Теми статей
Обрати теми

Підвищення окладів на 10 % педпрацівникам з 01.09.2019 р.: чи є вересень-2019 базовим? — відповідь Мінсоцполітики

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
У листі від 19.09.2019 р. № 16688/0/2-19/52 фахівці Мінсоцполітики надали роз’яснення стосовно того, чи потрібно проводити індексацію зарплати педагогічних працівників у вересні 2019 року у зв’язку з підвищенням окладів.

Зауважимо, що з 01.09.2019 р. згідно із постановою КМУ «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 р. № 22» від 10.07.2019 р. № 695 (далі — постанова № 695) були підвищені на 10 % посадові оклади педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за кошти державного та місцевих бюджетів.

Детальніше про зазначене підвищення ми розповідали у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 32, с. 28.

Але, перш ніж перейти до роз’яснення «працеоплатного» відомства, коротко нагадаємо основні «індексаційні» вимоги, встановлені Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

По-перше, у місяці підвищення тарифних ставок (окладів) значення індексу споживчих цін (далі — ІСЦ) береться за 1 або 100 %. Обчислення ІСЦ для проведення подальшої індексації розпочинається з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифних ставок (окладів) (абз. 1 і 2 п. 5 Порядку № 1078). Право на індексацію зарплати виникає, коли ІСЦ наростаючим підсумком перевищить поріг індексації (103 %).

ВАЖЛИВО!

Бюджетні установи підвищують посадові оклади тільки згідно з актами Кабміну, на законодавчому рівні. Це передбачено ст. 8 і 13 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

По-друге, збільшення зарплати працівника за рахунок установлення або підвищення інших постійних зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) без збільшення посадового окладу (тарифної ставки) не впливає на зміну базового місяця. Тобто працівникові продовжують виплачувати суми індексації, обчислені залежно від останнього підвищення посадових окладів.

По-третє, у місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки) індексація не нараховується, якщо розмір підвищення зарплати виявиться більшим за суму можливої індексації в такому місяці. У разі коли сума підвищення не перекриває суми можливої індексації, визначають різницю між сумою можливої індексації і сумою підвищення, так звану індексацію-різницю (абз. 3 і 4 п. 5 Порядку № 1078).

Суму підвищення зарплати, яка бере участь у порівняльних розрахунках, визначають з урахуванням усіх складових (елементів) зарплати, що не мають разового характеру, виходячи з умов роботи в місяці підвищення посадових окладів (тарифних ставок).

Згідно з абз. 6 п. 5 Порядку № 1078 до чергового підвищення посадових окладів (тарифних ставок) до суми індексації, яка була визначена в місяці підвищення окладів (індексація-різниця), додається сума індексації, що складається в результаті перевищення ІСЦ порога індексації, встановленого п. 11 Порядку № 1078 (поточна індексація).

Як ми вже зазначили, у вересні 2019 року посадові оклади педпрацівників, оплата праці яких здійснюється за кошти державного та місцевих бюджетів, були підвищення на 10 % згідно з постановою № 695. У зв’язку з цим виникає запитання: чи є вересень-2019 базовим місяцем для проведення індексації зарплати таких педпрацівників?

Мінсоцполітики вважає, що так. Адже підвищення посадових окладів педагогічних працівників на 10 % згідно з постановою № 695 відбулося відповідно до акта законодавства. До того ж таке підвищення утворює новий посадовий оклад, який зазначається у штатному розписі і від якого обчислюються належні працівнику надбавки, доплати, премії (див. роз’яснення фахівця Мінсоцполітики у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 35, с. 31).

Тому у вересні 2019 року треба було порівняти суму зарплатного підвищення із сумою індексації, що склалася в місяці підвищення окладів (від попереднього базового місяця).

Відразу зауважимо, що у педагогічних працівників (9 — 18 тарифних розрядів) підвищення посадових окладів згідно з постановою № 695 перекриває суму можливої індексації. Відповідно до абз. 3 п. 5 Порядку № 1078 сума індексації у місяці підвищення грошових доходів не нараховується, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалася у місяці підвищення доходу.

Отже, вересень 2019 року для педагогічних працівників, оклади яких було підвищено згідно із постановою № 695, став місяцем підвищення окладів (базовим місяцем). Розрахунок приросту ІСЦ наростаючим підсумком для них розпочинається з жовтня 2019 року.

Нарешті у листі, що коментується, маємо офіційну думку Мінсоцполітики стосовно індексації зарплати педагогічних працівників, яка, як показує практика, не завжди збігається з неофіційними роз’ясненнями фахівців цього Міністерства. Адже саме ними ми керувалися, надаючи інформацію з приводу проведення індексації зарплати педагогів у разі підвищення їх окладів відповідно до постанови № 695 в журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 32, с. 28.

Таким чином, якщо за вересень 2019 року було нараховано індексацію від попереднього базового місяця (січня 2019 року), то доведеться зробити перерахунок та відсторнувати нараховані суми.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі