Теми статей
Обрати теми

Донор на новому місці роботи просить пільги за «минулі заслуги»

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
У квітні 2018 року до установи прийнято двох працівників, які в лютому 2018 року здавали кров. Один із них на той момент був безробітним, а інший — офіційно працевлаштованим, але додатковий день відпочинку на попередньому місці роботи не використав. Чи можна надати таким працівникам додатковий день відпочинку зі збереженням середнього заробітку?

Спочатку коротко нагадаємо про пільги і гарантії*, які належать донорам. Згідно зі ст. 124 КЗпП і ст. 9 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 р. № 239/95-ВР (далі — Закон про донорство) працівник-донор має право на:

* Детальніше про «донорські» пільги і гарантії читайте в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 45, с. 24.

— звільнення від роботи зі збереженням середнього заробітку в «донорські» дні (день медобстеження і день давання крові);

надання додаткового оплачуваного дня відпочинку;

— додаткові пільги за систематичне і безкоштовне давання крові;

— преференції для почесних донорів.

Якщо особа на момент донорства перебуває в трудових відносинах, то вона має попередити роботодавця заздалегідь: подати заяву не пізніше ніж за 3 дні до медобстеження, де слід зазначити дату медобстеження і давання крові, а також додатковий день відпочинку (ст. 14 Закону про донорство).

Після давання крові або її компонентів донорові видається довідка про надання пільг (ф. № 435/о). Така довідка є підтвердженням донорства і підставою для надання трудових гарантій, зокрема днів відпочинку.

Увага! Пільги, перераховані в ст. 9 Закону про донорство, надаються працівникам їх роботодавцями.

Тобто пільги і гарантії донорові повинен забезпечувати роботодавець, з яким такий працівник перебуває в трудових відносинах на момент донорства. Якщо донор не використав свій день (дні) відпочинку на попередньому місці роботи, то цей день «згорає». Новий роботодавець не зобов’язаний надавати такий оплачуваний відпочинок. Адже надавати за новим місцем роботи передбачені ст. 9 Закону про донорство пільги, якими працівник не скористався за попереднім місцем роботи, законодавством не передбачено. Це підтверджують і фахівці Мінсоцполітики в газеті «Праця і зарплата», 2018, № 7, с. 12.

Якщо донор є безробітним, гарантії і пільги, передбачені ст. 9 Закону про донорство, у тому числі і дні відпочинку, йому не надаються.

Пам’ятайте! Донорам також належать й інші пільги. Їх отримують ті, хто протягом року безкоштовно здає кров та (або) її компоненти в сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам (ст. 10 Закону про донорство).

Такі особи мають право на:

— допомогу по тимчасовій непрацездатності у зв’язку із захворюванням у розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від стажу роботи (див. лист Виконавчої дирекції Київського міського відділення ФСС з ТВП від 16.09.2011 р. № 2701-07);

першочергове придбання путівок для санаторно-курортного лікування за місцем роботи і першочергове лікування в закладах охорони здоров’я, що перебувають у державній власності.

Ці пільги надають протягом року після давання крові та (або) її компонентів у зазначеній кількості. Причому ця законодавча норма сформульована без прив’язки до статусу працівника (на відміну від днів відпочинку, що надаються згідно зі ст. 9 Закону про донорство). Пільга надається за давання крові та/або її компонентів у зазначеній кількості і діє протягом року.

На нашу думку, у ситуації із новоприйнятим працівником-донором норма ст. 10 Закону про донорство діє. Тобто якщо донор здавав кров до укладення трудового договору (контракту) з новим роботодавцем, виконав вказану норму кроводачі (дві разові максимально допустимі дози) і з того часу ще не минув рік, то він має право на зазначені пільги.

Зауважимо, що максимально допустима доза визначена п.п. 3.1 Порядку медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів, затвердженого наказом МОЗ від 01.08.2005 р. № 385 і дорівнює:

— для крові — 450 мл, без урахування крові, узятої для аналізів (до 40 мл);

— для плазми — 600 мл, без урахування крові, узятої для аналізів (до 40 мл).

Свій статус і дату давання крові донор повинен підтвердити довідкою про надання пільг за формою № 435/о. В екс-безробітного донора така довідка (довідки) залишилася на руках, тому надати її (їх) оригінал йому не складе труднощів. А ось працівник-донор, який раніше працював в іншій установі, повинен був віддати таку довідку колишньому роботодавцеві. У такому разі попросіть його принести оригінал довідки (якщо це можливо) або копію (бажано засвідчену, хай і колишнім роботодавцем). Без довідки пільги не надаються!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі