Теми статей
Обрати теми

Установлюємо тарифні розряди медичним та педагогічним працівникам закладу соцзахисту дітей

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Наказом Мінсоцполітики «Про умови оплати праці працівників закладів соціального захисту дітей, закладів соціального обслуговування і центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» від 18.05.2015 р. № 526 затверджені розміри тарифних розрядів лише для адміністративно-управлінського персоналу та робітників цих закладів. У нашому закладі соціального захисту дітей (центр соціальної підтримки дітей та сімей) також працюють вихователі, логопеди, практичні психологи, медичні сестри та лікар-педіатр. Як установлювати тарифні розряди для вищеперелічених працівників?

Так, дійсно, умови оплати праці працівників закладів соціального захисту дітей, закладів соціального обслуговування і центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді встановлені наказом Мінсоцполітики від 18.05.2015 р. № 526 (далі — наказ № 526). Зокрема, додатками 2 та 3 до цього наказу встановлюються тарифні розряди для адміністративно-управлінського персоналу (директор, завідувач, начальник відділу, бухгалтер та інші фахівці), а додатками 4 та 5 передбачено встановлення тарифних розрядів для робітників (кухар, сторож, двірник тощо) та водіїв цих закладів.

Разом з тим у п. 4 наказу № 526 передбачено, що посадові оклади (ставки заробітної плати, тарифні ставки) та умови оплати праці керівникам, фахівцям, службовцям, робітникам структурних підрозділів й окремим працівникам закладів соціального захисту дітей і закладів соціального обслуговування, посади (професії) яких не передбачені цим наказом, установлюються у розмірах, визначених для аналогічних категорій працівників бюджетних установ, закладів та організацій відповідних галузей.

Умови та розміри оплати праці медичних працівників (лікарів та медсестер) закладів соцзахисту дітей визначаються відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Так, розміри тарифних розрядів (посадових окладів) фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою (у тому числі сестер медичних) визначаються за тарифними розрядами відповідно до п.п. 2.2.8 Умов № 308/519 залежно від наявної кваліфікаційної категорії:

— вищої кваліфікаційної категорії — 9-й тарифний розряд;

— першої кваліфікаційної категорії — 8-й тарифний розряд;

— другої кваліфікаційної категорії — 7-й тарифний розряд;

— без категорії — 6-й тарифний розряд.

У свою чергу розміри тарифних розрядів лікарів усіх спеціальностей (у тому числі лікаря-педіатра) визначаються за тарифними розрядами відповідно до п.п. 2.2.5 Умов № 308/519 залежно від наявної кваліфікаційної категорії:

— вищої кваліфікаційної категорії — 13-й тарифний розряд;

— першої кваліфікаційної категорії — 12-й тарифний розряд;

— другої кваліфікаційної категорії — 11-й тарифний розряд;

— без категорії — 10-й тарифний розряд.

Оплата праці педагогічних працівників закладів соцзахисту дітей здійснюється у порядку, визначеному для педпрацівників закладів освіти, а саме відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102) та наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Перелік посад педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963. Згідно з цим переліком посади практичного психолога, вихователя та логопеда належать до педагогічних. А відповідно до п. 16 Інструкції № 102 педпрацівникам установ соціального захисту (крім дитячих будинків) ставки заробітної плати (посадові оклади) встановлюються в розмірах і на умовах, передбачених для аналогічних працівників установ освіти.

Так, відповідно до додатка 6 до наказу № 557 розміри посадових окладів вихователя, логопеда та практичного психолога залежно від категорії визначаються за 8 — 12-м тарифними розрядами за ЄТС, а саме:

— вищої кваліфікаційної категорії — 12-й тарифний розряд;

— першої кваліфікаційної категорії — 11-й тарифний розряд;

— другої кваліфікаційної категорії — 10-й тарифний розряд;

— без категорії — 8 — 9-й тарифні розряди.

Разом з тим відповідно до наказу МОН «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 26 вересня 2005 року № 557» від 20.01.2017 р. № 81 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 8, с. 6) розміри посадових окладів вихователя, логопеда та практичного психолога визначаються за 10 — 14-м тарифними розрядами ЄТС.

Зазначене підвищення посадових окладів педпрацівників навчальних закладів, які фінансуються за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, здійснюється з 01.01.2017 р. Підвищення посадових окладів педагогічних працівників навчальних закладів, які фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів, здійснюється з 01.09.2017 р. Водночас органи місцевого самоврядування можуть приймати власне рішення про підвищення тарифних розрядів педагогічним працівникам закладів та установ освіти, що фінансуються за рахунок місцевих бюджетів, до 01.09.2017 р.

Підсумуємо: при встановленні тарифних розрядів медичним та педагогічним працівникам закладу соцзахисту дітей слід брати до уваги нормативні документи, які регулюють «оплатні» питання працівників саме цих галузей. Для медпрацівників — це Умови № 308/519, а для педпрацівників — наказ № 557 та Інструкція № 102. Зауважимо, що аналогічну думку з цього приводу висловило й Мінсоцполітики у листі від 12.01.2017 р. № 41/0/101-17-281.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі