОЗ від 26.03.2020 р. № 25-04/8381/2-20).

Тому якщо митниця відмовила в пільговому імпорті і ви сплатили ПДВ при ввезенні, то в ряд. 11 декларації за березень (на підставі імпортної митної декларації) відобразите податковий кредит (ПК).

Що ж до внутрішньоукраїнських постачань аналогічних товарів, то з урахуванням роз’яснень з пп. 9, 13 листа № 8 та БЗ 101.12 вони повинні пільгуватися. Хоча тут краще отримати на свою адресу ІПК.

Перехідні операції

Медпільга діє з 17 березня 2020 року. Тому

при оподаткуванні перехідних постачань орієнтуємося на першу подію

І якщо перша подія (постачання/передоплата) відбулася до 17 березня (в оподатковуваний період), то операція залишається оподатковуваною і потрапить під ПДВ. Приміром, передоплату, отриману до 17 березня (за ще не ввезений імпортний товар) оподатковуємо ПДВ.

Щоправда, врахуйте, що у постачань з оплатою за рахунок бюджетних коштів п. 187.7 ПКУ — своя дата нарахування податкових зобов’язань (ПЗ): після зарахування грошових коштів на рахунок платника (оплати). Тому зважаючи на те, в якому періоді отримана оплата: до/після 17 березня, постачання медтоварів оподатковується/звільняється від ПДВ.

І не переживайте: якщо є залишки медтоварів (куплені/ввезені ще з ПДВ до пільги), то після 17 березня їх також продаємо за пільгою (пп. 12, 9 листа № 8). Значення має тут не вік, а прописка медтоварів у Переліку № 224.

Тепер про найцікавіше.

Заднє число

Як уже відзначалося, для внутрішньоукраїнських постачань медпільгу ввели заднім числом з 17 березня. Виходить, якщо підпорядковуватися ПКУ, то після цієї дати необхідно відображати пільгові постачання медтоварів і оформляти пільгові податкові накладні (ПН). Але що як після 17-го їх продали з ПДВ і оподатковувану ПН вже зареєстрували? На жаль, ДПСУ цей момент поки не роз’яснила.

Найкращий вихід, якщо сторони готові усе вирішувати за домовленістю. Адже покупцеві в період пільги небезпечно за вхідною ПН показувати ПК. Небезпечно зберігати ПЗ і продавцеві. Йому за ПДВ фіскали скажуть лише спасибі, а ось до податку на прибуток можуть причепитися, вважаючи, що на суму ПДВ занизили дохід. ☹ Виходить, сторонам треба подумати про коригування ПДВ і заміну оподатковуваної ПН на пільгову.

І якщо договір поки що не закритий (була тільки оплата або відвантаження), можна внести зміни в договір відносно ціни (ч. 2 ст. 632, ст. 651 ЦКУ) і врегулювати її зміну з оподатковуваної на пільгову. Чи то шляхом зменшення загальної вартості на суму ПДВ і його повернення покупцеві (якщо вже була оплата). Чи то залишивши загальну вартість, якою була, проте без виділення ПДВ, оскільки ж пільга.

Тоді стару оподатковувану ПН можна обнулити за допомогою РК. А натомість оформити пільгову ПН. Причому зверніть увагу: якщо зменшуючий РК оформити березнем і зареєструвати своєчасно в квітні, то він у продавця не вкраде ліміт через ∑Перевищ. При цьому в декларації за березень і продавець, і покупець покажуть тільки пільгову ПН (а оподатковувану ПН з РК до неї не відображають).

Складніше, якщо договір вже закритий. Адже перегляд ціни після його виконання не допускається (ч. 3 ст. 632 ЦКУ). Не виключаємо, що у такому разі заднє число може стати предметом судових розглядів. Адже сторони виконали і договірні, і податкові зобов’язання, як належить. І тут як грім — заднє число.

Роздріб. Що робити роздробу? Зрозуміло, що перепрограмувати РРО заднім числом не вийде. Проте вважаємо, ПЗ можна відкоригувати, навіть не зважаючи те, що касові чеки будуть з ПДВ. Тому якщо підсумкова ПН вже зареєстрована, то можна скласти до неї зменшуючий РК для виключення антивірусних товарів. І тією ж датою першої події на них переоформити нову пільгову ПН (загальна вартість таких товарів не зміниться).

Та все ж чекаємо від ДПСУ розтлумачення ситуації та офіційної позиції щодо заднього числа.

Благодійникам ПДВ-реєстрація не загрожує

При ПДВ-реєстрації фіскали, як відомо, дивляться і на пільгові постачання. І вимагають у підрахунку 1-мільйонного порога (п. 181.1 ПКУ) враховувати обсяги, як оподатковувані (за ставками 20, 7, 0 %), так і звільнені від ПДВ (БЗ 101.02).

Проте благодійникам із цього приводу переживати не варто. Оскільки у громадських об’єднань і благодійних організацій здійснені протягом пільгового періоду пільгові антивірусні медпостачання (за п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ) і пільгові благодійні постачання (за п.п. 197.1.15 ПКУ) не враховуються в підрахунку 1-мільйонного порога для реєстрації платником ПДВ (п. 72 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, п. 15 листа № 8).

Для інших суб'єктів таких послаблень немає.

Пункт 198.5 і ст. 199 ПКУ не працюють

Оскільки пільга тимчасова і пов’язана з особливою ситуацією, то для неї передбачили винятки з правил. Їх прописали безпосередньо в п. 71.

Компенсуючих ПЗ немає. По-перше, пільгові товари з п. 71 звільнили від компенсуючих ПЗ за п. 198.5 ПКУ. Тому

якщо медтовари ввезли (купили) ще до пільги (з ПДВ), а продаємо за пільгою, вхідний ПДВ компенсувати не треба

Не бійтеся: ПК при цьому за вхідним ПДВ на загальних підставах зберігається, тобто через тимчасову пільгу не пропадає.

Розподільчих ПЗ немає. А по-друге, медпільгу вивели з-під ПДВ-розподілу за ст. 199 ПКУ (ср. ). Тому через появу пільгових медпостачань не треба затівати метушню з розподілом і нарахуванням розподільчих ПЗ. Тобто через медпільгу за підсумками березня розраховувати коефіцієнт розподілу антиЧВ (і подавати Д7 з його розрахунком) тимчасовим пільговикам з п. 71 не треба. І це добре!

Інша справа, якщо і до цього вели подвійну діяльність (і пільгову, і оподатковувану). Тоді за ними ПДВ-розподіл продовжуєте, не звертаючи уваги на медпільгу. Ну а потім при річному перерахунку ПДВ за 2020-й не забудьте виключити пільгові медпостачання за п. 71 з розрахунку антиЧВ за рік.

Тож врахуйте: стандартні ПДВ-наслідки у вигляді компенсуючих/розподільчих ПЗ медпільзі не загрожують (п. 14 листа № 8).

Пільгова ПН

На пільгове постачання складають пільгову податкову накладну (ПН), в якій:

— у верхній лівій частині вказують «Без ПДВ»;

— у розділі А в ряд. I і IX виводять загальні пільгові обсяги; рядки II — VIII не заповнюють;

— у розділі Б в загальному порядку заповнюють гр. 2 — 7. При заповненні в гр. 3.1 коду УКТ ЗЕД звіртеся з Переліком № 224 (проте якщо ваш код довше чотиризначного з Переліку № 224 — не страшно. Адже приміткою 1 до Переліку № 224 передбачено, що коди УКТ ЗЕД наведені в ньому довідково). І пам’ятаєте, що при постачаннях підакцизних і імпортних товарів по усьому ланцюжку проставляють 10-значний код УКТ ЗЕД. А ось номенклатуру в гр. 2 наводять зі своїх первинних документів на постачання (дослівне цитування буква у букву Переліку № 224 не вимагається). Детальніше про заповнення в ПН номенклатури див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 36, с. 4;

— у гр. 8 вказують код ставки «903»;

— у гр. 9 наводять код пільги згідно з Довідниками пільг (їх можна знайти на сайті ДПСУ за посиланням tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/54005.html). Тобто наводять установлений для тимчасової ПДВ-медпільги код «14060544» (згідно зі свіжим Довідником пільг № 98/2 станом на 02.04.2020 р.);

— у гр. 10 наводять пільгові обсяги;

— гр. 11 не заповнюється (БЗ 101.16).

І пам’ятайте:

на пільгові і оподатковувані постачання треба складати

окремі ПН

Об’єднувати їх в одній ПН не можна. Тоді як оподатковувані операції (з будь-якими ставками ПДВ: 20 %, 7 %, 0 %) об’єднувати в одній ПН дозволяється (п. 17 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307).

Медпільга в декларації

Пільгові постачання. Пільгові внутрішньоукраїнські постачання за п. 71 відображають у пільговому ряд. 5.1 декларації з ПДВ.

До цього рядка подають додаток Д6, у таблиці 2 якого розраховують суму пільг з ПДВ.

У гр. 2 і 3 таблиці 2 додатка Д6 наводять найменування і код медпільги «14060544» (згідно зі свіжим Довідником пільг № 98/2 станом на 02.04.2020 р.). Детальніше про цей додаток див. «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 21, с. 27.

Пільгове ввезення. А ось пільгове ввезення в декларації не відображається. На те, що формою декларації з ПДВ не передбачено рядка для пільгового імпорту, вказують і податківці (БЗ 101.24).

До речі, і суму пільг у додатку Д6 за пільговим імпортом розраховувати не треба (для нього й коду пільги нема). Адже пільги розраховують тільки щодо операцій постачання (а імпорт — не постачання), та і до того ж тільки за пільговими постачаннями із ряд. 5.1.

висновки

  • З 17 березня по останній день місяця карантину діє тимчасова пільга з ПДВ з п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.
  • Медпільга діє за Переліком № 224. Щоправда, для пільгового ввезення деяких медтоварів митники висувають певні умови.
  • Для внутрішньоукраїнських постачань медпільгу ввели заднім числом, тому постає питання з коригуванням ПДВ.
  • У період тимчасової медпільги по пільгових медпостачаннях ні компенсуючі ПЗ, ні розподільчі ПЗ нараховувати не треба.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі