Теми статей
Обрати теми

Відпустка вчителю у перший рік роботи: яка тривалість?

Усенко Олена, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
У березні 2019 року до закладу загальної середньої освіти було прийнято вчителя. У червні 2019 року він написав заяву про надання йому щорічної основної відпустки. Зазначений працівник не відпрацював у навчальному закладі повний робочий рік. Чи можна йому надати щорічну відпустку повної тривалості влітку 2019 року? Чи потрібно у цьому випадку визначати тривалість відпустки пропорційно відпрацьованому часу у перший рік роботи, як це передбачено для інших працівників?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, з’ясуємо, якої тривалості надається щорічна основна відпустка вчителю закладу загальної середньої освіти (далі — ЗСО).

Так, у ч. 1 ст. 54 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII вказано: педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники мають право на подовжену оплачувану відпустку.

У свою чергу, у ч. 6 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) зазначено: керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затвердженому КМУ.

Конкретна тривалість щорічної основної відпустки для педагогічних працівників наведена у додатку до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок № 346). При цьому тривалість щорічної основної відпустки (28, 42 або 56 календарних днів) залежить від посади, яку обіймає педпрацівник, та типу закладу освіти або закладу (установи, організації) іншого напрямку, у якому працівник обіймає цю посаду.

У випадку, що розглядається, педагогічний працівник займає посаду вчителя у ЗСО. Для вчителів зазначених закладів відповідно до розд. III додатка до Порядку № 346 тривалість щорічної основної відпустки складає 56 календарних днів.

Далі поговоримо про визначення тривалості відпустки вчителю у перший рік роботи.

За загальними правилами (ч. 5 і 6 ст. 10 Закону про відпустки) право працівника на щорічну відпустку повної тривалості в перший рік роботи в установі настає після закінчення 6 місяців безперервної роботи у цій установі. Однак до спливу вказаних 6 місяців при узгодженні з роботодавцем працівник має змогу піти у таку відпустку, але її тривалість визначають пропорційно відпрацьованому часу. При цьому у ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки наведено категорії працівників, яким щорічна відпустка повної тривалості за їх бажанням надається до закінчення вказаного 6-місячного строку.

Проте умови, передбачені ч. 5 та 6 ст. 10 Закону про відпустки, не стосуються педагогічних працівників. Для них діють спеціальні правила.

Так, відповідно до ч. 14 ст. 10 Закону про відпустки педагогічним працівникам навчальних закладів щорічні відпустки повної тривалості у перший та наступні робочі роки надаються у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

Крім того, п. 2 Порядку № 346 також установлено: педагогічним працівникам навчальних закладів щорічна основна відпустка повної тривалості, визначеної в додатку до цього Порядку, у перший та наступні роки надається у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

УВАГА!

Посада вчителя належить до педагогічних (Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963).

Що з цього випливає? А те, що для надання вчителю ЗСО щорічної основної відпустки тривалістю, визначеною пропорційно відпрацьованому часу у перший рік роботи, як це передбачено для інших працівників, немає правових підстав (див. лист Мінсоцполітики від 10.02.2015 р. № 51/13/116-15). Тому у цьому випадку працюють виключно спеціальні умови, наведені у ч. 14 ст. 10 Закону про відпустки та п. 2 Порядку № 346.

У свою чергу, пропорційність тривалості щорічної відпустки залежно від відпрацьованого періоду у робочому році застосовується лише при звільненні педагогічних працівників.

Так, п. 6 Порядку № 346 передбачено: у разі звільнення керівних працівників навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічних, науково-педагогічних працівників та наукових працівників їм виплачується грошова компенсація за всі не використані ними дні щорічної основної відпустки.

У разі звільнення зазначених працівників, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова компенсація виплачується за не використані ними дні щорічної основної відпустки з розрахунку повної її тривалості, а особам, які до звільнення пропрацювали менш як 10 місяців, — пропорційно до відпрацьованого ними часу* (з розрахунку тривалості щорічної основної відпустки за кожний відпрацьований місяць 5,6; 4,2 і 2,8 календарного дня за умови тривалості щорічної основної відпустки відповідно 56, 42 і 28 календарних днів) (див. лист Мінсоцполітики від 28.10.2016 р. № 616/13/116-16).

* Детальніше про це читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2016, № 44, с. 3.Прим. ред.

Отже, відповідаючи на поставлене запитання, зазначимо: вчителю ЗСО, якого прийнято на роботу у березні 2019 року, і який не відпрацював у навчальному закладі повний рік, цілком правомірно надати щорічну основну відпустку влітку 2019 року повної тривалості, а саме 56 календарних днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі