Теми статей
Обрати теми

«Оздоровчі» в ОМС: умови та розмір виплати

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Секретар селищної ради (посадова особа) йде в щорічну основну відпустку з 16.07.2018 р. на 14 календарних днів (відпустка повної тривалості складає 30 к. дн.). У кошторисі на цей рік для посадових осіб закладена виплата матеріальної допомоги у розмірі посадового окладу. При цьому згідно з постановою № 268 матеріальна допомога може бути виплачена у розмірі середньомісячної зарплати.
У якому розмірі можна виплатити матеріальну допомогу посадовій особі, враховуючи, що їй надається частина щорічної відпустки?
(запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Для окремих категорій працівників бюджетної сфери надання матеріальної допомоги на оздоровлення є обов’язковим. До них належать і посадові особи органів місцевого самоврядування (ОМС), зокрема секретар селищної ради.

Право на отримання працівниками ОМС матеріальної допомоги на оздоровлення регламентовано Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон про службу в ОМС) і постановою КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

Згідно з ч. 5 ст. 21 Закону про службу в ОМС посадовим особам місцевого самоврядування надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законами України не передбачена триваліша відпустка, з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу. Тобто матеріальна допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу є гарантованою виплатою при наданні щорічної відпустки посадовим особам ОМС.

Водночас п.п. 3 п. 2 постанови № 268 передбачає право керівників ОМС в межах затвердженого фонду оплати праці виплачувати працівникам матеріальну допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної заробітної плати працівника. Ця норма означає, що за наявності коштів керівник може прийняти рішення про виплату такої допомоги у розмірі середньомісячної зарплати. При цьому конкретний порядок надання матеріальної допомоги має бути встановлений у Положенні про надання працівникам матеріальної допомоги, яке є додатком до колективного договору.

Таким чином, розмір «оздоровчих» для посадових осіб ОМС обмежений мінімальною і максимальною межами: допомога на оздоровлення обов’язково виплачується у розмірі посадового окладу, а за наявності коштів — у розмірі, що не перевищує середньомісячну зарплату. Це підтвердили фахівці Мінсоцполітики в листах від 16.10.2009 р. № 620/13 / 84-09, від 19.07.2010 р. № 671/13-84-10, від 11.09.2013 р. № 10212/0/14-13/13.

Зауважимо, що згідно з п.п. 3 п. 2 постанови № 268 матеріальна допомога на оздоровлення виплачується працівникам ОМС, а це означає, що, крім посадових осіб, отримати її можуть ще й службовці. Але для них «оздоровча» допомога не є обов’язковою виплатою. Якщо керівник прийняв рішення надати її, то зробити це треба в розмірі, що не перевищує середньомісячної зарплати. Якщо ж коштів, передбачених у кошторисі на виплату такої допомоги, недостатньо, то її можна виплатити в меншому розмірі, виходячи з фінансових можливостей.

Також пам’ятайте, що при формуванні фонду оплати праці на відповідний бюджетний рік для кожного працівника передбачається одна допомога для оздоровлення. У зв’язку з цим слід ураховувати той факт, що щорічна відпустка на прохання працівника може бути розділена на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина складатиме не менше 14 календарних днів (ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки). У разі поділу щорічної відпустки на частини «оздоровча» допомога виплачується працівникові один раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної відпустки. На цей факт звернуло увагу і Мінпраці в листі від 13.05.2008 р. № 287/13/84-08.

Отже, матеріальна допомога на оздоровлення секретареві селищної ради в обов’язковому порядку виплачується у розмірі посадового окладу, а за наявності коштів — у розмірі середньомісячної зарплати. При цьому слід пам’ятати правила розрахунку оздоровчої матеріальної допомоги.

Якщо допомога на оздоровлення виплачується у розмірі окладу, то враховується оклад на момент надання відпустки. Так, у нашому питанні працівник йде у відпустку 16.07.2018 р., отже, оклад треба брати станом на цю дату. Нагадаємо, що останнє підвищення окладів для працівників ОМС відбулося в травні 2018 року згідно з постановою КМУ від 10.05.2018 р. № 363. Завдяки цьому нормативному акту були збільшені розміри окладів абсолютно усіх посадових осіб місцевого самоврядування і службовців в ОМС, наведених у додатках 48 — 55 до постанови № 268. Оклад секретаря селищної ради зазначений у додатку 54 до постанови № 268.

Якщо ж «оздоровчі» надають у розмірі середньомісячної зарплати, то їх розмір визначають згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

У загальному випадку розрахунок здійснюють виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата (абз. 3 п. 2 Порядку № 100). Такою подією є вихід у відпустку. Тобто для ситуації, наведеній у запитанні (відпустка з 16.07.2018 р.), розрахунковим періодом є травень — червень 2018 року.

При цьому, згідно з п. 10 Порядку № 100 у випадках підвищення посадових окладів відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими у колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді збереження середнього заробітку, заробітна плата, що враховується при обчисленні середньої зарплати, за проміжок часу до підвищення коригується на коефіцієнт їх підвищення. Оскільки до розрахункового періоду потрапляє травень 2018 року — місяць, в якому відбулося законодавче підвищення посадових окладів працівників ОМС, то при розрахунку матеріальної допомоги на оздоровлення доведеться коригувати «середню» (за період до підвищення). Як це зробити — читайте в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2018, № 20, с. 26.

Звернемо вашу увагу на ще один цікавий нюанс. А як діяти в ситуації, коли працівник оформив відпустку, отримав відпускні і матеріальну допомогу на оздоровлення, але замість відпустки пішов на лікарняний? І більше того, після лікарняного звільнився, так і не використавши відпустку. Чи повинен працівник у такому разі повернути «оздоровчі»?

Нагадаємо, що згідно зі ст. 21 Закону про відпустки відпускні мають бути виплачені за 3 дні до початку відпустки. Тоді ж виплачується і матеріальна допомога на оздоровлення. На поставлене запитання знаходимо відповідь у листі Мінсоцполітики від 07.10.2016 р. № 1382/13/84-16: не передбачено повернення коштів виплаченої допомоги на оздоровлення у разі невикористання відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю та подальшого звільнення. До того ж, оскільки відпустку працівник так і не використав, то при звільненні йому має бути нарахована компенсація за всі дні невикористаної відпустки (детальніше читайте в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 41, с. 4).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі