Темы статей
Выбрать темы

Оклад знизили, а згодом підвищили: як індексувати зарплату

Долгая Ирина, эксперт по оплате труда
Останнє підвищення окладу працівника за його посадою було в січні 2022 року на суму, що перевищує суму можливої індексації в цьому місяці. Із 1 січня 2022 року він становив 15000 грн (інших доплат і надбавок немає). Із 1 квітня 2022 року оклад було знижено до розміру 6500 грн. А з 1 червня 2022 року його підвищили до 9000 грн. Як індексувати зарплату?

Загальні правила індексації

Спочатку давайте пригадаємо основні правила проведення індексації. Вони врегульовані Порядком № 1078*.

* Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078.

Індексація грошових доходів населення проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації 103 %.

Перше, на що орієнтуємося при визначенні права на індексацію, — це базовий місяць. Базовий місяць для індексації зарплати працівників — місяць останнього підвищення посадових окладів за посадою.

У місяці підвищення окладів індекс споживчих цін приймається за 1 або 100 %. Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення окладу (абз. 1 та 2 п. 5 Порядку № 1078).

І при кожному наступному підвищенні окладу відбувається зміна базового місяця.

Але для визначення розміру підвищення доходу в базовому місяці включаємо всі складові зарплати, які мають постійний характер (абз. 5 п. 5 Порядку № 1078).

Якщо розмір підвищення:

перевищує суму можливої індексації, то індексацію не нараховуємо;

— не перевищує суму можливої індексації, то визначаємо різницю між нею та сумою підвищення (абз. 3 і 4 п. 5 Порядку № 1078).

Нагадаємо, що зарплата індексується виключно в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб. А також прямо залежить від відпрацьованого часу.

Виходячи з наведених правил, зниження посадового окладу не впливає на визначення базового місяця для проведення індексації.

А якщо оклад підвищили після зниження, до того ж у розмірі, нижчому за розмір до зниження, — який місяць буде базовим?

Тут орієнтиром будуть останнє підвищення посадового окладу і розмір підвищення. При цьому не беремо до уваги розмір окладу до зниження. Із таким підходом визначення права на індексацію повністю погоджуються фахівці Мінсоцполітики в листі від 09.04.2021 № 2144/0/290-21/51.

Повернемося до наведеної в запитанні ситуації.

Оклад знизили

В описаній ситуації працівнику оклад був знижений 1 квітня 2022 року. Але все одно для нього базовим залишився січень 2022 року. Тобто на зниження окладу уваги не звертаємо.

Тоді для базового січня перший місяць, в якому настає право на індексацію, — це травень 2022 року.

До речі, в наших випусках ви завжди можете знайти коефіцієнти та суми поточної індексації зарплати відповідно до «базового» місяця. Наприклад, як визначити індексацію зарплати за травень 2022 року, ми розглядали у статті «Індексуємо зарплату у травні 2022 року» // «Оплата праці», 2022, № 9.

Тож якщо травень 2022 року відпрацьовано працівником повністю, то сума поточної індексації за цей місяць становить 153,82 грн. Якщо особа відпрацювала місяць неповністю та/або працює неповний робочий час, суму індексації визначаємо з розрахунку повного робочого часу, а виплачуємо пропорційно відпрацьованому часу.

Оклад знову підвищили

Оклад підвищили в червні 2022 року. Але до розміру, яким він був до зниження, не дотягли. Сума можливої індексації для червня (відповідно до старого базового місяця січня) становить 235,70 грн (коефіцієнт індексації — 9,5 %).

Для того щоб визначити право працівника на індексацію грошових доходів у червні 2022 року, потрібно знайти розмір підвищення доходу. А потім порівняти цей розмір із сумою можливої індексації в місяці підвищення окладу. Якщо він буде більший за розмір індексації, то індексацію в цьому місяці не проводимо.

І тут часто виникає запитання: як визначати розмір підвищення доходу? Розраховувати різницю доходу між новим базовим (червнем 2022 року) і:

— попереднім базовим місяцем (січнем 2022 року);

— доходом перед останнім підвищенням (травнем 2022 року)?

За умовами наведеної ситуації постійних доплат, надбавок і премій працівник не має («голий оклад»). Як визначити розмір підвищення доходу, зображено на рисунку.

img 1

Визначаємо суму підвищення грошового доходу працівника для індексації

Для цілей проведення індексації за червень 2022 року визначаємо суму підвищення грошового доходу працівника. Для цього рахуємо різницю між підвищеним розміром зарплати в червні (новому базовому місяці) і зарплатою у травні (розмір до підвищення окладу):

9000 - 6500 = 2500 (грн).

Отже, розмір підвищення становить 2500 грн.

Як бачите, сума останнього підвищення зарплати (з 6500 до 9000 грн) значно перевищує суму можливої індексації (235,70 грн). У такому разі за правилами абз. 3 п. 5 Порядку № 1078 зарплата за червень 2022 року не індексується.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше