Теми статей
Обрати теми

Підсумований облік робочого часу: як оплатити надурочні години?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Для сторожа установи (1-й тарифний розряд) установлено підсумований облік робочого часу. Обліковий період — квартал. Відповідно до графіка роботи він відпрацював за 4 квартал 2019 року 528 годин. В установі встановлено 5-денний робочий тиждень з двома вихідними. Як у цьому випадку визначити та оплатити надурочні години?

Перш ніж перейти до відповіді на поставлене запитання, трохи поговоримо про доцільність впровадження в установі підсумованого обліку робочого часу.

Відповідно до ст. 61 КЗпП на деяких роботах, де за умовами виробництва (роботи) не може бути дотримано встановлену для відповідної категорії працівників (у тому числі й сторожів) щоденну або щотижневу тривалість робочого часу, допускається за погодженням із профспілковим комітетом установи запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала норми робочого часу (ст. 50 і 51 КЗпП).

Якщо в установі прийнято рішення встановити для окремих працівників підсумований облік робочого часу*, то головним методичним посібником для бухгалтера будуть Методичні рекомендації щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджені наказом Мінпраці від 19.04.2006 р. № 138 (далі — Методрекомендації № 138). Саме в цьому документі викладені умови і порядок застосування підсумованого обліку робочого часу. Як ми вже зазначили, при підсумованому обліку робочого часу встановлена відповідно до законодавства щоденна або щотижнева норма робочого часу може не дотримуватися. Але при цьому загальна тривалість робочого часу за обліковий період не повинна перевищувати нормальної кількості робочих годин.

* Детальніше про встановлення підсумованого обліку робочого часу читайте в журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2018, № 13, с. 16.

Обліковий період — це відрізок (період) часу, за який працівник повинен відпрацювати нормальну кількість робочих годин. Він охоплює робочий час і години роботи у вихідні та святкові дні, години відпочинку.

ВАЖЛИВО!

Обліковий період може дорівнювати місяцю, кварталу, півріччю, року тощо (п. 6 Методрекомендацій № 138).

Проте ми рекомендуємо «розтягувати» обліковий період до кварталу, півріччя або року. Адже при виборі облікового періоду, що дорівнює місяцю, утворюватиметься велика кількість надурочних годин.

Ось ми й підійшли до запитання, що розглядається, а саме до порядку розрахунку надурочних. Але перш за все слід з’ясувати, що таке надурочні?

Це час, відпрацьований понад норму тривалості робочого часу за обліковий період. Загальна кількість надурочних годин за обліковий період визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом і нормою годин за цей період. Оплата за всі години надурочної роботи здійснюється наприкінці облікового періоду (див. лист Мінсоцполітики від 05.07.12 р. № 229/13/116-12).

Наприклад, якщо обліковий період дорівнює кварталу (як у запитанні, що розглядається), то наприкінці кожного місяця працівникам нараховують основну зарплату, надбавки і доплати, у тому числі за роботу в нічний час, святкові і неробочі дні тощо, а після закінчення облікового періоду здійснюють оплату надурочних годин (за наявності).

При підсумованому обліку робочого часу не є надурочною робота понад норму робочого часу в окремі дні, тижні, місяці облікового періоду, якщо зберігається загальна норма робочого часу за обліковий період.

Адже перепрацювання, що виникає в окремі дні при підсумованому обліку, може бути компенсоване додатковими днями відпочинку або відповідним зменшенням тривалості роботи в інші дні облікового періоду.

Крім того, при підрахунку нормальної кількості робочих годин облікового періоду конкретного працівника виключаються дні, які за графіком або розпорядком роботи припадають на час, протягом якого працівник відповідно до законодавства був увільнений від виконання своїх трудових обов’язків (відпустка, виконання державних або громадських обов’язків, тимчасова непрацездатність тощо).

УВАГА!

Надурочні роботи не повинні перевищувати для кожного працівника 4 годин протягом двох днів і 120 годин на рік. Це закріплено в ст. 65 КЗпП.

Зауважимо, що оплата роботи в надурочний час здійснюється в порядку, встановленому ст. 106 КЗпП, а саме в подвійному розмірі годинної ставки (п. 10 Методрекомендацій № 138).

Далі на прикладі за умовами запитання читача пропонуємо розглянути порядок оплати надурочних годин.

Приклад. Сторожу установи встановлено підсумований облік робочого часу з обліковим періодом, що дорівнює кварталу. Норма робочого часу в 4 кварталі 2019 року становить 510 годин. Відповідно до графіка роботи (змінності) працівник відпрацював за цей період 528 годин. Його посадовий оклад становить 1921 грн. (1-й тарифний розряд за ЄТС). В установі встановлено 5-денний робочий тиждень з двома вихідними

Оскільки працівникові встановлено підсумований облік робочого часу з обліковим періодом квартал, то підрахунок і оплата надурочних годин здійснюються у грудні 2019 року (наприкінці облікового періоду).

Визначимо кількість надурочних годин. За нормою, встановленою законодавством для 5-денного робочого тижня з двома вихідними днями, у 4 кварталі 2019 року передбачено 510 годин

(176жовтень + 168листопад + 166грудень).

Водночас працівник згідно з графіком змінності відпрацював 528 год. Виходить, що працівник відпрацював понадурочно 18 год (528 - 510), які мають бути оплачені в подвійному розмірі.

Далі розрахуємо годинну тарифну ставку для оплати надурочних годин. Для цього посадовий оклад ділимо на середньомісячну кількість годин за обліковий період з урахуванням норми тривалості робочого часу за цей період (див. листи Мінсоцполітики від 24.04.2017 р. № 1264/0/101-17/282 та від 04.03.2019 р. № 248/0/206-19).

1921 грн. : 170 год = 11,30 грн.,

де 170 — середньомісячна кількість годин за обліковий період (510 год : 3 міс.).

Оплата за роботу в надурочний час становить:

11,30 грн. х 18 год х 2 = 406,80 грн.

Також зауважте: оплата за роботу в надурочний час нараховується понад МЗП, оскільки вона прямо зазначена в ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР. Тому при розрахунку працівнику доплати до «мінімалки» не забувайте таку виплату нараховувати «зверху» мінзарплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі