Теми статей
Обрати теми

Чи можна виплачувати премію працівникам-сумісникам

Будз Володимир, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
У бюджетній установі бухгалтер працює на умовах зовнішнього сумісництва (без запису до трудової книжки). Чи можна такому працівнику виплачувати премію?

Порядок роботи сумісників та умови оплати їх праці врегульовані постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 та спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.93 р. № 43.

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації. Якщо працівник працює в одній і тій же установі і як основний працівник, і як сумісник, і роботу за сумісництвом здійснює у вільний від основної роботи час, таку роботу можна назвати внутрішнім сумісництвом. Якщо ж він працює у двох (або кількох) установах, одна з яких є основним місцем роботи, а друга — місцем роботи за сумісництвом, така робота вважається зовнішнім сумісництвом. При роботі за сумісництвом з працівником укладається окремий трудовий договір, який юридично не пов’язаний з трудовим договором за основним місцем роботи.

Відповідно до ст. 1021 КЗпП та ст. 19 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95 працівники, які працюють за сумісництвом (як внутрішнім так і зовнішнім), одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Отже, незалежно від того, який розмір заробітної плати, у тому числі надбавки, доплати, премії, працівник одержує за основним місцем роботи, за роботою за сумісництвом йому установлюється оплата відповідно до цієї посади, у тому числі може бути встановлено і премію, якщо іншого не передбачено відповідним положенням про преміювання, яке діє в установі.

Тому радимо у Положенні про преміювання* установи (закладу) зазначити про можливість виплати премій працівникам-сумісникам. До того ж не зайвим буде прописати у ньому і розміри премій для зазначеної категорії працівників, а також визначити джерело фінансування для таких виплат. Усе це в майбутньому дозволить вирішити усі спірні ситуації, які можуть виникнути з боку незадоволеного працівника, а також надасть можливість уникнути порушень при перевірці відповідними контролюючими органами.

* Більш детально про порядок складання Положення про преміювання бюджетної установи див. у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 17-18, с. 28.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі