Теми статей
Обрати теми

Ділити або не ділити відпустку «за свій рахунок»

Кучерова Оксана, юрист
Працівниця просить надати їй відпустку «за свій рахунок» через сімейні обставини (ст. 26 Закону про відпустки) так, щоб її можна було розділити на частини. У лютому вона хоче взяти 10 календарних днів, а в березні — решту 5 календарних днів. Чи можна розділити на частини відпустку «за свій рахунок»?

Так, ділити на частини відпустку «за свій рахунок» можна.

А тепер пояснимо нашу позицію.

Розпочнемо з того, що можливість надання відпустки «за свій рахунок» та її максимальна тривалість передбачені ст. 25 і 26 Закону про відпустки.

Нагадаємо, що відпустка «за свій рахунок» буває двох видів. Перша — надається в обов’язковому порядку окремим категоріям працівників або при настанні певних обставин (ст. 25 Закону про відпустки). Друга — за домовленістю між працівником і роботодавцем (ст. 26 Закону про відпустки). У цих статтях Закону про відпустки ви не знайдете чіткої відповіді на наше запитання. Що ж із цього приводу говорить профільне міністерство?

Свого часу Мінсоцполітики зайняло досить категоричну позицію: чинне законодавство не передбачає можливість поділу таких відпусток на частини (див. лист від 03.02.2012 р. № 31/13/133-12).

В основу такого висновку були узяті положення ст. 12 Закону про відпустки. А що в ній передбачено? У ній передбачено поділ на частини на прохання працівника тільки щорічних відпусток. А оскільки відпустка «за свій рахунок» до щорічних не належить, то на неї не поширюється такий поділ.

Ми ж не згодні з такою позицією Мінсоцполітики. На цю норму можна подивитися й під іншим кутом. На наш погляд, основний акцент ст. 12 Закону про відпустки зводиться до вимоги про те, що одна з частин щорічної відпустки має бути не менше 14 календарних днів. Тому на інші види відпусток це обмеження не поширюється.

Підкреслимо, що в законодавстві не передбачено ані поділ таких відпусток, ані заборони на такий поділ. Тому в цьому випадку дійте за правилом: «Дозволено усе, що не заборонено законом» і діліть відпустку «за свій рахунок» як завгодно, хоч по одному дню.

Радує, що згодом представники Мінсоцполітики дійшли такого ж висновку (див. спецвипуск до журналу «ОП», 2016, № 6/1, с. 15). Більше того, вже в лютому 2019 року нашу позицію підтримали і представники Держпраці (див. роз’яснення управління Держпраці в Івано-Франківській області на офіційному сайті http://dspif.gov.ua).

Але треба пам’ятати, що не усі відпустки «за свій рахунок» можна ділити. Йдеться про ті, які надаються у зв’язку з настанням конкретної події. Наприклад, відпустка «за свій рахунок» для складання іспитів, для укладення шлюбу.

Висновок

Ділити відпустку «за свій рахунок» можна. Але за ст. 25 Закону про відпустки — на бажання працівника, а ось за ст. 26 — за домовленістю між працівником і роботодавцем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі