Теми статей
Обрати теми

ПСП «на себе»: важливі моменти

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Право на податкову соціальну пільгу (ПСП) мають не лише працівники з дітьми (див. «ОП», 2022, № 2, с. 3 і 40). Претендувати на неї може кожен співробітник. Застосувати пільгу можна до доходу у вигляді зарплати, але для цього повинні виконуватися спеціальні ПСП-умови. Що це за умови і як їх застосовувати, розповімо в сьогоднішній статті.

ПСП-умови

Щоб скористатися правом на застосування ПСП, необхідно дотриматися низки умов.

img 1Працівник повинен мати статус резидента України.

Особи, які втратили статус резидента України, а також працівники-нерезиденти права на ПСП не мають (п.п. 169.3.4 ПКУ).

img 2Працівник повинен подати документи.

Якщо працівник претендує на ПСП «на себе» у звичайному розмірі, то йому достатньо подати роботодавцеві заяву про застосування ПСП* (у довільній формі).

* Виняток — держслужбовці. До їх зарплати ПСП застосовується без подання заяви про застосування ПСП, але з поданням підтверджуючих документів (п.п. 169.2.3 ПКУ).

Але якщо працівник претендує на підвищену або максимальну ПСП, йому необхідно документально підтвердити свій статус (залежно від виду ПСП, на яку він претендує).

Перелік таких документів наведений у Порядку № 1227**. З ним ви можете ознайомитися у статті «Документи для застосування ПСП» цього номера.

** Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою Кабміну від 29.12.2010 № 1227.

Зверніть увагу: усі копії документів мають бути завірені (працівником відділу кадрів після звіряння з оригіналом).

img 3Зарплата працівника, нарахована за місяць («грязна» зарплата), не перевищує межу, що дає право на застосування ПСП.

Важливо!

У 2022 році гранична сума зарплати, що дає право на застосування ПСП «на себе», складає 3470 грн.

На жаль, у зв’язку з цим право на ПСП «на себе» може виникнути тільки:

• в осіб, зайнятих на умовах неповного робочого часу;

• в осіб, які не виконали місячну норму праці (у зв’язку з прийняттям/звільненням, хворобою, відпусткою «за свій рахунок» тощо).

Тому будьте уважні до працівників, які подали заяву про застосування ПСП. У деяких місяцях у них може настати право на застосування пільги.

Важливо! Із граничним розміром зарплати для застосування ПСП порівнюємо всю зарплату, нараховану за місяць (за відпрацьований час, доплати, надбавки, премії, відпускні, лікарняні, доплату до МЗП тощо) за місцем застосування ПСП (подання заяви).

Тому:

• для внутрішнього сумісника з граничним розміром порівнюємо зарплату, нараховану йому і за основним місцем роботи, і за сумісництвом;

• для працівника, звільненого з основного місця роботи і прийнятого сумісником усередині одного підприємства протягом одного місяця, — загальний сукупний дохід, нарахований йому в такому місяці за двома трудовими договорами.

Увага! У загальному випадку такі виплати відносимо до тих місяців, у яких вони фактично нараховані (донараховані/відсторновані) у бухобліку.

А ось відпускні і лікарняні відносимо до місяців, ЗА які вони нараховані (абзац третій п.п. 169.4.1 ПКУ).

Далі розподілені виплати відпускних і лікарняних за кожен місяць порівнюють із граничним розміром зарплати і визначають право працівника на ПСП у кожному з місяців, за які такі виплати нараховані.

Розмір пільги

Розмір ПСП, на яку може претендувати кожен працівник, установлений п.п. 169.1.1 ПКУ. Він становить 50 % розміру ПМПО, установленого законом на 1 січня звітного податкового року. У 2022 році — 1240,50 грн (2481 грн × 50 %).

Водночас є пільгові категорії працівників, до зарплати яких застосовують:

• підвищену податкову пільгу;

• максимальну ПСП.

Які працівники мають право на таку пільгу і в якому розмірі, покажемо в таблиці нижче.

Розміри ПСП у 2022 році

Вид ПСП

Розмір у 2022 році

Хто може претендувати

Звичайна ПСП (п.п. 169.1.1 ПКУ)

1240,50

Кожен працівник

Підвищена ПСП (пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3 ПКУ)

1860,75

• особа, яка належить до 1-ї або 2-ї категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, включаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв’язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;

• учень, студент, аспірант, ординатор, ад’юнкт;

• особа з інвалідністю I або II групи, у тому числі з дитинства, крім осіб з інвалідністю, пільга яким визначена п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ;

• особа, якій присуджено довічну стипендію як громадянину, що зазнав переслідувань за правозахисну діяльність, включаючи журналістів;

• учасник бойових дій(1) на території інших країн у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 № 355-XII (далі — Закон № 3551), крім осіб, визначених в п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ

(1) Особи, які мають статус учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції, не мають права на підвищену ПСП (лист ДФСУ від 21.01.2016 № 1091/6/99-99-17-03-03-15).

Максимальна ПСП (пп. «а» — «г» п.п. 169.1.4 ПКУ)

2481

• Герой України, Герой Радянського Союзу, Герой Соціалістичної Праці або повний кавалер ордена Слави або ордена Трудової Слави, особа, нагороджена чотирма і більше медалями «За відвагу»;

• учасник бойових дій під час Другої світової війни або особа, яка у той час працювала в тилу, та інвалід I і II груп із числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону № 3551;

• колишній в’язень концтаборів, гетто та інших місць примусового тримання під час Другої світової війни або особа, визнана репресованою чи реабілітованою;

• особа, насильно вивезена з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, які знаходилися у стані війни з колишнім СРСР або окупованих фашистською Німеччиною і її союзниками;

• особа, що знаходилася на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Російська Федерація) у період з 08.09.41 по 27.01.44

Коли застосовувати пільгу

Початок застосування. ПСП застосовуємо до нарахованої зарплати за місяць, у якому від працівника отримано заяву про застосування ПСП (підтверджуючі документи).

Тобто заява про застосування ПСП може бути датована будь-яким числом місяця, а пільгу застосовуємо до усієї нарахованої заробітної плати за такий місяць (категорія 103.08.04 ЗІР).

Приклад. Працівника прийнято на роботу з 07.02.2022, а заяву про застосування ПСП «на себе» у звичайному розмірі він подав лише 14.02.2022.

У такому разі новоприйнятий працівник має право на застосування ПСП до зарплати, нарахованої за лютий 2022 року, причому в повному розмірі, а не пропорційно часу, відпрацьованому з 14.02.2022.

Виняток — якщо попередній роботодавець уже застосував до зарплати такого працівника ПСП у місяці звільнення.

До речі, періодично оновлювати подану працівником заяву про застосування ПСП не треба. ПКУ цього не вимагає.

Тому якщо в одному місяці зарплата працівника перевищила граничну межу, що дає право на застосування ПСП, це не позбавляє його права скористатися пільгою в наступному місяці. Тобто право на пільгу у працівника автоматично поновиться, якщо в наступному місяці його зарплата залишиться в допустимому діапазоні.

Виняток — особи, у яких протягом року виникло право на ПСП за іншою підставою. У такому разі вони повинні знову подати роботодавцеві заяву і підтверджуючі документи.

Кінець застосування. У загальному випадку ПСП не застосовують до зарплати за місяць, у якому:

• подано заяву про відмову від пільги (у довільній формі);

• перевищено граничний розмір, що дає право на застосування ПСП (не виконано ПСП-умову);

• порушено порядок застосування пільги. Таке порушення виявляють податківці, про що повідомляють роботодавця за допомогою повідомлення за формою ФП (затверджена наказом Мінфіну від 19.05.2017 № 514). У ньому буде вказано місяць, з якого втрачається право на отримання ПСП.

Водночас ПСП надають з урахуванням останнього місячного податкового періоду, у якому працівник (п.п. 169.3.4 ПКУ):

• помер;

• оголошений судом померлим або визнаний судом безвісти зниклим;

• втратив статус резидента;

• звільнений з місця роботи. Тоді право на ПСП на іншому місці роботи у нього виникне тільки з місяця, наступного за місяцем звільнення.

Надання підвищеної ПСП припиняється з податкового місяця, що настає за місяцем, у якому платник податків втрачає певний статус.

Зверніть увагу: про втрату статусу працівник повинен обов’язково повідомити роботодавця. Для цього можна подати заяву про відмову від ПСП.

Ну а тепер переходимо до найцікавішого — до правил застосування пільги.

ПСП-правила

Можна виділити п’ять основних правил застосування ПСП «на себе».

img 4ПСП застосовуємо до доходу у вигляді заробітної плати.

Тут слід пам’ятати, що згідно з ПКУ зарплата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму (п.п. 14.1.48 ПКУ).

Тобто ПКУ розглядає зарплату ширше, відносячи до неї окремі виплати, які згідно з Інструкцією № 5 не потрапляють до фонду оплати праці.

Тому в цілях застосування ПСП до складу зарплатних виплат увійдуть, наприклад, лікарняні (оплата перших п’яти днів за рахунок роботодавця, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок ФСС) і відпускна компенсація.

А ось декретні не включаються в загальний місячний оподатковуваний дохід платника податку і не є заробітною платою для цілей ПКУ (п.п. 165.1.1 ПКУ).

Не входять до складу зарплати також виплати за цивільно-правовими договорами, суми вихідної допомоги, середня зарплата за затримку розрахунку при звільненні тощо.

Крім того, ПСП не застосовують до зарплати, яку працівник протягом місяця отримує одночасно:

• із стипендією (студентів, аспірантів), що виплачується з бюджету;

• з доходами у вигляді грошового або майнового (речового) забезпечення військовослужбовців, що виплачується з бюджету.

Тому роботодавець не має права застосовувати ПСП до середньої зарплати «солдатів підприємства» (їм виплачують грошове забезпечення за рахунок коштів держбюджету).

А ось заборона на застосування ПСП до доходів у вигляді заробітної плати, яку працівник отримує одночасно з пенсією, ПКУ не встановлена. Тому працюючі пенсіонери мають право розраховувати на застосування ПСП (якщо для цього будуть виконані всі умови).

img 5ПСП застосовуємо до всієї зарплати, нарахованої за місяць.

Тому при виплаті авансу ПДФО утримуємо із загальної його суми, без зменшення на суму ПСП*.

* Подробиці у статті «Аванс & ПСП» //«ОП», 2019, № 11.

img 6ПСП застосовуємо за одним місцем роботи.

Платник податків має право на отримання ПСП тільки від одного роботодавця (п.п. 169.2.1 ПКУ).

Тому зовнішній сумісник не може користуватися пільгою і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. А працівник, що звільнився з одного місця роботи і в тому ж місяці прийнятий на інше місце роботи, не може скористатися ПСП двічі.

Відповідно, пільгу застосовують:

• або за основним місцем роботи, або за сумісництвом;

• або за старим місцем роботи, або за новим (якщо звільнення і прийняття припали на один місяць).

При цьому працівник має право самостійно вирішувати, у якого роботодавця до його зарплати застосовуватиметься ПСП (туди він і подає заяву на ПСП та підтверджуючі документи).

Відповідальність за дотримання цього правила покладається на працівника (п.п. 169.2.4 ПКУ). Так, якщо порушення застосування ПСП виявлять перевіряючі, то працівник втратить право на пільгу і буде вимушений сплатити недоплачену суму ПДФО і штраф у розмірі 100 % суми такої недоплати.

img 7ПСП застосовуємо в повному розмірі.

Перераховувати суму ПСП пропорційно відпрацьованому місяцю не треба. ПКУ не містить такої вимоги.

Тому ПСП застосовуєте в повному обсязі, якщо:

• працівник відпрацював лише частину місяця, а іншу частину перебував у відпустці за свій рахунок;

• працівник зайнятий на умовах неповного робочого часу;

• прийнятий на роботу не в перший день місяця.

img 8Дві підстави — одна (більша) ПСП.

Якщо працівник має право на застосування ПСП «на себе» за двома і більше підставами, то до його заробітної плати застосовують одну ПСП за підставою, що передбачає її найбільший розмір.

Що це означає? Припустимо, що працівник одночасно є:

• і учасником бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни (підстава для надання підвищеної ПСП),

• і особою з інвалідністю війни I — II груп з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни (підстава для надання максимальної ПСП).

У такому разі працівник має право на ПСП у розмірі 200 % за умови, що розмір отриманого ним доходу у вигляді зарплати не перевищив граничний розмір доходу для застосування пільги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі