Теми статей
Обрати теми

Премія & відрядження в розрахунку «середньої»

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
Про те, як ураховувати щомісячні премії та премії за більший період (квартал, півріччя, рік) після вересневих змін до Порядку № 100, ми розповідали на сторінках нашого журналу (див. «ОП», 2021, № 18, с. 8; № 19, с. 9, 13).

Ми вже зазначали, що найлегшою для розрахунку середньої зарплати є щомісячна премія, яка нараховується в поточному місяці за результатами роботи в поточному місяці. Сума такої премії повністю включається до розрахунку середньої зарплати і не вимагає будь-яких додаткових розрахунків. Водночас це правило працює не завжди.

Є особливий випадок, який стосується розрахунку іншої (НЕвідпускної) «середньої», якщо у розрахунковому періоді дні відрядження оплачені із середнього заробітку. Тут можлива ситуація, коли не вся сума щомісячної премії, нарахованої «місяць у місяць», потрапить до розрахунку «середньої». Саме про такий випадок і йдеться у відповіді фахівців Мінекономіки в листі, що коментується, від 08.11.2021 № 4711-06/53532-07.

Озвучимо питання, яке ми адресували фахівцям Мінекономіки.

Згідно з Положенням про преміювання щомісячна премія нараховується в поточному місяці за результатами роботи поточного місяця. Щомісячна премія розраховується, зокрема, за період відрядження працівника. При цьому не має значення, як цей період оплачений: за середньою зарплатою чи як звичайний робочий день. Яку суму щомісячної премії треба включити до розрахунку середньоденної зарплати за 2 попередніх календарних місяці, якщо в одному з місяців розрахункового періоду була нарахована щомісячна премія, у тому числі за період відрядження, оплаченого за середньою зарплатою?

Для того щоб продемонструвати суть проблеми, наведемо числовий приклад.

Приклад 1. Треба розрахувати середньоденну зарплату працівника за розрахунковий період вересень-жовтень 2021 року. Із 4 по 8 жовтня працівник був у службовому відрядженні. Цей період був оплачений за середньоденним заробітком, оскільки він виявився вищий за денний заробіток. Сума щомісячної премії за вересень становить 1000 грн, сума щомісячної премії за жовтень — 1070 грн. Щомісячна премія нараховується «місяць у місяць», у тому числі й за період відрядження.

Схематично умови цього прикладу виглядають так (див. рисунок):

img 1

Щомісячні премії, нараховані в розрахунковому періоді

А тепер давайте визначимо, яку суму щомісячної премії за жовтень треба включити до розрахунку середньоденного заробітку за розрахунковий період вересень — жовтень 2021 року згідно з роз’ясненням фахівців Мінекономіки.

У листі, що коментується, сказано, що, оскільки дні відрядження, оплачені за середнім заробітком, не беруть участі при обчисленні середньої зарплати за два місяці, то й сума премії, яка припадає на ці дні, також не бере участі при визначенні частини премії, яка належить до заробітку місяців розрахункового періоду.

Це означає, що частина премії за жовтень, яка включається до розрахунку середньої зарплати за 2 календарних місяці, становитиме:

1070 : 20 x (20 - 5) = 802,50 грн.

Тобто до розрахунку середньої зарплати за 2 календарних місяці включається не вся сума щомісячної премії (1070 грн), а тільки її частина (802,50 грн).

Увага !

Сума щомісячної премії, що припадає на період відрядження, оплаченого за середньою зарплатою, до розрахунку середньої зарплати за 2 календарних місяці не включається.

Якщо період відрядження оплачується згідно з умовами трудового договору, оскільки денний заробіток більший за середньоденний заробіток, то вся сума щомісячної премії включатиметься до розрахунку середньої зарплати за 2 календарних місяці.

Чи варто дослухатися до такого роз’яснення фахівців Мінекономіки, попри те, що прямо в Порядку № 100 це не прописано? Бухгалтерам-бюджетникам, на нашу думку, слід. Адже саме це відомство наділене правом роз’яснювати порядок застосування норм Порядку № 100 (ср. ).

Крім того, навряд чи бухгалтери-бюджетники з цього питання підуть відстоювати іншу думку до суду.

Бухгалтери комерційних підприємств вільніші у своїх рішеннях. Якщо вони не дотримуватимуться рекомендацій фахівців Мінекономіки, середня зарплата буде завищена. А, як відомо, за завищення середньої зарплати роботодавців комерційного сектору перевіряючі з Держпраці покарати не можуть. Тому вони можуть дослухатися думки Мінекономіки, а можуть — ні.

До речі, викладена в листі думка Мінекономіки так само стосується квартальних і річних премій. Нагадаємо, що за новими правилами Порядку № 100 суми квартальних і річних премій для обліку в розрахунку середньої зарплати перерозподіляються на місяці розрахункового періоду «наперед». При цьому вони розподіляются також і на дні відрядження, незважаючи на те, як вони оплачені.

Тому, якщо частина квартальної або річної премії, яка припала на робочі дні відрядження, оплачена за середнім заробітком, до розрахунку середньої зарплати за 2 календарних місяці увійти не повинна.

Приклад 2. Треба розрахувати середньоденну зарплату працівника за розрахунковий період вересень-жовтень 2021 року. Із 4 по 8 жовтня працівник був у службовому відрядженні. Цей період був оплачений за середньоденним заробітком, оскільки він виявився вищий за денний заробіток. У вересні нараховано премію за III квартал в сумі 3000 грн. Кількість відпрацьованих робочих днів за III квартал — 64.

Суму квартальної премії, що припадає на вересень, знаходимо так:

3000 : 64 x 22 = 1031,25 грн.

Суму квартальної премії, що припадає на жовтень, знаходимо так:

3000 : 64 x (20 - 5) = 703,13 грн.

Врахуйте, що всі вищевикладені розрахунки стосуються ситуації розрахунку середньої зарплати за 2 (!) календарних місяці. У разі розрахунку середньої зарплати за 12 календарних місяців виключати з розрахунку суму щомісячної, квартальної, річної премії, що припадає на період відрядження, оплаченого за середнім заробітком, не треба.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі