Теми статей
Обрати теми

Розмір штрафів за незастосування РРО: як визначити кількість порушень

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Наша бюджетна установа надає різні платні послуги, кошти за надання яких належать до власних надходжень. Переважно розрахунки за платні послуги ми здійснюємо безготівковим шляхом, але інколи приймаємо й готівку. Нещодавно почули від колег, що приймати готівку за платні послуги без застосування РРО вже не можна, оскільки такі дії є порушенням Закону по РРО і за це на установу можуть бути накладені штрафні санкції. Які штрафні санкції загрожують установі за незастосування РРО? Коли такі порушення вважаються вчиненими вперше, а коли — вдруге? (Хмельницька обл.)

Дійсно, ваші колеги мають рацію та надали вам слушну пораду.

Справа в тому, що застосовувати РРО зобов’язані суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, а також операції з прийому готівки для її подальшого переказу. Порядок проведення розрахунків із застосуванням РРО та фінансові санкції за порушення таких розрахунків визначено Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон № 265).

Зазначимо, що дія цього Закону поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. Отже, бюджетні установи керуються Законом № 265 у загальному порядку при здійсненні розрахункових операцій.

Зверніть увагу на те, що вимоги щодо застосування РРО бюджетними установами при наданні платних послуг та здійсненні розрахунків в готівковій формі почали діяти з 01.01.2015 р.

Саме з цього часу РРО та розрахункові книжки установи не застосовують при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва у разі проведення розрахунків у касах цих установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку. Саме так виглядають вимоги п. 1 ст. 9 Закону № 265.

З огляду на це, бюджетні установи, які отримують плату за платні послуги в готівковій формі, з 01.01.2015 р. повинні застосовувати РРО. Детальніше про застосування РРО бюджетними установами ви можете дізнатися із спеціального матеріалу «Шпаргалка по РРО для початківців» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2015, № 22).

Тепер щодо застосування штрафних санкцій.

Згідно з п. 1 ст. 17 Закону № 265 за порушення вимог цього Закону до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

— за порушення, вчинене вперше, — 1 грн.;

— за кожне наступне вчинене порушення — 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (наданих послуг).

При застосуванні цієї фінансової санкції вирішальним фактором є те, що надання послуг без застосування РРО не є триваючим порушенням і невидача касового чека під час кожного отримання готівки за надані послуги визнається окремим порушенням. З огляду на це, кожне незастосування РРО при наданні послуг є окремим порушенням, тобто кожне наступне незастосування РРО чи невидача чека під час отримання готівки за надані послуги буде вважатись повторним порушенням.

Таким чином, у разі виявлення під час перевірки суб’єкта господарювання (бюджетної установи) підтверджених належним чином фактів неодноразових порушень вимог щодо застосування РРО до такого суб’єкта господарювання застосовуються фінансові санкції:

— за порушення, вчинене вперше,1 грн.;

— за кожне наступне вчинене порушення100 % вартості проданих товарів (наданих послуг).

Саме такого висновку дійшли фіскали у своїй консультації, яка розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР».

Розглянемо наступний приклад.

Приклад. Бюджетна установа протягом листопада 2015 року отримала готівку за платні послуги (власні надходження) у таких розмірах: 02.11.2015 р. — 2500 грн., 05.11.2015 р. — 8720 грн., 10.11.2015 р. — 3210 грн.

При здійсненні розрахунків та отриманні готівки установа жодного разу не застосовувала РРО.

Оскільки установа порушила вимоги п. 1 ст. 3 Закону № 265, у перевіряючих є всі підстави для застосування фінансових санкцій на підставі п. 1 ст. 17 цього Закону в розмірі 1 грн.(за перше порушення), а також в розмірі 8720 та 3210 грн. (за кожне наступне порушення).

Тобто у цьому випадку загальний розмір фінансових санкцій складе 11931 грн.

Таким чином, надання послуг без застосування РРО не є триваючим порушенням — невидача касового чека під час кожного надання послуг визнається окремим порушенням. У результаті кожне наступне порушення (тобто вчинене як вдруге, так і втретє та наступні рази) щодо застосування РРО погрожує установі штрафом у розмірі готівки, отриманої за надані платні послуги.

Крім того, за порушення у сфері застосування РРО застосовують штрафи на посадових осіб та осіб, які здійснюють розрахункові операції на підставі ч. 1 ст. 1551 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х. Так, за порушення встановленого порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг накладаються штрафи на:

— осіб, що здійснюють розрахункові операції, — у розмірі від 2 до 5 нмдг (від 34 до 85 грн.);

— посадових осіб суб’єктів господарювання — у розмірі від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.).

З огляду на зазначені розміри штрафних санкцій, за незастосування РРО при здійсненні розрахунків настійно рекомендуємо установі поквапитися з придбанням касового апарата та до цього моменту відмовитись від отримання готівки за надані платні послуги.

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі