Теми статей
Обрати теми

Чи враховувати при виплаті щорічної грошової винагороди педпрацівнику підвищення посадового окладу за педзвання

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Вихователю закладу дошкільної освіти за результатами атестації встановлені вища кваліфікаційна категорія (14-й тарифний розряд, посадовий оклад — 4264 грн.) та педзвання «вихователь-методист». За наявність педзвання його посадовий оклад підвищується на 10 %. Згідно з наказом керівника закладу освіти у жовтні 2018 року зазначеному працівнику має бути виплачена щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків. Чи враховується при визначенні розміру такої винагороди підвищення посадового окладу за педзвання «вихователь-методист»?

Перш ніж відповісти на зазначене запитання нагадаємо, що надання щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків у розмірі до одного посадового окладу передбачено для педагогічних працівників ст. 57 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII

Умови такої виплати врегульовані Порядком надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затвердженим постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898 (далі — Порядок № 898).

Кому надається? Згідно з п. 1 цього Порядку щорічна грошова винагорода виплачується педпрацівникам:

дошкільних навчальних закладів;

• загальноосвітніх та інших навчальних закладів системи загальної середньої освіти;

• позашкільних навчальних закладів;

• професійно-технічних навчальних закладів;

• вищих навчальних закладів;

• закладів післядипломної освіти чи методичних установ.

Що стосується педпрацівників інших закладів, то дія Порядку № 898 на них не поширюється. Тому права на отримання грошової винагороди вони не мають.

Не передбачене надання цієї винагороди і тим педпрацівникам, які працюють у закладі освіти чи методичній установі за сумісництвом. У свою чергу, педпрацівники, які працюють на умовах неповного робочого часу (з неповним педнавантаженням), отримують грошову винагороду на загальних підставах.

Дія Порядку № 898 поширюється на педагогічних працівників, які займають посади згідно з Переліком посад педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, і на яких поширюються умови оплати праці працівників закладів освіти.

Тобто для того, щоб здобути право на отримання щорічної грошової винагороди, працівник повинен працювати у вищеперелічених закладах за основним місцем роботи та обіймати педагогічну посаду.

Зверніть увагу! Для науково-педагогічних працівників виплата щорічної грошової винагороди чинними нормативно-правовими актами не передбачена*.

* Див. лист МОН від 27.03.2018 р. № 1/11-3259 у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2018, № 17, с. 8. — Прим. ред.

Щорічна грошова винагорода надається відповідно до Положення, яке затверджується керівником закладу освіти чи методустанови за погодженням з профспілкою (п. 3 Порядку № 898).

У цьому Положенні визначаються критерії, відповідно до яких провадиться виплата грошової винагороди. Згідно з п. 2 Порядку № 898 зазначена виплата надається за:

• сумлінну працю:

• зразкове виконання службових обов’язків;

• високі досягнення у вихованні, навчанні дітей;

• професійну підготовку і методзабезпечення учнівської та студентської молоді;

• відсутність порушень виконавчої і трудової дисципліни.

Отже, керівництву закладу освіти при формуванні Положення про виплату щорічної грошової винагороди, а згодом і прийнятті рішення про її виплату, слід звернути увагу на виконання педпрацівниками зазначених критеріїв. Але, крім наведених критеріїв, Положення може містити й додаткові, які з урахуванням специфіки заклад освіти визначає самостійно на свій розсуд.

Згідно з п. 4 Порядку № 898 грошова винагорода педпрацівникам надається на підставі наказу керівника закладу освіти, а керівникам — за погодженням з організацією вищого рівня.

Який розмір винагороди? Відповідно до п. 5 Порядку № 898 розмір грошової винагороди не може перевищувати одного посадового окладу (ставки зарплати) з урахуванням підвищень. Конкретний розмір грошової винагороди кожному педпрацівнику встановлюється за поданням керівника відповідного структурного підрозділу залежно від його особистого внеску в підсумки діяльності.

Чи можна виплатити винагороду частками, протягом одного року? Наприклад, враховуючи фінансові можливості закладу освіти, один раз виплатити в розмірі меншому, ніж посадовий оклад, а згодом, за наявності коштів, виплатити другий раз (до повного окладу)? З цього приводу Мінсоцполітики у листі від 26.06.2015 р. № 7748/0-14-16/1 зазначило таке: виплата грошової винагороди пропорційно відпрацьованому часу або двічі на рік може мати місце тільки за умови, що це передбачено Положенням закладу освіти. В інших випадках сам Порядок № 898 не дозволяє цього робити.

Тепер щодо виплати грошової винагороди педпрацівникам, які мають право на підвищення посадових окладів за певними підставами.

Як ми вже зазначили, п. 5 Порядку № 898 передбачено, що при виплаті щорічної грошової винагороди педпрацівникам слід ураховувати наявні підвищення посадового окладу. Додатковим аргументом у цьому питанні є норми Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, відповідно до п.п. «г» п. 5 цієї Інструкції присвоєні звання дають право на підвищення ставок. За звання «вихователь-методист» ставки заробітної плати (посадовий оклад) підвищуються на 10 % (п.п. «д» п. 24 цієї Інструкції).

Оплата праці педпрацівників установ і закладів освіти провадиться виходячи із встановлених ставок зарплати з урахуванням підвищень, фактичного обсягу педагогічної роботи, доплат та надбавок (п. 63 Інструкції № 102). При цьому згідно з п. 34 Інструкції № 102 у випадку, коли працівникам закладів освіти передбачено підвищення ставок (окладів), то з урахуванням підвищення утворюються нові ставки (оклади).

Враховуючи все вищезазначене, резюмуємо: у ситуації, що розглядається, при виплаті щорічної грошової винагороди вихователю закладу дошкільної освіти слід враховувати підвищення посадового окладу у розмірі 10 % за наявність педзвання «вихователь-методист». А це означає, що розмір такої винагороди буде таким: 4264 грн. + (4264 грн. х 10 %) = 4690,40 грн.

При цьому слід враховувати, що округлення у випадах, коли посадові оклади (тарифні ставки) визначаються з урахуванням їх підвищень, зокрема за педзвання, нормативними актами не передбачено. Отже, розмір щорічної грошової винагороди у зазначеному випадку визначається у гривнях з копійками (4690,40 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі