Теми статей
Обрати теми

Фахівець з публічних закупівель бібліотеки: чи можна ввести до штату?

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Чи можна ввести до штатного розпису бібліотеки посаду «фахівець з публічних закупівель»?

З 19.04.2020 р. проводити спрощені закупівлі може тільки уповноважена особа. А з 01.01.2022 р. така особа буде проводити всі закупівлі (процедури закупівлі/спрощені закупівлі).

Уповноважена особа має певні права та обов’язки (ч. 10 ст. 11 Закону про публічні закупівлі1).

1 Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII.

До них належать:

1) планування закупівлі та формування річного плану закупівель в електронній системі закупівель;

2) здійснення вибору процедури закупівлі;

3) проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі;

4) забезпечення рівних умов для всіх учасників, об’єктивного та чесного вибору переможця процедури закупівлі / спрощеної закупівлі;

5) забезпечення складання, затвердження та зберігання відповідних документів з питань публічних закупівель, визначених Законом про публічні закупівлі;

6) забезпечення оприлюднення в електронній системі закупівель інформації, необхідної для виконання вимог Закону про публічні закупівлі.

Частина 1 ст. 11 Закону про публічні закупівлі пропонує три варіанти оформлення діяльності уповноваженої особи:

1) покласти обов’язки на працівника зі штату установи. За це він отримає відповідну доплату;

2) ввести до штату установи окрему посаду;

3) укласти трудову угоду (контракт).

Який варіант обрати?

Це вирішує керівник установи залежно від «закупівельних» потреб та наявних коштів на оплату праці2.

2 Більше інформації з цього питання ви знайдете в матеріалі «Уповноважена особа: як оплатити працю» («Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 25, с. 24).

У запитанні, що розглядається, обрано другий варіант — уведення окремої посади уповноваженої особи до штату установи. Для його реалізації на практиці необхідно внести зміни до штатного розпису та ввести нову посаду. При цьому залежно від потреби в проведенні закупівель можна ввести 1, 0,75, 0,5 та 0,25 штатних одиниці.

Класифікатор професій ДК 003:2010 не передбачає посади «уповноважена особа». Натомість він містить професійну назву «фахівець з публічних закупівель» (код 2419.2). Така посада належить до класифікаційного розділу «Професіонали» (професійне угрупування «Професіонали у сфері маркетингу, ефективності господарської діяльності, раціоналізації виробництва, інтелектуальної власності та інноваційної діяльності»). Для посад розділу «Професіонали» визначено вимоги повної вищої освіти та чотири кваліфікаційні категорії (без категорії, I та II категорій, провідний).

Конкретних кваліфікаційних вимог для посади «фахівець з публічних закупівель» чинним законодавством не передбачено. Установа може самостійно розробити кваліфікаційні вимоги та прописати їх у посадовій інструкції працівника.

Умови оплати праці працівників сфери культури затверджені наказом № 7453. Посада «фахівець з публічних закупівель» цим нормативним документом не передбачена. Однак не слід занурюватися так глибоко. Відповідь — на поверхні.

3 Наказ Мінкультури «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745.

У таблиці 2 додатка 3 до наказу № 745 наведена Схема тарифних розрядів посад професіоналів, фахівців, керівників інших структурних підрозділів і технічних службовців, загальних для всіх бюджетних установ, закладів та організацій культури.

У ній, зокрема, перелічені професіонали та фахівці, їх категорії та відповідні тарифні розряди (див. таблицю нижче).

Професіонали і фахівці: конструктор, інженер-технолог, інженер, інженер-електронік, інженер-програміст, архітектор, математик, художник-конструктор (дизайнер), економіст, юрисконсульт, психолог, соціолог, бухгалтер (з дипломом спеціаліста), бухгалтер-ревізор, механік, енергетик, проектувальник, іхтіолог, лектор, палеограф, археограф, гід-перекладач, перекладач, інструктор з протипожежної профілактики та інші

I категорії

8 — 9 тарифний розряд

II категорії

7 — 8 тарифний розряд

III категорії

7 тарифний розряд

Без категорії

6 тарифний розряд

Зверніть увагу: перелік професіоналів та фахівців не вичерпний. У кінці зазначено «та інші». Тож фахівця з публічних закупівель можна знайти саме тут.

Примірна структура та примірні штатні розписи комунальних бібліотек затверджені наказом № 9004. Фахівець з публічних закупівель цим документом не передбачений. Але п. 1.4 Примірної структури визначає, що посади професіоналів, фахівців, робітників, не передбачених цими примірними штатними розписами, вводяться відповідно до законодавства, встановлених нормативів тощо та з урахуванням умов функціонування конкретної бібліотеки.

4 Наказ Мінкультури «Про затвердження примірної структури та примірних штатних розписів комунальних бібліотек» від 22.08.2012 р. № 900.

Висновок: до штатного розпису закладу культури (бібліотеки) можна ввести посаду «фахівець з публічних закупівель». Посадовий оклад такому працівнику встановлюється залежно від кваліфікаційної категорії (6 — 9 тарифний розряд).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі