Теми статей
Обрати теми

Не та ознака доходу у формі № 1ДФ: як виправити?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Наша установа 09.04.2019 р. подала до органів ДПС Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за 1 квартал 2019 року. Пізніше було виявлено, що одна із виплат у звіті зазначена не під тією ознакою доходів. Як виправити таку неточність? Чи буде за таке виправлення накладатися штраф?

Перш ніж відповісти на поставлені запитання, коротко нагадаємо особливості подання форми № 1 ДФ*.

* Детальніше про звітування за формою № 1ДФ читайте у статті «Форма № 1ДФ: заповнюємо та подаємо правильно» в журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2018, № 3, с. 22.

Правила складання та подання форми № 1ДФ встановлені Податковим кодексом України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) та Порядком заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженим наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (далі — Порядок № 4).

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за звітний квартал подають податкові агенти, які протягом цього кварталу нараховували (надавали, виплачували) доходи на користь фізичних осіб або утримували (перераховували до бюджету) ПДФО і ВЗ із таких доходів.

Якщо протягом звітного кварталу податковий агент не нараховував та не виплачував доходи фізособам, у тому числі й фізособам-підприємцям, і не нараховував та/або не сплачував до бюджету ПДФО і ВЗ з таких доходів, то форму № 1ДФ за звітний квартал він не подає (п.п. «б» п. 176.2 ПКУ).

Відповідно до п. 49.18, п.п. «б» п. 176.2 ПКУ та п. 2.1 Порядку № 4 Податковий розрахунок за формою № 1ДФ формують окремо за кожен квартал (податковий період) і подають до органу ДПС протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

При цьому якщо останній день строку надання Податкового розрахунку припадає на вихідний або святковий (неробочий) день, то останнім днем строку подання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим (неробочим) днем.

Саме тому форму № 1ДФ за I квартал 2019 року можна буде подавати аж по 10 травня 2019 року (включно). Адже останній день строку її подання (9 травня 2019 року) припадає на святковий день (День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги)).

Якщо бухгалтер відобразив дохід не під тією ознакою у формі № 1ДФ за I квартал 2019 року і бажає виправити неточність, то зробити це буде достатньо легко. Йому слід просто подати форму № 1ДФ з типом «Звітний новий» не пізніше 10 травня 2019 року.

У ній продублювати з раніше поданої форми рядки з помилками (неточностями), проставивши в графі 9 розділу I Податкового розрахунку значення «1». Потім ввести рядки з правильною інформацією, зазначивши в графі 9 — «0».

Рядки з правильною інформацією з раніше поданої форми № 1ДФ дублювати в новому звітному Податковому розрахунку не потрібно, адже зобов’язання за ними можуть задвоїтися.

ВАЖЛИВО!

Надати звітний новий розрахунок можна, якщо помилка у вже поданому раніше звіті була виявлена до закінчення граничного строку його подання (п. 4.2 Порядку № 4).

Розглянемо приклад заповнення форми № 1ДФ з типом «Звітний новий» на рис. нижче.

img 1

Фрагмент заповнення форми № 1ДФ з типом «Звітний новий» за 1 квартал 2019 року

Далі поговоримо, чи загрожує установі штраф за уточнення (виправлення) у формі № 1ДФ, якщо строк її подання ще не минув.

Так, п. 119.2 ПКУ передбачено штраф у розмірі 510 грн. (а за повторне порушення протягом року — 1020 грн.) за цілу низку порушень, пов’язаних з Податковим розрахунком за формою № 1ДФ. Що це за порушення? Наведемо їх:

• неподання форми № 1ДФ;

• подання форми № 1ДФ з порушенням встановлених строків;

• подання форми № 1ДФ не в повному обсязі;

• подання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з недостовірними відомостями або з помилками за умови, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або зміни платника податку.

Штрафи за п. 119.2 ПКУ не повинні застосовуватися податківцями у випадках, коли недостовірні відомості або помилки в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ були виявлені податковим агентом під час проведення перерахунку за п. 169.4 ПКУ та виправлені відповідно до вимог ст. 50 ПКУ.

Крім того, ВАСУ в постанові від 08.06.2016 р. № К/9991/81772/12 дійшов такого висновку:

«…відображення <…> у розрахунках за формою № 1ДФ «сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку», нарахованого (виплаченого) доходу з помилковою ознакою, не можна кваліфікувати як подання звітності з недостовірними відомостями, оскільки товариством у розрахунках відображалися правильні суми за правильні періоди, а помилка в ознаці не впливає на зміст розрахунку. За таких обставин податкове повідомлення-рішення (про накладення штрафу) <…> є неправомірним».

Таким чином, можна зробити висновок: якщо установа здійснила оподаткування доходу згідно з ПКУ (ПДФО утримано у правильній сумі і графи 4 та 4а розд. I форми № 1ДФ заповнено правильно), за помилку в ознаці доходу штрафу бути не повинно навіть у разі, якщо її не виправляти. Адже така помилка в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ не спричинила:

• зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань особи — платника податку;

• зміну платника податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі