Теми статей
Обрати теми

Допомога на оздоровлення помічнику вихователя: платити чи ні?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Чи має право помічник вихователя закладу дошкільної освіти отримати допомогу на оздоровлення при використанні основної щорічної відпустки?

З питання отримання допомоги на оздоровлення працівники бюджетних установ звертаються до керівництва та бухгалтерії. У свою чергу, ми досить часто отримуємо такі запитання на нашу редакційну пошту. Одне з них надійшло від закладу дошкільної освіти (далі — ЗДО). Воно стосується правомірності виплати «оздоровчих» помічнику вихователя. Тож давайте розбиратися.

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII (далі — Закон про освіту) держава забезпечує виплату педагогічним і науково-педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки.

При цьому в Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженому постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посада помічника вихователя не зазначена.

УВАГА!

Посада помічника вихователя не належить до педагогічних. Тож Закон про освіту не гарантує такому працівнику виплату «оздоровчих».

У той же час згідно з п. 4 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 та п.п. 5 п. 4 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 керівник установи має право надавати працівникам матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, в розмірі до одного посадового окладу на рік.

Таку допомогу надають в межах фонду заробітної плати, затвердженого кошторисом закладу, тобто за наявності коштів на їх виплату.

Причому в зазначених законодавчих нормах не конкретизується, які саме працівники мають право на отримання матеріальної допомоги. Отже згідно з цими нормами матдопомогу на оздоровлення можуть надати як педагогічним, так і іншим працівникам закладів освіти.

Резюмуємо: законодавство не гарантує виплату допомоги на оздоровлення при використанні основної щорічної відпустки помічнику вихователя ЗДО, оскільки він не віднесений до педагогічних працівників.

У той же час за наявності коштів у межах фонду заробітної плати, затвердженого кошторисом закладу освіти, керівник такого закладу має право надавати «непедагогічним» працівникам допомогу на оздоровлення.

Детальніше у питаннях призначення та виплати «оздоровчих» вам допоможе розібратись стаття «Матдопомога на оздоровлення: враховуємо «бюджетні» тонкощі» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 23, с. 21).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі