Теми статей
Обрати теми

Визначаємо умови оплати праці водіїв міської лікарні

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
У міській лікарні працює один цілодобовий пост та три водії щоденно, крім неділі. Робота водіїв має роз’їзний характер: частково обслуговують виклики, здійснюють транспортування біоматеріалів до лабораторії, доставку різних господарчих товарів для лікарні. Які надбавки та доплати слід їм виплачувати?

Головний нормативний документ у цьому питанні — Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308).

Посадовий оклад

Розмір посадового окладу (тарифної ставки) водія автотранспортного засобу безпосередньо залежить від тарифного розряду. При цьому градація тарифного розряду прив’язана до виду транспортного засобу та об’єму двигуна (п.п. 2.2.23 Умов № 308).

Для ситуації, описаної у запитанні, підходять дві групи автомобілів:

— автомобілі швидкої медичної допомоги та оперативні автомобілі із спеціальним звуковим сигналом (типу «сирена»);

— легкові автомобілі (у тому числі спеціальні).

Тарифні розряди, які встановлюють водіям цих автомобілів, залежать від об’єму двигуна:

Об’єм двигуна

Тарифний розряд

Автомобілі швидкої медичної допомоги та оперативні автомобілі зі спеціальним звуковим сигналом (типу «сирена») з робочим обсягом двигуна:

до 1,8 л

3

понад 1,8 до 3,5 л

4

понад 3,5 л

5

Легкові автомобілі (у тому числі спеціальні) з робочим обсягом двигуна:

до 1,8 л

2

понад 1,8 до 3,5 л

3

понад 3,5 л

4

До речі, розміри посадових окладів (тарифних ставок) працівників за ЄТС, які діють у 2018 році, наведено в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2018, № 1-2, с. 14.

Підвищення тарифних ставок за керування санітарним транспортом

Місячну тарифну ставку водіїв санітарних автомобілів підвищують на 20 % (п.п. 2.4.4 Умов № 308).

Перелік спеціальних та спеціалізованих транспортних засобів галузі охорони здоров’я України, що відносяться до складу (категорії) санітарних, затверджений наказом МОЗ від 02.10.2000 р. № 232. Серед них, зокрема, швидка медична допомога, невідкладна медична допомога, реанімаційний автомобіль (спеціальні) та медична служба, пересувні пункти забору та переливання крові (спеціалізовані).

Увага! Зазначений Перелік не оновлювався з моменту його затвердження. Звісно ж, за цей час система надання медичної допомоги неодноразово реформувалася. Так, сьогодні під швидкою меддопомогою слід розуміти екстрену медичну допомогу, а під невідкладною меддопомогою — невідкладні стани.

Пам’ятайте: підвищення на 20 % слід застосовувати саме до «голої» тарифної ставки. Про це прямо зазначено у п.п. 2.4.7 Умов № 308.

Надбавка за класність

Тарифний розряд водіям установлюють виходячи з наявності у них III кваліфікаційного класу. Для тих же працівників, яким присвоєний I або II клас, передбачена надбавка (п.п. 4.5.3 Умов № 308):

— для водіїв II класу — 10 %;

— для водіїв I класу — 25 %.

Пам’ятайте: надбавку за класність установлюють у відсотках до посадового окладу без врахування підвищення за санітарний транспорт (п. 4.6 Умов № 308).

При цьому виплачують її за фактично відпрацьований водієм час. Отже, якщо водій у робочий час перебував на роботі, але не виїжджав (тобто не керував автотранспортним засобом), надбавка за класність не виплачується, оскільки при виконанні інших видів робіт кваліфікація II чи I класу водія не потребується. На цьому акцентують увагу спеціалісти Мінсоцполітики в листі від 02.12.2014 р. № 1559/13/84-14 (далі — лист № 1559).

Доплата за роботу в нічний час

У контексті цієї доплати нічним вважається час з 22:00 до 06:00. Розмір доплати за роботу в нічний час становить для водіїв санітарних транспортних засобів екстреної меддопомоги і невідкладних станів 50 % годинної тарифної ставки за кожну годину роботи в нічний час, а для водіїв інших санітарних транспортних засобів — 35 % від зазначеного розміру. Пам’ятайте: доплата за роботу в нічний час встановлюється до тарифної ставки (окладу) з урахуванням підвищень (пп. 3.2 і 3.5 Умов № 308).

У листі № 1559 Мінсоцполітики підкреслило: керівником установи за погодженням з профспілкою має бути затверджений перелік посад і підрозділів, за роботу в яких проводиться зазначена доплата.

Водіям автомобілів з ненормованим робочим днем доплату за роботу в нічний час проводять на загальних підставах (п.п. 3.4.4 Умов № 308).

Доплата за ненормований робочий день

Керівники закладів охорони здоров’я за погодженням з профспілковими комітетами можуть установлювати ненормований робочий день для водіїв легкових та санітарних автомобілів, автомобілів швидкої (екстреної) медичної допомоги.

Ненормований робочий день компенсується виплатою доплати та наданням щорічної додаткової відпустки тривалістю до 7 календарних днів. Розмір доплати становить 25 % тарифної ставки з урахуванням підвищень (п.п. 3.4.4 і п. 3.5 Умов № 308).

Посада водія має бути включена до переліку професій і посад, визначених у колективному договорі, для яких застосовується ненормований робочий день, а факт роботи в режимі ненормованого робочого дня — зафіксовано в укладеному з водієм трудовому договорі.

Важливо! Доплата за ненормований робочий день не виплачується, якщо:

— водій у робочий час був на роботі, але не виїжджав. Цей висновок Мінсоцполітики робило неодноразово у своїх листах, зокрема від 19.09.2013 р. № 805/13/155-13 та № 1559. Адже у п.п. 3.4.4 Умов № 308 чітко зазначено, що доплата прив’язана до відпрацьованого часу. Отже, якщо водій не був у дорозі і не відпрацював понад нормальну тривалість робочого часу, то йому не належить така доплата;

— для водія запроваджено підсумований облік робочого часу. Підсумований облік робочого часу здійснюється за табелем виходів на роботу та затвердженим графіком роботи (змінності) за обліковий період. При цьому час, відпрацьований понад норму тривалості робочого часу за обліковий період, вважається наднормовим та оплачується згідно зі ст. 106 КЗпП. Тому якщо водії працюють у режимі підсумованого обліку робочого часу, то для встановлення їм ненормованого робочого дня (з виплатою відповідної доплати) немає підстав.

Інші виплати

Водії мають право на надбавку за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи, за складність і напруженість у роботі (наприклад, водії, які працюють щоденно) у розмірі до 50 % тарифної ставки з урахуванням підвищень (пп. 4.4 і 4.6 Умов № 308). Крім того, таким працівникам може бути виплачена премія та матдопомога на оздоровлення (п. 5.11 Умов № 308).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі