Теми статей
Обрати теми

Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування: вводимо до штату ради та визначаємо оклад

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Селищна рада планує прийняти на роботу електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування. Але проблема в тому, що жоден додаток до наказу Мінпраці «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 02.10.96 р. № 77 не містить такої професії. У зв’язку з цим виникає запитання: чи можна прий няти на роботу до селищної ради працівника за професією «електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування» і якщо так, то який посадовий оклад (тарифну ставку) йому встановити?

Нагадаємо, що з 01.01.2015 р. Кабмін скасував основний нормативний документ, яким було затверджено Типові штатні нормативи для місцевих рад усіх рівнів, — постанову КМУ від 03.12.97 р. № 1349.

На сьогодні сільські, селищні та міські ради такі питання, як затвердження структури виконавчих органів ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів вирішують виключно на своїх пленарних засіданнях (п. 5 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР). Це означає, що місцеві ради мають право самостійно затверджувати загальну чисельність (штат) апарату ради та її виконавчих органів виходячи із фінансових можливостей. Про це, зокрема, зазначили фахівці Нацагентства з питань державної служби в листі від 23.07.2015 р. № 3946/13-15. Тому у ситуації, що розглядається, за наявності фінансових можливостей селищна рада може ввести до свого штату таку посаду, як електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування.

Далі розглянемо питання встановлення посадового окладу (тарифної ставки) зазначеному працівнику.

Умови та розміри оплати праці робітників, які зайняті обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів, затверджені наказом Мінпраці від 02.10.96 р. № 77 (далі — наказ № 77).

Так, додатком 1 до цього наказу передбачено схему місячних тарифних ставок робітників, зайнятих на ремонті і наладці устаткування, на верстатних роботах, на вантажно-розвантажувальних роботах, на реставраційних та будівельно-монтажних роботах. Саме до цієї категорії працівників можна віднести електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування. Місячні тарифні ставки (посадові оклади) для зазначених працівників установлюються відповідно до їх кваліфікаційних розрядів (категорій).

Зазначимо, що відповідно до п. 30 розділу «Робітники» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336), для професії «електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування» залежно від рівня освіти та досвіду роботи передбачено встановлення 2 — 6-го кваліфікаційного розряду.

Так, для присвоєння кваліфікації:

— електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування 2-го кваліфрозряду потрібні: повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві без вимог до стажу роботи;

— електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування 3-го кваліфрозряду: повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування 2 розряду — не менше 1 року;

— електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування 4-го кваліфрозряду: професійно-технічна освіта, підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування 3 розряду — не менше 1 року;

— електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування 5-го кваліфрозряду: професійно-технічна освіта; підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування 4 розряду — не менше 1 року;

— електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування 6-го кваліфрозряду: неповна вища освіта (молодший спеціаліст) без вимог до стажу роботи, підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування 5 розряду — не менше 1 року.

Саме від рівня кваліфікації (кваліфікаційного розряду) залежить розмір посадового окладу (місячної тарифної ставки). Зауважимо, що відповідно до п. 10 Загальних положень Довідника № 336 присвоєння і підвищення кваліфікаційних розрядів (категорій) працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфікаційної атестації. Кваліфікаційний розряд (категорія) працівнику встановлюється роботодавцем у межах кваліфікаційних вимог кваліфікаційної характеристики на займану посаду.

Що стосується розмірів місячних тарифних ставок (посадових окладів), встановлених додатком 1 до наказу № 77, то тут слід враховувати вимогу абз. 2 п. 1 цього наказу. Вона передбачає, що розміри місячних окладів (тарифних ставок), зазначених у додатках 1 — 3 до наказу № 77, змінюються в установленому порядку пропорційно підвищенню посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду, розмір якого визначено у примітці 1 додатка 1 до постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

Для виконання цієї вимоги потрібно розміри місячних тарифних ставок, які визначені у додатку 1 до наказу № 77 (остання редакція, з урахуванням змін, внесених наказом Мінсоцполітики від 16.05.2016 р. № 515) станом на 01.05.2016 р., помножити на відповідний коефіцієнт пропорційного підвищення посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду. Коефіцієнт, на який потрібно підвищити ці посадові оклади (тарифні ставки), з 1 січня 2017 року складає 1,35021 (1600 грн. : 1185 грн.)*.

* Більш детально про розрахунок коефіцієнта підвищення та нові розміри посадових окладів «обслуговуючих» працівників з 01.01.2017 р. йшлося у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 1-2, с. 24. — Прим. ред.

На сьогодні розмір місячних тарифних ставок «обслуговуючих» робітників згідно з додатком 1 до наказу № 77 складає:

Професії

Розряд

Місячні тарифні ставки, грн.

I

II

III

IV

V

VI

Робітники, зайняті на ремонті і наладці устаткування, на верстатних роботах, на вантажно-розвантажувальних роботах, на реставраційних та будівельно-монтажних роботах

«схемні» тарифні ставки (з 01.05.2016 р.)

1450

1457

1514

1583

1650

1714

«штатні» тарифні ставки з 01.01.2017 р. (з урахуванням положень абз. 2 п. 1 наказу № 77)

1958

1967

2044

2137

2228

2314

Зверніть увагу! У таблиці для порівняння наведені розміри місячних тарифних ставок:

— «схемні» тарифні ставки (з 01.05.2016 р.), які зазначено у додатках 1— 3 до наказу № 77;

— «штатні» тарифні ставки з 01.01.2017 р. (з урахуванням положень абз. 2 п. 1 наказу № 77).

Наприкінці хотілося б нагадати, що з 01.01.2017 р. діє правило «мінзарплати»: зарплата за виконану місячну норму праці не менше 3200 грн. ( абз. 3 ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95). Застосовувати його потрібно і у випадку з електромонтером, адже місячні тарифні ставки, встановлені для такого працівника, значно менші за МЗП. Тому нараховуючи наприкінці місяця зазначеному працівнику зарплату, обов’язково потрібно порівняти нараховану за місяць суму (включаючи оклад, доплати, надбавки, премії) із розміром МЗП (або з МЗП, розрахованою пропорційно відпрацьованому час). І якщо вона виявиться меншою за 3200 грн. (пропорційно розраховану суму) — провести доплату до цієї суми.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі