Теми статей
Обрати теми

Доплата сертифікованим учителям: Уряд уточнив деякі моменти

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
У минулому році в нашій країні розпочалась сертифікація вчителів. Першими її змогли пройти вчителі початкових класів закладів загальної середньої освіти (далі — ЗСО).

За даними МОН, у 2019 році приблизно 700 вчителів ЗСО успішно склали сертифікацію.

Цьогоріч взяти участь у сертифікації зможуть удвічі більше педагогів. Станом на 31 січня 2020 року відповідно до наказу МОН «Про деякі питання проведення сертифікації в 2020 році» від 26.12.2019 р. № 1634 сформовано 1687 реєстраційних карток-заяв учасників сертифікації-2020 (за даними офіційного сайту Українського центру оцінювання якості освіти: testportal.gov.ua/stan-reyestratsiyi-sertyfikatsiya).

Нагадаємо, що відповідно до ч. 1 ст. 51 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII (далі — Закон про освіту) сертифікація педагогічних працівників — це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педпрацівників (у тому числі з педагогіки та психології, практичних вмінь застосування сучасних методів і технологій навчання), що здійснюється шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду їх роботи.

Згідно із абз. 2 п. 1 Положення про сертифікацію педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2018 р. № 1190 (далі — Положення № 1190), метою сертифікації є виявлення та стимулювання педагогічних працівників з високим рівнем професійної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню. Сертифікація педпрацівника відбувається на добровільних засадах виключно за його ініціативою (ч. 2 ст. 51 Закону про освіту та абз. 3 п. 1 Положення № 1190) та за умови його добровільної реєстрації (абз. 1 п. 5 Положення № 1190).

Звичайно, що потенційного учасника сертифікації цікавить насамперед те, які ж привілеї надасть йому успішне її проходження. А «бонусів» від проходження сертифікації чимало.

По-перше, успішне проходження сертифікації зараховується як проходження чергової (позачергової) атестації педагогічним працівником з присвоєнням йому наступної кваліфікаційної категорії або підтвердженням наявної вищої категорії (ч. 4 ст. 51 Закону про освіту та п. 40 Положення № 1190). За задумом МОН, передбачається, що в майбутньому з розгортанням освітньої реформи сертифікація взагалі замінить атестацію педагогів.

По-друге, за результатами успішного проходження сертифікації педагогічному працівнику видається сертифікат, який є дійсним протягом трьох років. Педагогічні працівники, які мають сертифікат, можуть залучатися до проведення інституційного аудиту в інших закладах освіти, розроблення та акредитації освітніх програм, а також до інших процедур і заходів, пов’язаних із забезпеченням якості та впровадженням інновацій, педагогічних новацій і технологій у системі освіти (абз. 2 ч. 5 ст. 51 Закону про освіту).

По-третє, педагогічний працівник, який успішно пройшов сертифікацію, зможе отримувати щомісячну доплату в розмірі 20 % посадового окладу (ставки зарплати) пропорційно до обсягу педагогічного навантаження протягом строку дії сертифіката (ч. 5 ст. 61 Закону про освіту). Саме з метою упорядкування надання такої виплати Кабмін затвердив постанову «Про встановлення доплати педагогічним працівникам за успішне проходження сертифікації» від 19.02.2020 р. № 113 (набула чинності 26.02.2020 р.). У цій постанові урядовці уточнили низку важливих моментів, які стосуються порядку встановлення доплати за сертифікацію.

Так, для вчителів початкових класів ЗСО, які успішно пройшли сертифікацію у 2019 році, сертифікат є дійсним з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2022 року. А це фактично говорить нам про те, що сертифіковані вчителі мають право на відповідну доплату вже з 01.01.2020 р.

Підтверджує цей факт й МОН на своєму офіційному сайті (див. посилання за адресою: mon.gov.ua/ua/news/vchiteli-yaki-uspishno-projshli-sertifikaciyu-obovyazkovo-otrimuvatimut-doplatu-20-iz-1-sichnya-2020-roku). Таким чином, за січень-лютий 2020 року працівникам доведеться донарахувати доплату, якщо відповідна виплата не була здійснена.

Крім того, за сертифікованим вчителем початкових класів зберігається право на доплату у разі переходу з одного закладу освіти до іншого. Причому такий перехід може бути як на посаду вчителя початкових класів, так і на посаду вчителя іншої спеціальності. Тобто у будь-якому з цих випадків за педпрацівником зберігається право на доплату за сертифікацію на увесь час дії сертифіката. І нарешті, Кабмін визначив, за рахунок яких джерел буде здійснюватись виплата доплати за сертифікацію. Така виплата фінансуватиметься за рахунок:

освітньої субвенції, передбаченої місцевим бюджетам Законом про Державний бюджет України на відповідний рік;

коштів місцевих бюджетів.

Проте чи вистачить коштів на те, щоб усі сертифіковані вчителі отримали належну їм доплату у 2020 році?

Адже всі ми чудово пам’ятаємо, яка доля цьогоріч спіткала багатостраждальну постанову КМУ від 10.07.2019 р. № 822.

Але, як то кажуть, поживемо — побачимо. Поки ж будемо сподіватися на краще ☺.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі