Теми статей
Обрати теми

Придбання авто: обмеження

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Яка гранична сума витрат на придбання легкового автомобіля для потреб закладу за умови, що заклад фінансується з обласного бюджету, але при цьому на придбання легкового автомобіля будуть використані кошти спеціального фонду? Чи можливо придбати легковий автомобіль, який був у використанні, у фізичної особи та як при цьому провести процедуру закупівлі, якщо вартість легкового автомобіля дорівнює 115 тис. грн.?

На сьогодні діє постанова КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» від 04.04.2001 р. № 332 (далі — постанова № 332), яка визначає граничні суми витрат на придбання певних товарно-матеріальних цінностей, зокрема автомобілів.

Але слід зазначити, що ця постанова поширюється на державні органи, а також на установи та організації, які утримуються за рахунок державного бюджету.

При цьому п. 2 постанови КМУ від 04.02.2016 р. № 102 рекомендовано органам місцевого самоврядування з урахуванням затверджених постановою № 332 граничних сум витрат затвердити протягом місяця граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок місцевих бюджетів.

Інакше кажучи, для коштів місцевих бюджетів відповідні органи місцевого самоврядування мають затвердити граничні суми витрат виходячи із граничних сум витрат, передбачених постановою № 332.

Тож перш за все вам слід дізнатися, чи затверджені у вашому регіоні такі граничні суми витрат і в яких саме розмірах.

Якщо ваш орган місцевого самоврядування затвердив граничні суми витрат на рівні постанови № 332, то в такому разі гранична сума витрат на придбання автомобіля становить 60000 грн. Звичайно, на сьогодні, враховуючи ринкові ціни на автомобілі, виконати таке обмеження майже не реально.

Відповідаючи на ваше запитання, зауважимо, що кошти спеціального фонду кошторису є також бюджетними коштами, як і кошти загального фонду кошторису. Тож на обидва фонди поширюється одне й теж правило.

Що стосується придбання автомобіля, який був у використанні, то зазначимо, що чинне законодавство не містить вимоги щодо придбання лише нового авто. Також немає заборони на придбання автомобіля у фізичної особи. Тож ви можете придбати б/в авто у фізичної особи.

Але в такому випадку також діють граничні норми витрат. І, якщо у вашому регіоні гранична норма витрат на придбання автомобіля становить 60000 грн., то придбати авто б/в за 115 тис. грн. ви, на жаль, не маєте права.

Також зауважимо, що граничні норми витрат поширюються не тільки на вартість придбання авто, а і на вартість авто, яке береться в оренду.

Так, згідно із п. 5 постанови № 332 державні органи, а також установи та організації, які утримуються за рахунок державного бюджету, укладають договори оренди легкових автомобілів, вартість яких не перевищує граничних сум витрат, затверджених цією постановою.

Щодо процедури закупівлі, то у випадку придбання автомобіля за 115 тис. грн. Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII не застосовується, оскільки згідно із ч. 1 ст. 2 цього Закону він застосовується до замовників за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів) дорівнює або перевищує 200 тис. грн. Що стосується закупівель, які не перевищують цієї суми, то детально про них можна дізнатися з консультації «Допорогові закупівлі: від А до Я» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 41).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі