Теми статей
Обрати теми

Чисельність працівників Держстату скоротять та зменшать кількість статзвітності

Кабмін прийняв рішення скоротити 1770 посад у Державній службі статистики. Також буде звільнено і передано в оренду або на приватизацію 281 об’єкт нерухомості, — про це повідомив міністр КМУ Дмитро Дубілет на власній сторінці у Facebook.

Уряд проводить цю оптимізацію за рахунок скорочення підрозділів районного рівня. З урахуванням того, що більшість звітів, які компанії подають у Держстат, подаються в електронному вигляді, підтримка цих підрозділів стала недоцільною.

Частину функцій, які виконували районні підрозділи, буде передано на обласний рівень.

Окрім цього, планується спростити звіти, що подаються у Держстат, та зменшити їхню кількість. Про це міністр обіцяє розповісти окремо.

Оновлено кваліфвимоги до держреєстратора

Мін’юст наказом від 04.11.2019 р. № 3388/5 вніс зміни до Кваліфікаційних вимог до державного реєстратора, затверджених наказом Мін’юсту від 29.12.2015 р. № 2790/5, виклавши їх у новій редакції.

Відтепер для державних реєстраторів, крім вимог, передбачених законами «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про державну службу» та іншими законами України, встановлюються такі вимоги:

• стаж роботи у сфері права — не менше трьох років або на посаді держреєстратора чи виконання функцій держреєстратора не менше одного року;

• успішне проходження спецперевірки діяльності держреєстратора в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань в порядку здійснення контролю, визначеному КМУ (для осіб, які до призначення на посаду держреєстратора або виконання функцій держреєстратора виконували функції держреєстратора, перебуваючи у трудових відносинах з іншим суб’єктом державної реєстрації).

Ставку екоподатку можуть підняти в чотири рази

В Україні мають намір підняти ставку екологічного податку з метою проведення додаткових заходів, що сприятимуть зміцненню здоров’я та покращенню медико-санітарного забезпечення населення.

Відповідний законопроект № 2367 зареєстровано у ВРУ 01.11.2019 р.

Законопроектом пропонується внести зміни до ст. 243, 245, 246, 247 та 248 ПКУ, зокрема, збільшити в 4 рази ставки податку за:

1) викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення;

2) скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти;

3) розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах;

4) утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);

5) тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Конкурс на посади державної служби: чергові зміни «в студію»

Кабмін постановою від 28.10.2019 р. № 888 укотре вніс зміни до Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2016 р. № 246. Вочевидь, не все було враховано при внесенні корективів постановою від 25.09.2019 р. № 844 (аналіз — у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 41, с. 11).

Відтепер перевірка володіння іноземною мовою кандидатів на зайняття посад категорії «А» проводиться у Центрі оцінювання на основі завдань, які затверджуються на засіданні Комісії з питань вищого корпусу державної служби (далі — Комісія). Вона, як і раніше, включає лексико-граматичний тест, перевірку розуміння письмового тексту, умінь і навичок сприйняття усного мовлення (аудіювання), умінь і навичок висловлювання своєї думки іноземною мовою. Така перевірка проводиться у присутності не менш як двох адміністраторів Центру оцінювання.

Про результати перевірки спеціальний структурний підрозділ НАДС по роботі Комісії повідомляє кандидатам не пізніше ніж протягом наступного робочого дня після визначення результатів. Кандидати, які не пройшли перевірки, не допускаються до тестування та вважаються такими, що не пройшли конкурсу.

Уточнено деякі питання проведення тестування кандидатів.

Тестування на зайняття посад у держорганах, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, також проводиться у Центрі оцінювання (п. 1 Порядку). Крім того, тестування для кандидатів у такі держоргани проводиться у присутності не менш як двох адміністраторів Центру оцінювання. Для інших держорганів — у присутності не менш як двох членів конкурсної комісії (п. 27 Порядку).

Якщо член Комісії не може бути присутнім на її засіданні, він може брати участь у засіданні дистанційно шляхом застосування технічних засобів, про що зазначається в протоколі засідання Комісії.

Одночасно дистанційно можуть брати участь не більше двох членів Комісії (п. 17 Порядку). Порядок доповнено п. 201. Спеціальний структурний підрозділ НАДС по роботі Комісії або служба управління персоналом держоргану, в якому проводиться конкурс, розглядає інформацію, подану кандидатами для участі у конкурсі. Якщо кандидат надав не усю потрібну інформацію, інформація не відповідає необхідним кваліфікаційним вимогам до освіти та/або досвіду роботи, неправильно заповнена заява або резюме — такий кандидат не допускається до перевірки володіння іноземною мовою або проходження тестування.

Про результати розгляду поданої інформації кандидата повідомляють не пізніше ніж протягом трьох робочих днів з дня надходження такої інформації. Кандидат після усунення недоліків може подати інформацію для участі у конкурсі повторно.

Розв’язання ситуаційних завдань може здійснюватися кандидатами на зайняття посад держслужби категорій «А» і «Б» за рішенням суб’єкта призначення або керівника державної служби, про що зазначається в наказі (розпорядженні) про оголошення конкурсу (п. 41 Порядку).

Скасували трансляцію в режимі реального часу, яка велась для забезпечення максимальної прозорості проведення конкурсу на зайняття посад категорії «А». Як і раніше, здійснюється відеофіксація процедури проведення конкурсу. А також відеозаписи публікуються на офіційному веб-сайті НАДС не пізніше ніж протягом наступного робочого дня після завершення відповідного етапу (п. 23 Порядку).

Дещо підкоригували й додатки до Порядку. Це стосується додатків 1 та 6. Додатки 8, 15 та 18 виклали в новій редакції. У них передбачена оновлена версія зведених відомостей середніх балів. Виключили додаток 14 — Відомість про результати розв’язання ситуаційних завдань. Вона була розроблена для оцінювання фахівців з питань реформ та по суті повторювала форму аналогічної відомості, наведеної у додатку 6 до Порядку.

Постанова № 888 набрала чинності 30 жовтня 2019 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі