Темы статей
Выбрать темы

Допомога на поховання від роботодавця: чи можлива та за яких умов?

Долгая Ирина, эксперт по оплате труда
Поряд із допомогою на поховання від Фонду соціального страхування України таку допомогу можуть надавати і роботодавці. Але якщо комерційники більш вільні у прийнятті рішень щодо надання такої допомоги, то бюджетники зобов’язані діяти в межах галузевої нормативки.

Допомога від комерційного підприємства

У разі смерті працівника роботодавець за його останнім місцем роботи може надати допомогу на поховання його родичам (особі, яка здійснює поховання). Для цього особа, яка претендує на таку допомогу, пише заяву з проханням на її отримання. До заяви додає копію свідоцтва про смерть.

У разі якщо роботодавець приймає позитивне рішення, то на підставі цієї заяви він видає наказ на виплату допомоги на поховання. У наказі, серед іншого, зазначає суму допомоги, якщо вона надається в грошовій формі. До речі, її можна надавати і в натуральній формі.

Важливо! Одержувачем допомоги на поховання не може бути померлий працівник! Тому що нарахування такої допомоги здійснюється вже після смерті працівника. А відповідно до ст. 24 ЦКУ* учасником цивільних правовідносин є людина (фізична особа). У момент її смерті цивільна правоздатність припиняється.

* Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.

Допомога на поховання надається особі, яка звернулася по таку допомогу та здійснює поховання працівника. Зазвичай це родич працівника. Отже, ця особа і буде суб’єктом оподаткування.

Якщо розмір допомоги на поховання не перевищує у 2022 році 6940 грн (подвійний розмір суми, визначеної в абз. 1 п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ**), то її не включають до оподатковуваного доходу. Тобто допомога на поховання від роботодавця за останнім місцем роботи померлого працівника не оподатковується ПДФО і ВЗ, якщо її розмір у 2022 році не перевищує 6940 грн.

** Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

Якщо ж допомога на поховання буде надана в розмірі, що перевищує неоподатковувану межу, то суму перевищення оподатковуємо ПДФО і ВЗ (підкатегорія 103.04 ЗІР).

Зауважте! Якщо допомога на поховання надавалася в негрошовій формі у вигляді ритуальних послуг, то для визначення бази оподаткування ПДФО до суми перевищення застосовуйте «натуральний» коефіцієнт. Що стосується ВЗ, то він обчислюється від «чистої» суми негрошової виплати, без застосування коефіцієнта.

На суму допомоги на поховання ЄСВ не нараховуємо. Адже ця допомога прямо зазначена в переліку видів виплат від роботодавця, на які не нараховується ЄСВ (п. 14 розд. 1 Переліку № 1170***).

*** Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою від 22.12.2010 № 1170.

Оскільки на цю допомогу ЄСВ не нараховуємо, то і в Д1 Податкового розрахунку її не показуємо. А от у додатку 4ДФ Податкового розрахунку її потрібно відобразити незалежно від розміру. Тобто в розділі I додатка 4ДФ показуємо всю суму допомоги — як оподатковувану, так і неоподатковувану. При цьому зазначаємо реєстраційний номер особи, яка отримала допомогу, та ознаку доходу «146».

А якщо оплату ритуальних послуг роботодавець здійснює за власною ініціативою за відсутності заяви від родичів померлого або іншої особи?

У такій ситуації діємо також на підставі наказу (розпорядження) роботодавця. Але тут уже відсутній суб’єкт оподаткування — платник податку, з доходу якого можна утримати ПДФО і ВЗ. Тоді такі виплати не є об’єктом оподаткування.

Допомога від бюджетної організації

Поряд із трудовими актами законодавства є нормативні документи, які регулюють соціально-трудові відносини працівників бюджетної сфери. Кожен із таких документів відповідно до категорії працівників-бюджетників містить правила виплати матеріальної допомоги. У більшості з них передбачена виплата матеріальної допомоги на оздоровлення (надається одночасно з відпусткою) і зазвичай (у більшості бюджетників) має обов’язковий характер. Про неї ми писали у статтях «Матеріальна допомога на оздоровлення для працівників з оплатою праці за ЄТС», «Матеріальна допомога до відпустки держслужбовцям та працівникам держорганів», «Оздоровчі» працівникам органів місцевого самоврядування» // «ОП», 2020, № 11.

Також більшості бюджетників передбачена виплата допомоги на соцпобут. Вона носить необов’язковий характер. Кому, за яких умов та в якому розмірі передбачена така допомога, ми писали у статтях «ЄТСники & допомога на соцпобут», «Допомога на соцпобут у держслужбі», «Допомога на соцпобут в ОМС» // «ОП», 2021, № 18.

До речі, надання зазначених вище видів матеріальної допомоги в період дії воєнного стану не зазнало змін та обмежень.

Матеріальна допомога надається безпосередньо працівникам. Після смерті працівник уже фактично не може бути учасником цивільних правовідносин і йому не можна надати матеріальну допомогу.

Надання матеріальної допомоги родичам (спадкоємцям) померлого працівника профільною нормативкою не передбачене.

Отже, матеріальна допомога на поховання від роботодавця може бути надана тільки працівникам у разі смерті їх членів родини.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше