Теми статей
Обрати теми

Неоплачуваний «виборчий» період & розрахунок відпускних

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»
Услід за виборами Президента України від булися і вибори до Верховної Ради. Деякі працівники підприємств, установ і організацій брали участь у виборчому процесі як члени виборчих комісій.

У своїх публікаціях (див. статті «Вибори. Звільняємо від роботи учасника виборчого процесу» // «Оплата праці», 2019, № 7; «Вибори до Верховної Ради: що треба знати роботодавцеві» // «Оплата праці», 2019, № 13) ми розповідали про обов’язки роботодавця і права працівника у разі, якщо він став учасником виборчого процесу, зокрема, як член виборчої комісії.

Працювати у виборчій комісії він міг як на платній, так і на безоплатній основі. У першому випадку роботодавець повинен зберігати тільки місце роботи (працівник отримував оплату у виборчій комісії), а в другому (на безоплатній основі) — зберігати місце роботи та виплачувати середній заробіток працівникові.

Якщо працівник був членом виборчої комісії на безоплатній основі, то питань з розрахунком відпускних не виникає. Період участі його у виборчій комісії включається в розрахунковий період, сума нарахованої середньої зарплати включається в розрахунок середньої зарплати для визначення суми відпускних.

Якщо ж робота в комісії оплачувалася, виникає запитання: що робити з «порожнім» періодом, адже середня зарплата не нараховувалася?

По допомогу ми звернулися до фахівців Мінсоцполітики. У листі, що коментується, — відповідь на наш запит.

Попри те, що в самому Порядку № 100 не передбачено включення винагороди, нарахованої за період роботи у виборчих комісіях, у розрахунок середньої зарплати, фахівці Мінсоцполітики вважають, що винагорода, нарахована за період роботи у виборчих комісіях, включається в розрахунок середньої зарплати для визначення суми відпускних за основним місцем роботи.

Цей висновок заснований на положеннях п. 3 постанови КМУ «Про умови оплати праці членів виборчих комісій, комісій всеукраїнського референдуму» від 28.07.2004 р. № 966. Ними встановлено, що зарплата, нарахована за роботу у виборчих комісіях, включається в суму фактичної зарплати за місцем основної роботи при обчисленні пенсії і середньої зарплати у випадках, передбачених законодавством. Але! Для того, щоб включити таку виплату в розрахунок середньої зарплати за основним місцем роботи, працівник повинен надати вам довідку з виборчої комісії про розмір оплати, нарахованої йому за період виконання обов’язків члена ВК.

А що робити, якщо працівник таку довідку не надав?

Не надав — і не страшно. На це запитання теж є відповідь.

У разі, якщо довідка з виборчої комісії працівником не була надана за основним місцем роботи, то період, протягом якого працівник — член виборчої комісії працював у виборчій комісії на платній основі, виключається з розрахункового періоду на підставі абз. 6 п. 2 Порядку № 100.

При такому підході розмір середньої зарплати для визначення суми відпускних занижений не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі