Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації орендної плати

Фонд державного майна України
Лист від 04.05.2016 р. № 10-16-8324

На виконання звернення <…> у Фонді державного майна України (далі — Фонд) опрацьовано лист <…> та в межах повноважень повідомляємо таке.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про Фонд державного майна України» Фонд державного майна України є центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, що реалізує державну політику у сфері приватизації, оренди, використання та відчуження державного майна, управління об’єктами державної власності, у тому числі корпоративними правами держави щодо об’єктів державної власності, що належать до сфери його управління, а також у сфері державного регулювання оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності.

Організаційні відносини, пов’язані з передачею в оренду майна державних підприємств, установ та організацій, підприємств, заснованих на майні, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності, їх структурних підрозділів та іншого окремого індивідуально визначеного майна, що перебуває в державній та комунальній власності, регулюються нормами Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Пунктом 9 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» зупиняється на 2016 рік дія норми статті 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» в частині індексації орендної плати. Зазначена норма Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» є нормою прямої дії і не містить виключень.

При цьому зауважуємо, що Фонд не уповноважений на надання роз’яснень норм чинного законодавства. Разом з тим з порушених у листі питань інформуємо про таке.

У зв’язку із прийняттям Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», з урахуванням доручення Секретаріату Кабінету Міністрів України від 23.02.2016 р. № 2885/0/2-16 та з метою реалізації державної політики у сфері оренди державного майна, координації дій орендодавців державного майна і застосування єдиних підходів Фондом та його регіональними відділеннями як орендодавцями державного майна на виконання зазначеної норми призупинено індексацію орендної плати за користування державним майном у 2016 році. Нарахована орендна плата за грудень 2015 року (з урахуванням індексу за грудень 2015 року) буде застосовуватись до договорів оренди державного майна, укладених Фондом та його регіональними відділеннями, з січня по грудень 2016 року.

Наприклад, розмір орендної плати за листопад 2015 року становив 1000 гривень. Розмір орендної плати за грудень 2015 року, відкоригований на відповідний індекс інфляції (індекс інфляції за грудень 2015 року дорівнює 1,007), становить 1007 гривень. Таким чином, розмір орендної плати за користування майном з січня по грудень 2016 року становитиме 1007 гривень (щомісяця).

Про вказане Фонд повідомив уповноважені органи управління та орендодавців державного майна листом від 26.02.2016 р. № 10-16-3331, а також оприлюднив відповідну інформацію на офіційному веб-сайті Фонду.

В. о. Голови Фонду Д. Парфененко

Коментар редакції

Чи індексувати у 2016 році орендну плату: роз’яснює ФДМУ

Питання щодо індексації орендної плати є злободенним у 2016 році.

Це пов’язано з тим, що відповідно до п. 9 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» від 25.12.2015 р. № 928-VIII (далі — Закон про Держбюджет-2016) припинено дію норми ст. 10 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII (далі — Закон про оренду), п. 1 якої передбачено, що орендна плата з урахуванням її індексації є однією з істотних умов договору оренди.

Ми давно чекали на роз’яснення Фонду державного майна України (далі — ФДМУ) з цього приводу, адже ситуація з цього питання у 2016 році склалася неоднозначна, на що ми звертали увагу у консультації «Орендна плата: індексувати чи ні» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 10, с. 23).

На жаль, у листі, що коментується, ФДМУ не надав чіткої відповіді з приводу індексації орендної плати у 2016 році, на яку ми розраховували. Натомість фахівці цього Фонду лише зазначили, що до договорів оренди державного майна, укладених ФДМУ та його регіональними відділеннями, з січня по грудень 2016 року буде застосовуватися ставка нарахованої орендної плати за грудень 2015 року (з урахуванням індексу за грудень-2015). Як бачимо, це роз’яснення стосується лише випадків, коли орендодавцем є сам ФДМУ та його регіональні відділення.

Ми зі свого боку вважаємо, що для непроведення індексації орендної плати у 2016 році мають бути договірні підстави. Давайте розглянемо усе по черзі.

Як і раніше, з цього питання ми насамперед закликаємо дотримуватися букви закону.

Так, відповідно до п. 1 ст. 284 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV істотними умовами договору оренди є: об’єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації); строк, на який укладається договір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації; порядок використання амортизаційних відрахувань; відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу.

Порядок визначення розміру орендної плати прописаний у Методиці розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженій постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786, і ця Методика продовжує містити вимоги щодо індексації орендної плати.

Також у п. 2 ст. 10 Закону про оренду чітко визначено, що укладений сторонами договір оренди в частині істотних умов повинен відповідати типовому договору оренди відповідного майна, в якому, як ми вже зазначили, міститься вимога щодо індексації орендної плати.

При цьому Типовий договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності, затверджений наказом ФДМУ від 23.08.2000 р. № 1774, також містить вимоги щодо індексації орендної плати.

Так, у п. 3.3 цього Типового договору прописано таке: «Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць. Оперативна інформація про індекси інфляції, розраховані Державною службою статистики України, розміщується на веб-сайті Фонду державного майна України».

Тож для того, щоб дотриматися вищезазначених норм законодавства, усі договори оренди мають містити вимогу щодо індексації орендної плати.

Для того, аби орендодавець не індексував у 2016 році орендну плату, ним та орендарем має бути укладена додаткова угода, в якій буде передбачено непроведення індексації орендної плати у 2016 році на підставі п. 9 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет-2016. У самому ж договорі оренди не передбачати індексацію орендної плати вважаємо неправильним з урахуванням норм чинного законодавства, про які йшлося вище.

Тож якщо орендар та орендодавець дійдуть згоди і вирішать у 2016 році не проводити індексацію орендної плати, вони мають укласти додаткову угоду до договору оренди.

Що стосується комунального майна, то згідно із п. 2 ст. 10 Закону про оренду типові договори оренди майна, що перебуває у комунальній власності, затверджують органи місцевого самоврядування.

Якщо на місцевому рівні буде прийняте рішення про внесення змін до Типового договору оренди комунального майна або загальне рішення щодо непроведення індексації орендної плати у 2016 році по об’єктах комунального майна, то в такому регіоні будуть законодавчі підстави щодо непроведення індексації орендної плати у 2016 році.

Тетяна СТАНКУС, заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі