Теми статей
Обрати теми

Щодо джерела фінансування видатків для виплати зарплати вихователям груп продовженого дня в закладах загальної середньої освіти

Міністерство освіти і науки України
Лист від 20.06.2018 р. № 1/11-6489

Міністерство освіти і науки розглянуло ваше звернення щодо джерела фінансування видатків для виплати заробітної плати вихователям груп продовженого дня в закладах загальної середньої освіти і повідомляє.

Пунктом 2 статті четвертої Бюджетного кодексу України визначено, що бюджетна система України і Державний бюджет України встановлюються виключно цим Кодексом та Законом про Державний бюджет України. Якщо іншим нормативно-правовим актом бюджетні відносини визначаються інакше, ніж у цьому Кодексі, застосовуються відповідні норми цього Кодексу.

Відповідно до статті 1032 Бюджетного кодексу України освітня субвенція, головним розпорядником якої є МОН, спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у типах закладів освіти, визначених цією статтею. Серед перелічених закладів освіти є і заклади загальної середньої освіти.

Посада вихователя міститься в Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 р. № 963 (з наступними змінами).

Виходячи з викладеного, кошти освітньої субвенції спрямовуються, зокрема, і на оплату праці вихователів (в тому числі в групах продовженого дня) у закладах загальної середньої освіти.

Одночасно нагадуємо, що статтями 89 і 90 Бюджетного кодексу України визначено, що видатки на заклади освіти, засновані на комунальній власності, здійснюються з відповідних місцевих бюджетів.

Згідно з пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 6 «Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» протягом бюджетного періоду дозволяється здійснювати одночасно з державного та місцевих бюджетів та/або одночасно з різних місцевих бюджетів видатки закладів освіти, визначених статтею 1032 Бюджетного кодексу України.

Перший заступник Міністра В. Ковтунець

Коментар редакції

МОН про фінансування витрат на оплату праці вихователів ГПД у ЗЗСО

У листі, що коментується, фахівці МОН надали роз’яснення щодо джерела фінансування витрат на оплату праці вихователям груп продовженого дня в закладах загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО).

Річ у тому, що фінансування здобуття повної загальної середньої освіти здійснюється за рахунок коштів держбюджету, у тому числі шляхом надання освітніх субвенцій місцевим бюджетам, коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством. Саме на здобуття загальної середньої освіти виділяється субвенція із держбюджету місцевим бюджетам*.

* Детальніше про фінансування освіти з різних бюджетів та надання освітньої субвенції ви можете прочитати у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 39, с. 12.

Умови надання та використання такої субвенції передбачені ст. 1032 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) та Порядком та умовами надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затвердженими постановою КМУ від 14.01.2015 р. № 6 (далі — постанова № 6). Відповідно до зазначених норм освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педпрацівників таких типів навчальних закладів:

ЗЗСО усіх ступенів;

• шкільні відділення НВК «заклад дошкільної освіти — заклад загальної середньої освіти», «заклад загальної середньої освіти — заклад дошкільної освіти»;

• спеціалізовані школи (школи-інтернати), включаючи школи-інтернати з поглибленим вивченням окремих предметів і курсів для поглибленої підготовки дітей у галузі науки і мистецтв, фізкультури і спорту, інших галузях, ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою; ліцеї (ліцеї-інтернати); гімназії (гімназії-інтернати); колегіуми (колегіуми-інтернати);

• вечірні (змінні) школи;

• ЗЗСО для громадян, які потребують соцдопомоги та реабілітації: загальноосвітні школи-інтернати, загальноосвітні санаторні школи-інтернати; спеціальні загальноосвітні школи-інтернати; ЗЗСО для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дитбудинки (крім дитбудинків сімейного типу, прийомних сімей та сімей патронатних вихователів);

• ЗЗСО для дітей, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку, навчально-реабілітаційні центри, інклюзивно-ресурсні центри;

• заклади професійної (профтехнічної) освіти державної та комунальної власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти, а саме на оплату праці з нарахуваннями викладачів, які викладають предмети згідно з Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти, затвердженим постановою КМУ від 23.11.2011 р. № 1392 (далі — Держстандарт № 1392);

• державні заклади вищої освіти I — II рівнів акредитації державної та комунальної власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти, а саме на оплату праці з нарахуваннями викладачів, які викладають предмети згідно з Держстандартом № 1392.

Водночас згідно з п. 2 постанови № 6 протягом бюджетного періоду дозволяється здійснювати одночасно з державного та місцевих бюджетів та/або одночасно з різних місцевих бюджетів видатки закладів освіти, визначених у ст. 1032 БКУ.

Тож на сьогодні освітня субвенція спрямовується лише на фінансування загальної середньої освіти і лише на видатки із зарплати педпрацівників, у тому числі тих, які працюють у ЗЗСО.

Відповідно до Типових штатних нормативів ЗЗСО, затверджених наказом МОН від 06.12.2010 р. № 1205, у ЗЗСО, які мають групи продовженого дня (далі — ГПД), вводять посаду вихователя для роботи ГПД залежно від загальної кількості годин роботи груп виходячи з норми на ставку 30 годин на тиждень. Зверніть увагу, що у Типових штатах обумовлено введення посади вихователя, а не кількість штатних одиниць такої посади. Так, кількість штатних одиниць посади вихователя залежить від загальної кількості годин роботи ГПД.

Посада вихователя (у тому числі в ГПД) належить до педагогічних. Вона є у Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Враховуючи усе вищезазначене, фахівці МОН резюмують: кошти освітньої субвенції спрямовуються, зокрема, на оплату праці педагогічних працівників ЗЗСО. А це говорить про те, що освітня субвенція є основним джерелом видатків для виплати зарплати педпрацівникам ЗЗСО, у тому числі й вихователям ГПД цих закладів.

Олександр ОСТАПЧУК, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі