Теми статей
Обрати теми

Щодо середнього заробітку, який не враховується до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня

Міністерство соціальної політики України
Лист від 13.02.2017 р. № 322/0/101-17/282

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо необхідності врахування сум середнього заробітку, які зберігаються за працівниками за час відпусток, виконання державних або громадських обов’язків, підвищення кваліфікації, службового відрядження, компенсації за невикористані відпустки при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру та повідомляє.

Згідно із статтею 1 Закону України «Про оплату праці» (далі — Закон) заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до статті 31 Закону (в редакції Закону України від 06.12.2016 р. № 1774-VIII) розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Тобто, якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати.

Суми середнього заробітку, які зберігаються за працівниками за час відпусток, виконання державних або громадських обов’язків, підвищення кваліфікації, службового відрядження, вихідної допомоги та компенсації за невикористані відпустки не є заробітною платою працівника, яку роботодавець виплачує йому за виконану роботу, а є середнім заробітком, який розраховується згідно з положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100.

Отже, суми середнього заробітку не враховуються до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня.

Водночас, якщо працівникові за час службового відрядження виплачується заробітна плата згідно із статтею 121 Кодексу законів про працю України чи Законом України «Про державну службу», то нарахована заробітна плата працівника за місяць з урахуванням нарахованої заробітної плати за дні відрядження не може бути нижчою від розміру мінімальної заробітної плати.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

Виплати, розраховані за середнім заробітком, при визначенні доплати до МЗП не враховуються

Отже, лист Мінсоцполітики, що коментується, стосується такого запитання, яке було поставлене нашою редакцією: чи включаються до складу зарплати працівника для визначення доплати до мінімальної заробітної плати (МЗП) суми середньої зарплати, що нараховуються працівникові за період відпустки, відрядження, проходження курсів підвищення кваліфікації, й інші виплати, що розраховуються згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Відповідь фахівців працеоплатного відомства зрозуміла й однозначна: суми середнього заробітку не враховуються в зарплату для забезпечення її мінімального розміру.

Тобто виплати в розмірі середнього заробітку, які розраховуються згідно з Порядком № 100, не включаються в суму зарплати за відпрацьований час для порівняння з МЗП. До таких виплат, зокрема, належать суми середнього заробітку, що зберігається за період:

— відпустки;

— проходження курсів підвищення кваліфікації;

— проходження військової служби за контрактом або термінової служби;

— за інші періоди збереження зарплати, передбачені чинним законодавством.

Не включаються в суму зарплати за відпрацьований час такі виплати, розраховані згідно з Порядком № 100:

— компенсація за невикористану відпустку;

— вихідна допомога та ін.

Окремо в листі, що коментується, фахівці Мінсоцполітики зупинилися на порядку визначення доплати до МЗП у разі оплати службового відрядження. Зупинимося на цьому питанні детальніше і ми.

Зараз у нас діють два різні порядки оплати днів відрядження. Один — для держслужбовців (цей порядок особливий). Другий — для всіх працівників інших бюджетних сфер.

Для всіх працівників (окрім держслужбовців) на сьогодні правила оплати днів відрядження визначені ст. 121 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП). Так, працівникам, направленим у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється згідно з умовами, визначеними трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати не може бути нижчим середнього заробітку. Тобто для виконання цієї вимоги потрібно розрахувати й порівняти середньоденний і денний заробітки. Якщо середньоденна зарплата більша денного заробітку, то період відрядження оплачується за середньоденною зарплатою. Якщо середньоденна зарплата менша денного заробітку, то за період відрядження виплачується зарплата як за звичайні відпрацьовані дні.

Для держслужбовців період відрядження оплачують згідно зі ст. 42 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (ср. ). А саме, за період відрядження їм зберігають заробітну плату, визначену умовами трудового договору, тобто нараховують зарплату як за звичайний робочий день (див. лист Мінсоцполітики від 08.11.2016 р. № 1584/13/84-16 // «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 45).

Так ось. У випадку, якщо період відрядження оплачується як звичайний робочий день (для держслужбовців — завжди, для інших бюджетників — у разі, якщо середньоденна зарплата виявилася меншою денного заробітку), то і доплату до МЗП потрібно визначати в загальному порядку. Це означає, що в разі, якщо зарплата за відпрацьований час (у тому числі за період відрядження) менша 3200 грн., треба нарахувати доплату до МЗП.

У випадку, якщо період відрядження оплачується за середньоденним заробітком, визначеним згідно з Порядком № 100 (для бюджетників, окрім держслужбовців, — коли середньоденна зарплата виявилася більшою денного заробітку), сума середньоденного заробітку за період відрядження не включається до суми зарплати за місяць для порівняння з МЗП. Доплата до МЗП (у разі потреби) визначається як різниця МЗП за відпрацьований час (без урахування днів відрядження) і зарплати за відпрацьований час (без урахування днів відрядження).

Зазначимо, що такого ж підходу ми дотримувалися і раніше (див. статтю «Нова добре забута стара доплата до МЗП» // «Бюджетна бухгалтерія», 2017, 1-2, с. 15).

Тетяна ГУЛЬ, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі