Теми статей
Обрати теми

«Багатодітний» батько: чи має право на ПСП?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівник утримує трьох дітей до 18 років. При цьому двоє з них є його рідними дітьми, однак проживають з першою дружиною. Батько справно сплачує аліменти за договором між колишнім подружжям про здійснення батьківських прав і виконання обов’язків та бере участь у житті дітей. Третя дитина — донька його другої дружини від попереднього шлюбу. Чоловік проживає разом із новою дружиною та її донькою, однак дитину він не всиновлював. Чи має право такий працівник на податкову соціальну пільгу? Якщо так, то в якому розмірі?

Відповідно до п.п. 169.1.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (далі — ПКУ) платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги (далі — ПСП) у розмірі, що дорівнює 50 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року. У 2020 році розмір ПСП дорівнює 1051 грн*.

* Детальніше про розміри ПСП, що діють у 2020 році, читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 1-2, с. 14.

Згідно з абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. У 2020 році цей показник становить 2940 грн.

Водночас платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, має право на ПСП у розмірі 100 % суми пільги (тобто 1051 грн.) у розрахунку на кожну таку дитину (п.п. 169.1.2 ПКУ).

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП одному з батьків, визначається кратно кількості дітей.

Відповідно до п.п. 169.2.2 ПКУ ПСП починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви від платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право.

Перелік таких документів та порядок їх надання затверджено постановою КМУ «Про затвердження Порядку надання документів для застосування податкової соціальної пільги» від 29.12.2010 р. № 1227 (далі — Порядок № 1227).

Загальні правила ми згадали.

Тепер давайте перейдемо до конкретної ситуації, описаної у запитанні.

Що стосується питання утримання дітей батьками, то тут слід звернутись до Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III (далі — СКУ).

Відповідно до ст. 141 СКУ розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов’язків щодо дитини.

У ст. 181 СКУ наведено способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину, у тому числі й сплата аліментів.

Також дитина може бути усиновленою, що передбачає прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, яке здійснене на підставі рішення суду (ст. 207 і 208 СКУ).

Усиновлення надає усиновлювачеві права і накладає на нього обов’язки щодо дитини, яку він усиновив, у такому ж обсязі, який мають батьки щодо дитини (п. 4 ст. 232 СКУ).

Оскільки чоловік не усиновив дитину дружини від першого шлюбу, у нього не виникає обов’язку щодо її утримання. Тобто він не має права у такому випадку на застосування ПСП на неусиновлену дитину.

Це також підтверджують податківці у своїй консультації з підкатегорії 103.08.02 Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (далі — ЗІР).

Однак такий платник податків все ж таки має право на ПСП «на дітей», оскільки утримує двох неповнолітніх дітей від першого шлюбу, сплачуючи аліменти.

ПСП установлюється в розмірі 1051 грн. у розрахунку на кожну його дитину до 18 років, які проживають із матір’ю (першою дружиною). Таке право виникає при отриманні заробітної плати, розмір якої у 2020 році не перевищує 5880 грн. на місяць (2940 грн. х 2 дітей), та при додержанні всіх інших вимог ст. 169 ПКУ.

У цьому випадку ПСП застосовується у розмірі 2102 грн.

ВАЖЛИВО!

Батько, який утримує двох та більше дітей, має право на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості таких дітей лише у випадку, якщо їх мати одночасно не користується таким правом.

Таким чином, граничний розмір зарплати, що надає право на застосування «звичайної» ПСП на дітей, у 2020 році становить:

• для одного з батьків — 2940,00 грн. х кількість дітей до 18 років;

• для другого — 2940,00 грн.

Тобто скористатися правом на збільшення граничного розміру зарплати кратно кількості дітей може тільки один з батьків.

Водночас податковою соціальною пільгою кратно кількості дітей (1051 х кількість дітей) мають право скористатися обоє з батьків.

Для отримання ПСП працівник повинен подати роботодавцеві:

• заяву про застосування ПСП;

• документи, визначені у Порядку № 1227;

• документи, що підтверджують факт утримання ним дітей від першого шлюбу. Такими документами можуть бути довідка органу опіки, рішення суду або нотаріально завірений договір між колишніми чоловіком та дружиною щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини, рішення суду про сплату аліментів (роз’яснення ДПСУ в підкатегорії 103.08.02 ЗІР).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі