Теми статей
Обрати теми

Інтерн на очній частині в медвиші: як оформити та оплатити

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
До штату міської лікарні для проходження стажування (заочної форми інтернатури) прийнято лікаря-інтерна загальної практики — сімейного лікаря. Для проходження очної форми інтернатури цього лікаря-інтерна слід направити на кафедру загальної практики — сімейної медицини і внутрішніх хвороб медичного університету. Як правильно це зробити? Як оплатити йому період проходження очної частини інтернатури?

Нагадаємо, що інтернатура (спеціалізація) — це обов’язкова форма післядипломної підготовки випускників усіх факультетів медичних і фармацевтичних ВНЗ III — IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів незалежно від підпорядкування і форми власності, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора) — фахівця певної спеціальності (п. 1.1 Положення про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III — IV рівня акредитації, медичних факультетів університетів, затвердженого наказом МОЗ від 19.09.96 р. № 291, далі — Положення № 291).

Згідно з п. 1.4 Положення № 291 інтернатура проводиться в очно-заочній формі:

очна — навчання на кафедрах медичних (фармацевтичних) ВНЗ III — IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів і в установах медичної (фармацевтичної) післядипломної освіти;

заочна — стажування у базових установах і закладах охорони здоров’я.

Підставою для зарахування на навчання є заява випускника, копія диплома, довідка навчального закладу про закінчення особою цього закладу, копії договорів з навчальним закладом і закладом охорони здоров’я або договір лише з навчальним закладом про навчання в інтернатурі. При цьому в наказі про зарахування до інтернатури зазначається заклад освіти, в якому відбуватиметься очна частина навчання, і базова установа або заклад (підприємство), де проводитиметься інтернатура (розд. ІІ Положення № 291).

Направлення випускників медичних (фармацевтичних) ВНЗ на інтернатуру — базу стажування — здійснюється на підставі наказу управлінь охорони здоров’я обласних, Київської міської держадміністрації. При цьому керівник закладу охорони здоров’я, яка є базою стажування, видає наказ про зарахування цих випускників на посади лікарів (провізорів) — інтернів за певною спеціальністю (п.п. 3.6.2 Положення № 291).

Згідно з п. 7.3 Положення № 291 лікарям-інтернам протягом усього періоду навчання виплачується зарплата в розмірі, встановленому чинним законодавством за рахунок установ (закладів), до яких вони зараховані, або установою (закладом), з якою укладений трудовий договір.

Посадовий оклад лікарям-інтернам установлюють згідно з п.п. 2.2.5 Умов оплати праці працівників установ охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.05 р. № 308/519 (ср. ). Так, для лікарів-інтернів загальної практики — сімейних лікарів оклад установлюється за 10-м тарифним розрядом за ЄТС. Якщо лікар-інтерн працює в шкідливих і важких умовах праці, то його посадовий оклад підвищують на підставі п.п. 2.4.5 Умов № 308/519.

Що стосується очної форми інтернатури, то відповідно до п.п. 3.6.7 і п. 7.5 Положення № 291 керівник закладу, що є базою стажування, відряджає лікарів-інтернів у відповідний ВНЗ.

Тобто лікарня, де інтерн проходить заочну форму інтернатури, має відряджати (направити) такого лікаря для проходження очної форми інтернатури до того медичного ВНЗ, який зазначений у наказі управління охорони здоров’я. Як правило, для цього видається відповідний наказ керівника такої лікарні (бази стажування).

При цьому оплата періоду проходження очної форми інтернатури проводиться в порядку, передбаченому для оплати при направленні на курси підвищення кваліфікації. Тобто в цьому питанні треба звернутися до постанови КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695.

Однією з гарантій для працівників, направлених на курси підвищення кваліфікації, є обов’язок роботодавця зберігати середню зарплату за час навчання (п.п. «а» п. 1 постанови № 695).

Тобто з усього часу навчання в інтернатурі, який оплачується згідно з установленим посадовим окладом, слід виділяти ту частину, коли лікар-інтерн навчається на очній формі інтернатури. Ця частина оплачується за «середньою».

Розрахунок середнього заробітку при цьому здійснюється згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100. Загалом розрахунок проводять виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці, що передують місяцю направлення на курси підвищення кваліфікації (абз. 3 п. 2 Порядку № 100).

Детальніше про гарантії та оплату праці медпрацівників, що підвищують кваліфікацію, ви можете дізнатися з нашого матеріалу в журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 41, с. 26.

Відзначимо, що після закінчення інтернатури лікаря, який продовжує і далі працювати в цьому лікувальному закладі, переводять на посаду лікаря-фахівця з лікарської спеціальності, за якою він проходив інтернатуру.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі