Теми статей
Обрати теми

Про перенесення робочих днів у 2019 році

Кабінет Міністрів України
Розпорядження від 10.01.2019 р. № 7-р

З метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування у 2019 році 1 травня — Дня праці та у 2020 році 1 січня — Нового року рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій (крім органів Пенсійного фонду України, Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта», Державної казначейської служби та банківських установ) для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, перенести у 2019 році в порядку та на умовах, визначених законодавством, робочі дні з:

вівторка 30 квітня на суботу 11 травня;

понеділка 30 грудня на суботу 21 грудня;

вівторка 31 грудня на суботу 28 грудня.

Спеціальний режим роботи банків і їх установ у зазначені дні встановлює Національний банк.

Прем’єр-міністр України В. Гройсман

Коментар редакції

Перенесення робочих днів у 2019 році: Уряд надав рекомендації

З метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів (ст. 73 КЗпП), а також раціонального використання робочого часу КМУ не пізніше ніж за 3 місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ і організацій перенести вихідні та робочі дні в порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким установлений п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (ч. 4 ст. 67 КЗпП).

На підставі цієї норми Уряд щорічно видає розпорядження, в якому наводить свої рекомендації про перенесення робочих та вихідних днів для раціоналізації робочого часу в період святкових та неробочих днів, наведених у ст. 73 КЗпП. Крім того, це дозволяє створити сприятливі умови для відзначання таких свят.

У розпорядженні, що коментується, Уряд надав рекомендації щодо перенесення робочих днів для оптимального святкування 1 травня 2019 рокуДня праці та 1 січня 2020 року — Нового року.

Так, КМУ рекомендує перенести робочі дні з:

• вівторка 30 квітня 2019 рокуна суботу 11 травня 2019 року;

• понеділка 30 грудня 2019 рокуна суботу 21 грудня 2019 року;

• вівторка 31 грудня 2019 року — на суботу 28 грудня 2019 року.

ВАЖЛИВО!

Рекомендації КМУ застосовуються виключно щодо працівників, які працюють на умовах п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю.

А це означає, що вищезазначені рекомендації не стосуються установ (закладів, організацій) і працівників, що працюють за іншим графіком роботи (тобто не за п’ятиденкою з вихідними днями в суботу та неділю). Наприклад, наведене розпорядження не поширюється на шестиденний графік роботи. Тому й норми тривалості робочого часу для шестиденки не змінюються (див. «Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2019 рік при шестиденному робочому тижні» у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2018, № 32, с. 8).

Зазначимо, що урядові пропозиції, наведені у розпорядженні, що коментується, не поширюються на органи Пенсійного фонду України, Укрпошту, Держказначейство та банки.

УВАГА!

Розпорядження, що коментується, має виключно рекомендаційний характер.

Отже, у роботодавця є 3 варіанти, як відреагувати на пропозиції Уряду з оптимізації робочого часу для відзначання святкових та неробочих днів.

img 1 Перенести робочі дні згідно з розпорядженням КМУ. У такому разі змінюються норми тривалості робочого часу для квітня і травня 2019 року (див. нижче).

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2019 рік при п’ятиденному робочому тижні (з урахуванням перенесень КМУ)

img 2

img 3 Розробити свій варіант таких перенесень. Якщо при такому варіанті перенесень робочі дні одного місяця переносяться на вихідні дні іншого місяця, то для таких місяців роботодавцю необхідно буде самостійно розрахувати норму тривалості робочого часу.

img 4 Працювати без будь-яких перенесень, тобто «за календарем». У такому разі норма тривалості робочого часу не змінюється (див. «Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2019 рік, розрахованої за календарем п’ятиденного робочого тижня» // «Бюджетна бухгалтерія», 2018, № 32, с. 4).

Якщо роботодавець погодиться з рекомендаціями КМУ та вирішить перенести робочі дні у 2019 році, йому слід урахувати такі чотири моменти.

1. Роботодавцю не пізніше ніж за два місяці необхідно видати наказ (розпорядження) про перенесення робочих та вихідних днів в установі, який має бути погоджений з профспілкою (ч. 5 ст. 67 КЗпП).

2. Роботодавцю необхідно пам’ятати: тривалість перенесеного робочого дня повинна повністю зберегтися. Так, для 40-годинного робочого тижня з вихідними днями в суботу та неділю:

• тривалість робочого дня 11.05.2019 р. (субота) повинна збігатися з тією, яка була передбачена для 30.04.2019 р. (вівторка), і складати 7 годин, оскільки 30.04.2019 р. передує святковому дню — Дню праці 01.05.2019 р.;

• тривалість робочого дня 21.12.2019 р. (субота) повинна збігатися з тією, яка була передбачена для 30.12.2019 р. (понеділок), і складати 8 годин;

• тривалість робочого дня 28.12.2019 р. (субота) повинна збігатися з тією, яка була передбачена для 31.12.2019 р. (вівторок), і складати 7 годин, оскільки 31.12.2018 р. передує святковому дню — Новому року 01.01.2020 р.

3. Роботодавець повинен звернути увагу на норми тривалості робочого часу в місяцях, коли здійснюють перенесення робочих днів.

Так, у грудні перенесення не призведуть до змін у тривалості робочого часу, адже вони проводяться в межах одного місяця. Тому норми тривалості робочого часу для цього місяця не зміняться. Хоча тут слід враховувати перенесення передсвяткового дня 31 грудня на 28 грудня, про яке зазначено вище.

А ось у результаті квітнево-травневих перенесень змінюються норми тривалості робочого часу для квітня і травня 2019 року. Пояснюється це тим, що робочий день у квітні 2019 року переноситься на травень 2019 року.

4. Роботодавець повинен пам’ятати, що всі дії з виходу на роботу співробітників повинні здійснюватися за зміненим у зв’язку з перенесеннями робочих та вихідних днів графіком роботи.

Наприклад, згідно з наказом про надання щорічної відпустки останній день такої відпустки припадає на 10.05.2019 р. (п’ятницю). За такої ситуації при п’ятиденці з вихідними днями в суботу та неділю працівник зобов’язаний приступити до роботи 11.05.2019 р. (у суботу), як у день, який є для нього робочим згідно зі зміненим (у зв’язку зі «святковими» перенесеннями) графіком роботи.

Олександр ОСТАПЧУК, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі