Теми статей
Обрати теми

Оклад знизили, а згодом підвищили: як індексувати зарплату

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Останнє підвищення окладу працівника за його посадою було в січні 2022 року на суму, що перевищує суму можливої індексації в цьому місяці. Із 1 січня 2022 року він становив 15000 грн (інших доплат і надбавок немає). Із 1 квітня 2022 року оклад було знижено до розміру 6500 грн. А з 1 червня 2022 року його підвищили до 9000 грн. Як індексувати зарплату?

Загальні правила індексації

Спочатку давайте пригадаємо основні правила проведення індексації. Вони врегульовані Порядком № 1078*.

* Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078.

Індексація грошових доходів населення проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації 103 %.

Перше, на що орієнтуємося при визначенні права на індексацію, — це базовий місяць. Базовий місяць для індексації зарплати працівників — місяць останнього підвищення посадових окладів за посадою.

У місяці підвищення окладів індекс споживчих цін приймається за 1 або 100 %. Обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення окладу (абз. 1 та 2 п. 5 Порядку № 1078).

І при кожному наступному підвищенні окладу відбувається зміна базового місяця.

Але для визначення розміру підвищення доходу в базовому місяці включаємо всі складові зарплати, які мають постійний характер (абз. 5 п. 5 Порядку № 1078).

Якщо розмір підвищення:

перевищує суму можливої індексації, то індексацію не нараховуємо;

— не перевищує суму можливої індексації, то визначаємо різницю між нею та сумою підвищення (абз. 3 і 4 п. 5 Порядку № 1078).

Нагадаємо, що зарплата індексується виключно в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб. А також прямо залежить від відпрацьованого часу.

Виходячи з наведених правил, зниження посадового окладу не впливає на визначення базового місяця для проведення індексації.

А якщо оклад підвищили після зниження, до того ж у розмірі, нижчому за розмір до зниження, — який місяць буде базовим?

Тут орієнтиром будуть останнє підвищення посадового окладу і розмір підвищення. При цьому не беремо до уваги розмір окладу до зниження. Із таким підходом визначення права на індексацію повністю погоджуються фахівці Мінсоцполітики в листі від 09.04.2021 № 2144/0/290-21/51.

Повернемося до наведеної в запитанні ситуації.

Оклад знизили

В описаній ситуації працівнику оклад був знижений 1 квітня 2022 року. Але все одно для нього базовим залишився січень 2022 року. Тобто на зниження окладу уваги не звертаємо.

Тоді для базового січня перший місяць, в якому настає право на індексацію, — це травень 2022 року.

До речі, в наших випусках ви завжди можете знайти коефіцієнти та суми поточної індексації зарплати відповідно до «базового» місяця. Наприклад, як визначити індексацію зарплати за травень 2022 року, ми розглядали у статті «Індексуємо зарплату у травні 2022 року» // «Оплата праці», 2022, № 9.

Тож якщо травень 2022 року відпрацьовано працівником повністю, то сума поточної індексації за цей місяць становить 153,82 грн. Якщо особа відпрацювала місяць неповністю та/або працює неповний робочий час, суму індексації визначаємо з розрахунку повного робочого часу, а виплачуємо пропорційно відпрацьованому часу.

Оклад знову підвищили

Оклад підвищили в червні 2022 року. Але до розміру, яким він був до зниження, не дотягли. Сума можливої індексації для червня (відповідно до старого базового місяця січня) становить 235,70 грн (коефіцієнт індексації — 9,5 %).

Для того щоб визначити право працівника на індексацію грошових доходів у червні 2022 року, потрібно знайти розмір підвищення доходу. А потім порівняти цей розмір із сумою можливої індексації в місяці підвищення окладу. Якщо він буде більший за розмір індексації, то індексацію в цьому місяці не проводимо.

І тут часто виникає запитання: як визначати розмір підвищення доходу? Розраховувати різницю доходу між новим базовим (червнем 2022 року) і:

— попереднім базовим місяцем (січнем 2022 року);

— доходом перед останнім підвищенням (травнем 2022 року)?

За умовами наведеної ситуації постійних доплат, надбавок і премій працівник не має («голий оклад»). Як визначити розмір підвищення доходу, зображено на рисунку.

img 1

Визначаємо суму підвищення грошового доходу працівника для індексації

Для цілей проведення індексації за червень 2022 року визначаємо суму підвищення грошового доходу працівника. Для цього рахуємо різницю між підвищеним розміром зарплати в червні (новому базовому місяці) і зарплатою у травні (розмір до підвищення окладу):

9000 - 6500 = 2500 (грн).

Отже, розмір підвищення становить 2500 грн.

Як бачите, сума останнього підвищення зарплати (з 6500 до 9000 грн) значно перевищує суму можливої індексації (235,70 грн). У такому разі за правилами абз. 3 п. 5 Порядку № 1078 зарплата за червень 2022 року не індексується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі