Теми статей
Обрати теми

Працівник ОМС тимчасово відсутній: шукаємо заміну

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Існують випадки, коли відсутність працівника можна передбачити заздалегідь та спланувати його заміну на цей час (наприклад, щорічна відпустка). Іноді ж така відсутність неочікувана та застає роботодавця зненацька… і так невчасно. Керівник повинен передбачити всі ситуації та вжити заходів, дотримуючись законодавчо встановлених правил, для забезпечення стабільної роботи установи.

Для заміни тимчасово відсутнього працівника можливі варіанти:

• прийняття працівника за строковим трудовим договором;

• переведення іншого працівника;

• покладання обов’язків тимчасово відсутнього працівника на іншого або декількох працівників;

• виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника за посадовою інструкцією.

Правовідносини, порядок служби, оплату праці тощо в органах місцевого самоврядування (ОМС) регулюють Закон № 2493* та постанова № 268**.

* Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III.

** Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Строковий трудовий договір

Посадова особа, яка працює в ОМС, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету (ст. 2 Закону № 2493).

Статтею 3 Закону № 2493 передбачені такі посади в ОМС:

1) виборні, на які особи обираються територіальною громадою на місцевих виборах;

2) виборні, на які особи обираються або затверджуються відповідною радою;

3) посади, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

Проведення конкурсу, випробування, стажування при прийнятті на службу в ОМС здійснюється в порядку, визначеному законодавством України про держслужбу. На період карантину конкурсну процедуру для держслужбовців спрощено (див. консультацію «Добір держслужбовців під час карантину» // Спецвипуск «ОП», 2020, № 10/1).

Голови районних, районних у містах, обласних рад, Київський та Севастопольський міський голова та міські голови мають право самостійно (без конкурсу) добирати та приймати на службу своїх помічників, радників (патронатну службу) (ч. 4 ст. 10 Закону № 2493).

Згідно з ч. 5 ст. 10 Закону № 2493 на час відсутності (відпустки) посадових осіб ОМС (крім виборних посад) для виконання їх повноважень можуть прийматися на службу особи за строковим трудовим договором (контрактом).

Законом № 2493 передбачено, що на час тимчасової відсутності працівника (якщо за ним зберігається робоче місце), можна прийняти на службу іншого працівника для виконання обов’язків відсутнього. Але механізму прийняття «тимчасового» працівника Закон №2493 не містить.

Прийняття на службу в ОМС здійснюється, як правило, у загальному порядку, шляхом проведення конкурсу.

Особа, прийнята на службу в ОМС на умовах строкового трудового договору (контракту) за результатами конкурсу, користується усіма правами та правилами, закріпленими у Законі № 2493.

Переведення

Згідно з ч. 3 ст. 10 Закону № 2493 у разі необхідності, за згодою сторін, посадова особа місцевого самоврядування може бути переведена на рівнозначну чи нижчу посаду або посаду радника чи консультанта без конкурсного відбору.

Покладання обов’язків на іншого працівника

Стаття 105 КЗпП передбачає, що поряд з основною роботою працівник може виконувати обов’язки тимчасово відсутнього працівників (без звільнення від своєї основної роботи) і отримувати за це доплату.

Відповідно п.п. «г» п.п. 1 п. 2 постанови № 268 керівники ОМС мають право установлювати доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника:

• спеціалістам і службовцям (аналогічних категорій відсутнього працівника) ОМС;

• на період тимчасової відсутності працівника у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, перебування у відпустці без збереження заробітної плати, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у частково оплачуваній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3(6)-річного віку, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається робоче місце (посада);

• у межах затвердженого фонду оплати праці;

• у розмірі до 50 % посадового окладу за основною роботою з використанням для цього до 50 % посадового окладу відсутнього працівника.

Логічним було б установлення зазначеної доплати і на період виконування обов’язків працівника, який перебуває у щорічній відпустці, службовому відрядженні тощо. Однак тут часто виникають сумніви, бо ці причини відсутності працівника прямо не вказані у згаданій нормі постанови № 268 (ср. ). Тож звернемося до роз’яснень.

Фахівці Мінсоцполітики у листі від 21.08.2019 р. № 1177/0/206-19 роз’яснили, що під виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника слід розуміти заміну працівника, відсутнього у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відрядженням, відпусткою, виконанням громадських обов’язків тощо, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається робоче місце (посада).

Зауважте: за виконання обов’язків тимчасово відсутнього керівника або заступника керівника структурного підрозділу доплата встановлюється у розмірі різниці між фактичним посадовим окладом тимчасово відсутнього керівника або заступника керівника структурного підрозділу (без урахування надбавок та доплат) і посадовим окладом працівника, який виконує обов’язки тимчасово відсутнього керівника або заступника керівника структурного підрозділу. При цьому працівник, що виконує обов’язки тимчасово відсутнього керівника структурного підрозділу, не є його заступником.

Виконання обов’язків за посадовою інструкцією

У більшості служб посадовими інструкціями службовців ОМС передбачено обов’язок виконувати роботу іншого працівника (за аналогічними категоріями посад) на час його тимчасової відсутності. У такому випадку доплата не здійснюється, бо додаткове навантаження входить до обов’язків працівника за основним трудовим договором.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі