Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Перенесення робочих днів у 2017 році

16.11.2016 р. Кабмін прийняв розпорядження «Про перенесення робочих днів у 2017 році».

Зокрема, документом рекомендовано у 2017 році для працівників підприємств, установ та організацій, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота і неділя), за винятком органів Пенсійного фонду, ДП «Укрпошта», Держказначейської служби та банківських установ, перенести робочі дні:

— з понеділка 8 травня на суботу 13 травня;

— з п’ятниці 25 серпня на суботу 19 серпня.

Уточнено правові підстави припинення безстрокових трудових договорів із керівниками закладів культури

З 06.11.2016 р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін до розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури» від 06.10.2016 р. № 1657-VIII.

Уточнюється, що набрання чинності Законом України від 28.01.2016 р. № 955-VIII (чинний з 24.02.2016 р.) є підставою для припинення безстрокового трудового договору з керівниками державних і комунальних закладів культури, а також із професійними творчими працівниками (художнім й артистичним персоналом) державних і комунальних закладів культури згідно з п. 9 ст. 36 КЗпП (підстави, передбачені іншими законами).

Органи управління державних і комунальних закладів культури протягом 6 місяців починаючи з 24.02.2016 р. зобов’язані були припинити безстрокові трудові договори з керівниками державних і комунальних закладів культури та провести конкурс на заміщення посад керівників таких закладів.

Мінсоцполітики про особливості відкликання з відпустки

Мінсоцполітики в листі від 17.10.2016 р. № 576/13/116-16 повідомило, що Законом України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР передбачено відкликання працівника лише із щорічної відпустки.

Так, відповідно до ч. 3 ст. 12 цього Закону відкликання з щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства з додержанням вимог ч. 1 цієї статті (невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка) та в інших випадках, передбачених законодавством. У разі відкликання працівника з відпустки його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки.

Відкликання працівника, навіть за його згодою, з інших видів відпусток, у тому числі і з відпустки без збереження заробітної плати, не передбачено.

Нацдержслужба: затверджувати посадову інструкцію старости недоцільно

На думку Нацдержслужби, затверджувати посадову інструкцію старости недоцільно. Про це йдеться в листі від 11.08.2016 р. № 5050/13-16.

Пояснюється це тим, що у Положенні про старосту, яке затверджується сільською, селищною, міською радою відповідної об’єднаної територіальної громади відповідно до ч. 4 ст. 141 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР, визначаються права і обов’язки старости, порядок його звітності, інші питання, пов’язані з діяльністю старости. Тож цього Положення цілком достатньо.

До речі, таку ж думку з цього питання має й Мінсоцполітики, про що воно повідомило у листі від 05.09.2016 р. № 477/13/116-16 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 41, с. 12).

Затверджено кваліфвимоги до працівників центрів безоплатної вторинної правової допомоги

Координаційний центр з надання правової допомоги наказом від 27.09.2016 р. № 184 затвердив кваліфікаційні вимоги до працівників структурних підрозділів місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, зокрема, для:

— головного бухгалтера;

— начальника, заступника начальника, головного спеціаліста відділу правової інформації та консультацій;

— начальника, заступника начальника, головного спеціаліста відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами;

— начальника, заступника начальника, головного спеціаліста відділу представництва;

— начальника, заступника начальника, головного спеціаліста відділу правопросвітництва і взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги;

— начальника, заступника начальника, головного спеціаліста відділу персоналу, інформаційної та матеріальної інфраструктури;

— начальника, заступника начальника, головного спеціаліста бюро правової допомоги.

Наказ № 184 набере чинності з 01.01.2017 р.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі