Теми статей
Обрати теми

У штатному розписі тільки одна посада машиніста (кочегара) котельні: чи можливо це

Вітковська Ольга, експерт з питань оплати праці
У січні 2015 року в установі введено в експлуатацію котельню на твердому паливі (дрова). У штатному розпису затверджено 3 посади машиніста (кочегара) котельні. З січня по квітень 2015 року роботу в котельні виконували 3 сторожі і 1 робітник (з правом доступу) зі встановленням доплати за суміщення посад. На початок опалювального сезону (у жовтні 2015 року) нам пропонують у штатний розпис ввести тільки одну посаду машиніста (кочегара), а сторожам надати доплату за складність, напруженість у роботі на опалювальний період. Чи правомірно, щоб при експлуатації котельні на твердому паливі в штатному розписі була тільки одна посада машиніста (кочегара) котельні?

Ситуація, розглянута у запитанні, можлива тільки при забезпеченні вимог охорони праці при роботі з твердопаливними котлами та умов експлуатації таких котлів. Пояснимо докладніше.

Як правило, твердопаливні котли працюють цілодобово, тому передбачають цілодобовий нагляд. Зокрема, забороняється залишати котли без нагляду до нового припинення горіння у топці, видалення з неї залишків палива і зниження тиску до нуля.

Якщо обладнання котельні потребує цілодобового обслуговування та спостереження, вводять цілодобову роботу машиністів (кочегарів). Тоді саме з розрахунку цілодобового перебування на робочому місці має бути визначено їх кількість (див. консультацію в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2015, № 1-2, с. 24).

Проте цілодобовий нагляд можна забезпечити й іншим шляхом — розподілити години між працівниками установи (у вашому випадку — це сторожа, які також працюють цілодобово) зі встановленням їм доплати за суміщення посад. Слід мати на увазі, що доручити роботу в порядку суміщення посад можна тільки за згодою сторожів. При цьому суміщення посад можливо тільки за вакантною посадою, отже, відповідні посади машиністів (кочегарів) котельні мають бути затверджені штатним розписом установи (що й мало місце на початку 2015 року).

У листі від 25.03.2010 р. № 319/13/84-10 Мінсоцполітики підкреслило: суміщення професій (посад) в одній установі можливо за згодою працівника, якщо це економічно виправдано та не призводить до погіршення роботи за основною посадою.

Важливо! Суміщення сторожами посад машиністів (кочегарів) можливо тільки за умови постійного нагляду за твердопаливним котлом, тобто якщо працівник забезпечить якісне виконання як основної (сторож), так і додаткової роботи (машиніст котельні).

Отже, якщо працівник може одночасно якісно виконувати роботу як сторожа, так і машиніста котельні, то суміщення таких посад можливе. Доплати можуть установлюватись декільком працівникам у розмірі до 50 % посадового окладу за основною посадою в межах економії за посадовим окладом (ставкою зарплати) відсутнього працівника.

У жовтні 2015 року цілодобовий нагляд за твердопаливним котлом також будуть здійснювати 3 сторожі. Та (напевне, з метою економії коштів) у штатному розписі буде залишено тільки одну посаду машиніста (кочегара) котельні. У такому разі економії за цією посадою не вистачить для встановлення доплат за суміщення (та й суміщати, взагалі-то нічого), тому сторожам планується надання доплати за складність, напруженість у роботі на опалювальний період. Якщо зазначені працівники не проти виконання такої роботи зі встановленням доплати за складність, напруженість у роботі (при цьому якісно виконується як основна робота, так і робота у котельні), то такий вихід із ситуації можливий.

Проте зі свого боку ми порадили би все ж таки оформлювати трудові відносини відповідно до вимог законодавства (ввести відповідні посади машиністів котельні та взяти на цю роботу працівників), щоб не викликати зайвої уваги ні перевіряючих питання охорони праці, ні представників Держфінінспекцїї.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі