Теми статей
Обрати теми

Строк позовної давності минув: як списати кредиторську заборгованість

Крот Юлія, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
На балансі дошкільного навчального закладу вже не перший рік обліковується кредиторська заборгованість за батьківською платою. Справа в тому, що батьки одного з вихованців оплатили за перебування у дитсадку наперед. Після цього дитина перестала відвідувати наш заклад. Спроби зв’язатися з батьками і повернути їм плату не увінчались успіхом. Як правильно списати з балансу кредиторську заборгованість після закінчення строку позовної давності?

Розмір плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах (далі — ДНЗ), а також порядок її справляння, визначає Порядок встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затверджений наказом МОН від 21.11.2002 р. № 667. Відповідно до п. 2.7 цього Порядку за харчування дітей у дитсадках батьки повинні сплачувати щомісяця, до 10 числа поточного місяця. При цьому керівники ДНЗ несуть відповідальність за своєчасне надходження батьківської плати.

Отже, фактично батьки сплачують за харчування своїх чад наперед. Так, скажімо, за серпень батьки мають внести плату до 10 серпня. І навіть якщо дитина не буде відвідувати садочок у серпні — нічого страшного. Оплата буде зарахована на наступний місяць — вересень.

Кредиторська заборгованість перед батьками виникає лише у випадку відрахування дитини з ДНЗ в середині місяця. Наприклад, якщо дитину переведуть до іншого дитсадка, скажімо, 15 серпня. У такому разі ДНЗ має повернути батькам цього малюка плату за півмісяця. Та що робити, коли батьки не приходять за грошима? Безумовно, керівництво ДНЗ має докласти всіх зусиль, аби з ними зв’язатися. Однак практика показує, що це не завжди вдається і борг «висить» і рік, і два, і три… Якщо ж ця заборгованість лишається не погашеною після закінчення строку позовної давності, вона підлягає списанню з балансу.

Як правильно списувати кредиторську заборгованість з балансу бюджетних установ, прописано у Порядку бухгалтерського обліку окремих активів та зобов’язань бюджетних установ, затвердженому наказом Мінфіну від 02.04.2014 р. № 372 (див. «Порядок бухгалтерського обліку окремих активів та зобов’язань бюджетних установ»).

Зокрема, списання кредиторської заборгованості, строк позовної давності якої минув, проводять щоквартально (п. 4.2 зазначеного Порядку).

Аби виявити таку заборгованість наприкінці кожного кварталу, слід проводити інвентаризацію розрахунків з кредиторами. Причому такі перевірки може здійснювати як окремо створена комісія, так і інвентаризаційна комісія при проведенні інвентаризації.

За результатами перевірки комісія складає акт інвентаризації кредиторської заборгованості, строк позовної давності якої минув і яка планується до списання. Після оформлення акт слід передати на затвердження керівнику установи.

Увага! Списання кредиторської заборгованості, строк позовної давності якої минув, за власними надходженнями бюджетних установ проводиться за рішенням керівника установи. Дозвіл установи вищого рівня для цього не потрібен.

Плата батьків за перебування дітей у ДНЗ як раз належить до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ (ч. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 24256-VI). Отже, для списання кредиторської заборгованості за батьківською платою достатньо рішення керівника ДНЗ. Безпосередньо підставою для списання буде розпорядчий документ — наказ керівника.

Водночас не забудьте поінформувати про списання такої заборгованості вищу за рівнем установу.

Що стосується відображення таких операцій на рахунках бухобліку, то тут слід керуватися насамперед нормами Типової кореспонденції субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами, затвердженої наказом Мінфіну від 29.12.2015 р. № 1219 (далі — Типова кореспонденція).

Відповідно до п. 6.5 Типової кореспонденції списання кредиторської заборгованості, строк позовної давності якої минув, показують за кредитом субрахунку 5512 «Накопичені фінансові результати виконання кошторису». Тобто на суму такої заборгованості ми збільшуємо результат виконання кошторису попередніх звітних періодів.

До речі, такий порядок списання заборгованості діє з 28 липня поточного року. Саме з цієї дати набрав чинності наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку в державному секторі» від 13.06.2017 р. № 571. Докладніше про це читайте у попередньому номері нашої газети (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 28).

До цієї дати Типовою кореспонденцією було передбачено суму списаної кредиторської заборгованості відносити на доходи від необмінних операцій (субрахунок 7511). Варто зауважити, що визнання доходу від необмінних операцій відбувається одночасно з отриманням активів, послуг (робіт). Чітку вказівку на це містить п. 3.4 розд. ІІ Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 124 «Доходи», затвердженого наказом Мінфіну від 24.12.2010 р. № 1629 (ср. ). У разі ж списання заборгованості перед кредиторами, яка виникла щонайменше три роки тому, показувати дохід у звітному періоді немає жодних підстав. Адже фактично надходження активів відбулося кілька років тому. Відтак внесення змін до порядку списання кредиторської заборгованості стало цілком логічним і закономірним.

Отже, ще раз підкреслимо: при списанні кредиторської заборгованості, строк позовної давності якої минув, слід проводити коригування фінансового результату у бік збільшення. Доходи при цьому не показуємо.

Важливо! Кредиторська заборгованість з терміном позовної давності, що минув, перерахуванню до бюджету не підлягає.

Принаймні жодним нормативним документом така вимога не передбачена.

Для наочності давайте розглянемо умовний приклад списання кредиторської заборгованості після закінчення строку позовної давності.

Приклад. 5 травня 2014 року батьки одного з вихованців ДНЗ «Калинка» оплатили за харчування дитини згідно з наданим рахунком 228 грн. (12 грн. х 19 днів). Однак з 12 травня 2014 року дитина була відрахована з дитсадка за заявою батьків. Після проведення перерахунку у червні 2014 року було нараховано заборгованість перед батьками у сумі 168 грн. (12 грн. х 14 днів). Зв’язатися з ними для повернення передоплати не вдалося.

Під час інвентаризації розрахунків з кредиторами у червні 2017 році було виявлено суму кредиторської заборгованості з батьківської плати, строк позовної давності якої минув. На підставі наказу керівника ДНЗ кредиторську заборгованість у сумі 168 грн. було списано з балансу установи.

На рахунках бухгалтерського обліку ці операції слід відобразити так:

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

2014 рік

1

Нараховано плату за утримання дитини в ДНЗ за травень

674

714

228

2

Внесено плату за утримання дитини в ДНЗ

323

674

228

3

Відображено зобов’язання з повернення частини коштів за ненадані послуги (червень 2014 року)

714

674

168

4

Віднесено на результат виконання кошторису доходи, отримані від батьків за утримання дітей у дошкільних закладах

714

432

60

2017 рік

1

Перенесено залишок кредиторської заборгованості за спеціальними видами платежів на 01.01.2017 р.

674

6414

168

2

Перенесено накопичені результати виконання кошторису на 01.01.2017 р.

432

5512

60

3

Списано суму кредиторської заборгованості, строк позовної давності якої минув (червень 2017 року)

6414

5512

168

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі