Теми статей
Обрати теми

Щодо типових форм квитків та їх заповнення

Лист від 06.01.2017 р. № 62/25/10-17

Міністерство інфраструктури розглянуло запит <…> щодо надання роз’яснень з приводу типових форм квитків та їх заповнення та повідомляє.

Порядок здійснення перевезень пасажирів та їх багажу автобусами, таксі, легковими автомобілями на замовлення, а також обслуговування пасажирів на автостанціях визначаються Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту (далі — Правила), затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.97 р. № 176. Вони є обов’язковими для виконання організаторами регулярних перевезень, замовниками транспортних послуг, автомобільними перевізниками, автомобільними самозайнятими перевізниками, персоналом автомобільного транспорту, автостанціями та пасажирами.

Згідно з пунктом 115 Правил перевізники відповідно до укладених договорів здійснюють продаж квитків через автостанції, агентства з продажу квитків та/або самостійно. Примірну форму договору про продаж квитків затверджує Мінінфраструктури.

Продаж квитків може здійснюватися водієм автобусу в разі відсутності у населеному пункті автостанції або агентства з продажу квитків, а також після закриття квитково-касової відомості на автостанції.

Пунктом 2 наказу Міністерства транспорту та зв’язку України «Про затвердження Типових форм квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування» від 25.05.2006 р. № 503, зареєстрованого Міністерством юстиції України 21.09.2006 р. під № 1065/12939 (далі — наказ), зазначено, що вартість проїзду за розрахунками пасажирських перевізників, інформація про перевізника, страховика та страхову суму вносяться у квитки друкованим способом.

Враховуючи викладене, на думку Мініфраструктури, у разі якщо придбаний у водія квиток відповідає типовій формі, містить інформацію про перевізника, страховика, страхову суму, а вартість проїзду, відстань проїзду, пункти відправки та прибуття, вписані у квиток вручну друкарськими літерами, це не буде порушенням вимог наказу.

Заступник міністра — керівник апарату Д. Роменський

Коментар редакції

Квиток відповідає формі, але заповнений вручну — приймається!

Мінінфраструктури у листі, що коментується, надало довгоочікувану відповідь на запитання, яке турбує багатьох наших передплатників та відвідувачів форуму budget.factor.ua.

Головний висновок Мінінфраструктури: у випадку коли квиток придбаний у водія і відповідає типовій формі, тобто має усі реквізити, передбачені наказом Мінтрансу «Про затвердження Типових форм квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування» від 25.05.2006 р. № 503, але при цьому вартість проїзду, відстань проїзду, пункти відправки та прибуття вписані у квиток вручну друкарськими літерами, це не буде порушенням вимог цього наказу.

Тобто такий квиток відповідатиме нормам чинного законодавства і його вартість можна законно відшкодувати відрядженому працівникові.

До речі, ми дотримувались такої ж думки, яку докладно викладено у матеріалі «Квиток заповнений вручну: чи можна відшкодувати його вартість відрядженому?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 17-18, с. 17).

Тетяна СТАНКУС, заступник головного редактора

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі