Теми статей
Обрати теми

Встановлюємо тарифний розряд музичному керівнику ДНЗ

Світлана КОНОВАЛ, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
До штату дошкільного навчального закладу на посаду музичного керівника приймається працівник, який має повну вищу педагогічну освіту (диплом спеціаліста) та базову музичну освіту (диплом молодшого спеціаліста). До того ж, цей працівник має досвід роботи на зазначеній посаді більше двох років. Атестацію на попередньому місці роботи він не проходив, відповідно, кваліфікаційної категорії не має. Який тарифний розряд необхідно встановити такому працівнику? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо, що посада «музичний керівник» віднесена до педагогічних. Це передбачено Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Оплата праці педагогічних працівників установ і закладів освіти здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, та наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557), який розроблено на виконання постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298).

Так, схема тарифних розрядів посад педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів (далі — ДНЗ) затверджена додатком 9 до наказу № 557. Зокрема, музичним керівникам, художнім керівникам, інструкторам з фізкультури, праці, слухових кабінетів, які мають освітньо-кваліфікаційний рівень магістра, спеціаліста, бакалавра або молодшого спеціаліста встановлюється 7 — 10-й тарифний розряд за ЄТС в залежності від кваліфікаційної категорії. Зазначимо, що тарифні розряди встановлюються за наслідками атестації відповідно до кваліфікаційних вимог.

Атестація педагогічних працівників здійснюється відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення). Згідно з п.п. 1.5 цього документа атестація педпрацівників навчальних закладів є обов’язковою. Вона проводиться з метою визначення відповідності педагогічного працівника займаній посаді, рівню його кваліфікації.

Відповідно до п.п. 4.1 Типового положення атестація на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій проводиться, зокрема, щодо музичних керівників ДНЗ, які мають повну вищу музично-педагогічну освіту або дві освіти, одна з яких — неповна вища або базова музична, а друга — повна вища педагогічна за іншим фахом. За результатами атестації працівникам присвоюються кваліфікаційні категорії: «спеціаліст», «спеціаліст другої категорії», «спеціаліст першої категорії», «спеціаліст вищої категорії» (п.п. 4.2 Типового положення).

Кваліфікаційні вимоги для посад педагогічних працівників були встановлені Кваліфікаційними характеристиками професій (посад) педагогічних та науково-педагогічних працівників навчальних закладів, наведеними у додатку до наказу МОН від 01.06.2013 р. № 665. Зокрема, для посади «керівник музичний ДНЗ» в залежності від кваліфікаційної категорії передбачалися такі кваліфвимоги:

— керівник музичний вищої категорії: повна вища освіта зі спеціальності «Музичне мистецтво (за видами)» (магістр, спеціаліст) або повна вища педагогічна освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та неповна або базова вища музична освіта; стаж педагогічної роботи — не менше 8 років; вміння грати на музичному інструменті;

— керівник музичний I категорії: повна вища освіта зі спеціальності «Музичне мистецтво (за видами)» (магістр, спеціаліст) або повна вища педагогічна освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та неповна або базова вища музична освіта; стаж педагогічної роботи — не менше 5 років; вміння грати на музичному інструменті;

— керівник музичний II категорії: повна вища освіта зі спеціальності «Музичне мистецтво (за видами)» (магістр, спеціаліст) або повна вища педагогічна освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та неповна або базова вища музична освіта; стаж педагогічної роботи — не менше 3 років; вміння грати на музичному інструменті;

— керівник музичний: повна вища освіта зі спеціальності «Музичне мистецтво (за видами)» (магістр, спеціаліст) або повна вища педагогічна освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) та неповна або базова вища музична освіта; вміння грати на музичному інструменті; без вимог до стажу роботи.

Але МОН наказом від 17.10.2014 р. № 1183 в односторонньому порядку визнало вищезазначений наказ таким, що втратив чинність. Проте, оскільки зараз альтернативи цьому нормативному документу немає, фахівці ЦК Профспілки наполягають на його застосуванні як орієнтира для визначення кваліфікаційних вимог до педпрацівників.

Отже, зважаючи на вищенаведене, у випадку, що розглядається, претенденту на посаду музичного керівника ДНЗ, який має вищу педагогічну освіту та базову музичну освіту, але який не проходив атестацію на присвоєння кваліфкатегорії, слід встановити 7-й тарифний розряд за ЄТС згідно з додатком 9 до наказу № 557. З метою підвищення кваліфікаційної категорії, а, відповідно, й тарифного розряду, працівник може написати заяву на проведення позачергової атестації у порядку, передбаченому Типовим положенням.

Наприкінці зауважимо, що з 01.01.2017 р. Кабмін підвищив оклади педагогічних працівників на два тарифних розряди. Таке підвищення передбачено постановою КМУ від 14.12.2016 р. № 974 (далі — постанова № 974), якою викладено у новій редакції підрозд. 2 розд. 1 додатку 2 до постанови № 1298.

Але з 01.01.2017 р. відбулося підвищення посадових окладів педпрацівників навчальних закладів, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам*. Підвищення ж посадових окладів педагогічних працівників усіх інших закладів та установ освіти, які фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів (у тому числі ДНЗ), буде здійснено з 01.09.2017 р. Проте органи місцевого самоврядування можуть приймати власні рішення про підвищення тарифних розрядів педагогічних працівників закладів та установ освіти, що фінансуються за рахунок місцевих бюджетів, до 01.09.2017 р.

* Про тих, кого віднесено до зазначеної категорії педпрацівників, йшлося у коментарі до постанови № 974, який було розміщено у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 1-2, с. 4. — Прим. ред.

Таким чином, посадовий оклад для музичного керівника ДНЗ з 01.09.2017 р. (а зважаючи на вищезазначене, можливо, й раніше) слід встановлювати за 9 — 12 тарифними розрядами за ЄТС в залежності від кваліфікаційної категорії.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі