Теми статей
Обрати теми

Надаємо соцвідпустку на дітей одинокій матері

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
В установі з 01.03.2008 р. працює жінка, яка має двох дітей: 1997 та 2002 років народження. Діти народжені від різних чоловіків у різних шлюбах. Батько старшої дитини помер у 2006 році. З батьком молодшої дитини жінка розлучилась у 2013 році. Після розлучення він не бере участь у вихованні своєї дитини. Крім того, він не всиновлював дитину від першого шлюбу. Чи мала право така працівниця на додаткову соціальну відпустку в період з 2008 по 2019 роки? Якщо так, то з яких підстав та якої тривалості відпустки їй належать? Чи може вона отримати компенсацію за дні невикористаної соціальної відпустки за попередні роки?

Мабуть, кожен працівник, який має дітей, замислювався, а чи може він піти у так звану дитячу соцвідпустку. Заручившись законодавчими нормами, можемо стверджувати: право на таку відпустку мають далеко не всі батьки.

Так, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) одним із видів соціальних відпусток є додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи A I групи. Вичерпний перелік осіб, які мають право на таку відпустку, наведено у ст. 1821 та 1861 КЗпП, а також ст. 19 Закону про відпустки.

Так, згідно із зазначеними нормами щорічно надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів:

• жінкам, які мають двох або більше дітей віком до 15 років;

• жінкам, які мають дитину з інвалідністю;

• жінкам, які усиновили дитину;

• матерям осіб з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;

• одиноким матерям;

• батькам, які виховують дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

• особам, які взяли під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;

• особам, визначеним в установленому порядку як опікуни;

• одному із прийомних батьків;

• одному із батьків-вихователів.

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів. Зауважимо: соцвідпустка на дітей надається усім працівникам бюджетної сфери незалежно від галузевої належності установи (організації, закладу), в якій вони працюють.

Перейдемо до розгляду ситуації, наведеної в запитанні. Вже з першого погляду стає зрозуміло, що працівниця протягом 2008 — 2019 років мала право на соцвідпустку за двома із перелічених вище обставин: як мати двох дітей віком до 15 років та як одинока мати. Коли саме і якої тривалості? Давайте розбиратися.

Одинока мати

Як зазначено у запитанні, що розглядається, батько першої дитини помер у 2006 році. При цьому другий чоловік працівниці не всиновив її першу дитину.

Тож з 2006 року (а у періоді, що розглядається, з 2008 року) жінка мала право на соцвідпустку за підставою «одинока мати».

На першу дитину таке право виникло останній раз за 2015 рік.

У той же час вже з 2013 року — з моменту розлучення з другим чоловіком — жінка мала право на соцвідпустку за обставиною «одинока мати» на другу дитину.

УВАГА!

Право на соцвідпустку як одинока мати працівниця має до виповнення дитині 18 років.

Відразу поговоримо про другу обставину, яка дає працівниці право на додаткову соціальну відпустку. А потім розберемося в усіх «відпускних» хитросплетіннях протягом періоду, що розглядається.

Мати двох дітей до 15 років

Оскільки старшій дитині виповнилось 15 років у 2012 році, то за 2008 — 2012 роки працівниця мала право на додаткову соцвідпустку на дітей як жінка, що має двох дітей віком до 15 років.

ВАЖЛИВО!

Працівниця має право скористатися додатковою відпусткою на дітей за рік, у якому старшій дитині виповнилось 15 років.

При цьому, оскільки чинним законодавством не встановлено строку давності, після якого працівник втрачає право на додаткову відпустку на дітей, то використати дні соцвідпустки за 2012 рік вона може і у наступних роках.

У загальному випадку, за однією обставиною працівниця має право на соцвідпустку тривалістю 10 календарних днів. А от чи має працівниця право на таку відпустку за двома підставами? Про це поговоримо далі.

Дві підстави

Деякий проміжок часу, а саме з 2008 по 2012 рік, жінка мала право на додаткову соціальну відпустку за двома обставинами:

• «жінка, яка має двох або більше дітей віком до 15 років»;

• «одинока мати».

У такому випадку тривалість соцвідпустки не мала перевищувати 14 календарних днів (за 2008 та 2009 роки) та 17 календарних днів (за 2010 — 2012 роки).

Нижче ми навели графічний варіант зображення додаткових відпусток на дітей для питання, що розглядається.

img 1

Соціальна відпустка на дітей за період 2008 — 2019 роки

Пояснимо зображене на рисунку:

1) за 2008 — 2012 роки працівниця мала право на соцвідпустку за двома обставинами одночасно: як мати двох дітей до 15 років та як одинока мати. Тривалість такої відпустки за 2008 — 2009 роки — не більше 14 календарних днів, за 2010 — 2012 роки — не більше 17 календарних днів (ч. 2 ст. 19 Закону про відпустки);

2) за 2013 — 2019 роки працівниця мала (має і матиме за сталих умов ще за 2020 рік — до виповнення молодшій дитині 18 років) право на соцвідпустку за однією обставиною — як одинока мати.

Тривалість такої відпустки складає 10 календарних днів;

3) у період 2013 — 2015 роки працівниця була одинокою матір’ю двох дітей до 18 років:

• з моменту розлучення (за наявності документів, що підтверджують відсутність участі батька у вихованні дитини) — починаючи з 2013 року;

• до виповнення 18 років старшій дитині, батько якої помер, — по 2015 рік.

Однак, слід мати на увазі: законодавством не передбачено, що тривалість відпустки визначається кратно кількості дітей (як, наприклад, для податкової соціальної пільги згідно з пп. 169.1.3 та 169.4.1 ПКУ). Тому незалежно від того, що у жінки двоє дітей, за 2013 — 2015 роки вона мала право на соцвідпустку на дітей за однією підставою тривалістю 10 календарних днів.

Що стосується невикористаної відпустки за минулі роки, зауважимо наступне.

Чинним законодавством не встановлено строку давності, після якого працівник втрачає право на додаткову відпустку на дітей. Якщо працівник, який має право на додаткову відпустку на дітей, з будь-яких причин не скористався нею, то він може використати цю відпустку пізніше — у наступних роках.

Крім того, працівниця має право отримати компенсацію за дні невикористаної соціальної відпустки на дітей. Однак лише у разі звільнення.

Додаткову відпустку на дітей без звільнення не можна замінити грошовою компенсацією (при продовженні трудових відносин). У процесі трудових відносин працівник може лише використати належні дні додаткової відпустки на дітей. Іншого законодавством не передбачено. Така відпустка не підлягає грошовій компенсації у випадку, якщо працівник не звільняється (див. лист Мінсоцполітики від 19.01.2017 р. № 132/0/101-17/284).

Більше інформації про додаткову соціальну відпустку на дітей ви знайдете у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 26, с. 20.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі