Теми статей
Обрати теми

Придбання комплектуючих до ПК: чи застосовувати граничні норми за постановою № 332

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Установі виділено кошти за КЕКВ 2210 на придбання моніторів, клавіатур та за КЕКВ 3110 — на придбання системних блоків. Як у цьому випадку керуватися постановою № 332 щодо граничних сум витрат на придбання комплектуючих ПК?

Насамперед звернемо увагу на те, що у теперішній час постанова КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» від 04.04.2001 р. № 332 (далі — постанова № 332) поширюється лише на установи та організації, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету.

Що стосується установ та організацій, які утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, то постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2001 р. № 332» від 04.02.2016 р. № 102 (далі — постанова № 102) органам місцевого самоврядування лише рекомендовано затвердити граничні суми витрат відповідно до постанови № 332. На це ми звертали увагу у коментарі до постанови № 102 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 9, с. 13).

Постановою № 332 передбачено, що гранична сума витрат на придбання персонального комп’ютера (далі — ПК), до складу якого входять системний блок, монітор, клавіатура та маніпулятор «миша», складає 13 тис. грн. за один ПК.

Що стосується граничних норм витрат на комплектуючі до ПК (системний блок, монітор, клавіатура тощо), то постанова № 332 таких норм не містить. Тож виходить, що цінових обмежень на придбання комплектуючих до ПК на сьогодні немає.

Зауважимо: Держказначейська служба у листі від 04.07.2014 р. № 17-08/659-15588 зазначила, що заборона на придбання таких засобів оргтехніки, як комп’ютери, а також комплектуючі до них, Заходами щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затвердженими постановою КМУ від 01.03.2014 р. № 65, не передбачена. Отже, придбання комп’ютерів та комплектуючих до них можливе як за кошти спеціального фонду кошторису, так і за кошти загального фонду.

Також із цього приводу радимо переглянути консультацію фахівця Держказначейської служби «Придбання комп’ютера та комплектуючих» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2014, № 37, с. 28).

Крім того, нагадаємо, що не можна за різними КЕКВ придбати та зібрати готовий пристрій ПК, тим самим «обійшовши» кошторис. На це ми неодноразово звертали увагу на сторінках нашого видання. Так, наприклад, про це розповідав фахівець контрольно-ревізійної служби у консультації «Придбання комплектуючих для зборки ПК: чи можна «оминути» кошторис» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 35, с.4).

Тож таке придбання можливе лише для заміни комплектуючих, які вийшли з ладу, вже існуючих ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі